Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIBISLAVEC

Rashodovani MIG 21 postaje spomenik Prvoj eskadrili lake avijacije

MiG
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
1/8
12.09.2014.
u 14:53

Malo je poznato da je u proljeće i ljeto 1991. godine upravo u Pribislavcu započelo stvaranje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Vojna labudica dovezla je u četvrtak oko 22 sata MIG 21 na letjelište u Pribislavcu pokraj Čakovca. Slavko Markač nije krio zadovoljstvo.

– Dugo smo radili na tome da nam Ministarstvo obrane i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo odobre jedan rashodovani zrakoplov koji se više ne koristi, kao spomenik na mjestu gdje se 1991. godine stvarala hrvatska avijacija, iz koje je nastalo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo – kaže Markač, pilot i predsjednik preloške podružnice Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata, koji je s bivšim suborcima pokrenuo akciju dovođenja MIG-a u Međimurje.

Malo je poznato da je u proljeće i ljeto 1991. godine upravo u Pribislavcu započelo stvaranje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, i to osnivanjem Zrakoplovne grupe, koja je u listopadu prerasla u Prvu eskadrilu lake avijacije višestruke namjene u Hrvatskoj! U Međimurju su trenirali i piloti pobjegli iz JNA. Eskadrila je ugašena u srpnju 1992. godine.

Inicijativa da se u Pribislavec dopremi trofejni MIG kao spomenik, pokrenuta je još prije pet godina i tek je sad realizirana.

– Isplatila nam se upornost – ističe Markač.

>> Josipovića zanimaju MiG-ovi 21 i dežurni borbeni dvojac na Plesu

>> General Štimac: MIG-ovima prijeti i veća katastrofa

Komentara 4

SJ
Sve je uzalud
15:12 12.09.2014.

.....baš bi bilo divno od svih naših MIG-ova značiu sva tri grada postaviti sva naša tri miga kao spomen na Hrvatsku avijaciju...............nas čuva NATO zapravo on čuva tekovine Globalizacije kao spomenik naše gluposti.....nekad smo se rugali Albaniji da bi nass mogli napasti sa sva svoja tri aviona..............što se babi snilo to joj se i zbilo nikad se ne rugaj jer te ruganje može stiči.............

Avatar fircik
fircik
15:15 12.09.2014.

A neki zrakomlat bi mogao biti spomenik teškoj avijaciji.

BA
batman
15:26 12.09.2014.

mig 21-40 godina u službi.Dobra tema za Alan Forda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije