Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo saslušanje

Rakar: Nisam stigao razmišljati o tome tko mi je ovo namjestio

rakar (1)
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/5
08.04.2010.
u 13:34

Rakar je i danas opet bio na policiji, pozvali su ga da prisustvuje pretrazi računala koje su mu oduzeli zbog sumnje da je upleten u objavu Registra branitelja.

Objava Registra branitelja u samo dva dana pretvorila se iz pravosudnoga u politički skandal. Optužbe tko je kriv i tko bi trebao odgovarati za objavu Registra branitelja pljušte na sve strane, a nakon što je premijerka Jadranka Kosor optužila “paraobavještajno podzemlje” za objavljivanje djelomičnog popisa sudionika Domovinskog rata, u raspravu se uključila i većina uglednijih političara.

Marko Rakar opet u policiji
– U Vladi treba tražiti onoga tko je Registar branitelja stavio na internet – ustvrdio je predsjednik Republike Ivo Josipović svrstavši se tako na stranu onih koji tvrde da objava Registra najviše koristi Vladi. Međutim, ostaje činjenica da je dosad zbog objave Registra branitelja uhićen, i nakon desetak sati pušten, samo Marko Rakar, nesuđeni savjetnik predsjednika Republike, koji se sam prijavio policiji kako bi demantirao anonimne optužbe da je on kriv za objavu.

Marko Rakar i danas je najveći dio dana proveo u sjedištu zagrebačke kriminalističke policije, odakle je izašao oko 18.45. sati. Nakon što su ga u srijedu prvo uhitili, a onda pustili na slobodu, policajci su ga danas pozvali da prisustvuje pretrazi računala koje su mu oduzeli zbog sumnje da je umiješan u objavu Registra branitelja.

>>Branitelji tvrde: General Tomičić lažirao je datume u registru

>>Josipović: Podaci o Registru branitelja procurili su iz Vlade

>>Vukelić: Nije dobro upirati prstom ni u Ured predsjednika ni u Vladu


Rakar je po izlasku iz policije rekao da je policija danas pretraživala predmete koji su jučer izuzeti iz njegova stana i ureda. Istaknuo je da policija nije ništa našla i da su mu dio predmeta vratili. Najavio je da sutra u 8.30 sati policija nastavlja pretragu ostalih predmeta.

Dodao je da je policija bila korektna i profesionalna. O tijeku istrage nije mogao reći nikakve pojedinosti jer, kako kaže, istraga je tajna, no dodao je da policija još nekoliko računala treba pregledati. Na pitanje ima li saznanja o tome tko mu je mogao podmetnuti, rekao je da nije "imao ni sekunde o tome razmišljati".

- Spavao sam pet sati i vjerujem da ću noćas spavati malo dulje - rekao je Rakar.

Pretraga Rakarovih računala završit će u petak?
Maro Mihočević, odvjetnik Marka Rakara, dodao je da će istraga i sutra vjerojatno trajati cijeli dan.
- Prema nekim predviđanjima policije istraga bi trebala završiti sutra do kraja radnog dana, no ako ipak ne bude završena, onda će se to
odgoditi za još jedan dan - rekao je Mihočević. Istaknuo je da nema nikakvih dokaza da je Rakar počinio neko kazneno djelo.

- Policija traži dokaze i, ovisno o rezultatima istrage, prema svojim ovlastima podnijet će ili neće podnijeti prijavu. Ja o tome ne mogu špekulirati - dodao je Mihočević

>>Za objavu Registra branitelja prijeti do 10 godina zatvora

Savjetovao se s Perkovićem
Rakar se prije odlaska na policiju savjetovao sa Sašom Perkovićem, savjetnikom za nacionalnu sigurnost predsjednika Republike, što je za napad na Josipovića iskoristio i Andrija Hebrang.

– Ovo nije prvi put da Perković nekoga savjetuje. Predsjednik Josipović je u izbornoj kampanji također kontaktirao Perkovića. Očito je da savjetnici ne razumiju dokle idu njihove ovlasti – osudio je Hebrang Perkovićev angažman u slučaju. Perković se, naime, angažirao i u vrijeme kampanje, kada je od “paraobavještajnog podzemlja” branio tadašnjega kandidata za predsjednika Ivu Josipovića. Unatoč Hebrangovu napadu njegov stranački kolega i ministar obrane Branko Vukelić puno je pomirljiviji.

– Nije dobro upirati prstom ni u Ured predsjednika, ni u Vladu, ni u ministarstva i govoriti kako je tu iscurila neka informacija pa tu treba tražiti krivce. Istraga treba na to odgovoriti – rekao je ministar Vukelić. Marko Rakar jučer je odbio surađivati s policijom i nije im želio otkriti lozinke uz pomoć kojih bi pretražili sadržaj njegovih iznimno zaštićenih računala.

Neću im dati lozinke
– Pravila igre su se malo promijenila. Neću im olakšati posao – rekao je Rakar, kojega je policija danas zadržala šest sati. Iz krugova bliskih istrazi doznajemo da je policija odlučila u inozemstvu potražiti stručnu pomoć za probijanje Rakarovih lozinki. No, iz policije su se mogli čuti i drugačije poruke. – Da nije trebao biti u timu predsjednika Republike i da nije pomogao da se Josipović popne na Pantovčak, Rakar ne bi danas policiji bio toliko zanimljiv – doznali smo iz policijskog izvora bliskog istrazi.

U cijelu priču danas se upleo i CARNet, Hrvatska akademska i istraživačka mreža, koji je zatražio blokadu stranica na kojima je objavljen Registar branitelja.

>>CARNet tražio da uklone stranicu s registrom, vlasnici servera odbili

Komentara 176

Avatar CHOW
CHOW
22:00 08.04.2010.

markooo oko za oko zub za zub pa namesti i ti jaci a ako stignes mozes i posidoniji i sl.

Avatar CHOW
CHOW
22:18 08.04.2010.

samo je problem sto su objavljeni branitelji-skrivatelji, pravi su zadovoljni i ponosni

OB
-obrisani-
20:37 08.04.2010.

srpska mafija danas kao i nekad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije