Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVORIO KOLINDI GRABAR-KITAROVIĆ:

Pupovac: Ja se ne bavim mitingaškom politikom. Leinert-Novosel: Pupovac bi trebao osigurati da se svaki gost osjeća ugodno

Pupovac
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
13.01.2017.
u 09:09

Ovogodišnji domjenak protekao je u neugodnom ozračju zbog govora izaslanika srbijanskog premijera Aleksandra Vučića

Domjenak Srpskog narodnog vijeća za pravoslavni Božić u proteklih je desetak godina postao prvorazredan društveni događaj.

Nakon opjevanog dolaska tadašnjeg premijera Ive Sanadera u Novinarski dom i njegova pozdrava “Hristos se rodi”, koji je i simbolično označio zatopljavanje odnose između hrvatske države i hrvatskih Srba, političari su se gotovo gurali u prvim redovima kako bi pojeli koljivo i slikali se s Miloradom Pupovcem i pravoslavnim mitropolitom. Međutim, božićni domjenak je u posljednje vrijeme postao poligon za slanje snažnih političkih poruka.

Dok je takav pristup bio dobrodošao kada su se slali pozitivni signali, sve se promijenilo kada su razni emisari iz Beograda počeli koristiti božićno okupljanje za teške optužbe na račun hrvatskih vlasti. Ove je godine stanoviti Vladimir Božović, izaslanik srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, otišao korak dalje pa je, izmislivši životnu ugroženost Srba, zaprijetio oružjem.

Sve je to morao otrpjeti hrvatski premijer Andrej Plenković koji je, kako i priliči takvoj prilici, govorio o miru, poštovanju i suradnji. Postavlja se pitanje zašto bi hrvatski dužnosnici dolazili na ovakve skupove ako se unaprijed zna da će dobiti “jezikovu juhu”.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je za vrijeme ovogodišnje proslave pravoslavnog Božića bila u SAD-u, ali ne bi došla u Novinarski dom ni da je bila u Hrvatskoj. Smatra da se posljednjih godina proslava pravoslavnog Božića pretvorila u politički miting.

Optužila je glavnog organizatora Pupovca da ne radi na zajedništvu, nego na razdvajanju. Komunikologinja dr. Smiljana Leinert Novosel slaže se s predsjednicom da se organizatori moraju pobrinuti da se gosti osjećaju ugodno, ali jednako tako smatra da ne treba bojkotirati ovakve proslave.

– Uvijek sam za sudjelovanje u ovakvim proslavama. To je naprosto čin koji govori o vama. To znači da vi želite biti kooperativni i da želite sudjelovati. Kada bih ja bila njezina savjetnica, a nisam, svakako bih joj savjetovala da ide i da upravo djeluje na tragu politike koje naglašava suradnju – kaže dr. Leinart Novosel dodajući da se od organizatora očekuje da vodi računa o tome tko će doći i što će govoriti.

Posebno je naglasila da se s ovakvih skupova moraju slati pomirljivi tonovi koji su, na kraju krajeva, u duhu blagdana koji je povod za okupljanje. Leinart Novosel ističe da ne bi bilo loše da je Pupovac kao domaćin odmah reagirao na Božovićeve izjave te da je završio skup pozivom na suradnju.

Naglašava da je problem u tome što je komunikacija između političkih aktera loša pa se koristi bilo koja prilika za slanje snažnih poruka. Bivši predsjednik Ivo Josipović nije se želio konkretnije odrediti o ovim prijeporima. Kaže da nije bio na proslavi pa mu je teško govoriti o konkretnom događaju.

Josipović ističe da je dobro što državni dužnosnici dolaze na ovakve skupove, ali jednako tako ih je potrebno dobro pripremiti kako ne bi imali političke konotacije.

– U vrijeme kada sam ja dolazio kao predsjednik, uvijek je sve štimalo. Tada su bili i drugačiji odnosi između Hrvatske i Srbije. Bili su u jednom uzlaznom trendu, a ovo što se sada događa nije dobro – zaključuje Josipović. Milorad Pupovac je u intervju za N1 televiziju istaknuo da se božićni domjenak SNV nije pretvorio u politički miting.

– Nikada nije bio niti će biti, niti tamo dolaze mitingaši, niti se ja bavim mitingaškom politikom ili odlazim na mitingaške skupove – rekao je Milorad Pupovac.     

>> 'Izaslanik Božović se samo postavio zaštitnički u ime Srbije kao svaka majka prema svome čedu'

Komentara 91

PK
ponoc_kuca
09:17 13.01.2017.

Dragi g. Pupovac, nije poanta u tome je li to bio miting ili ne, činjenica je da niste odreagirali na izjave izaslanika u stilu "oružjem ćemo štititi ugrožene Srbe". Netko bi mogao pomisliti kako se slažete s tim stavom.

SC
Schlosser
09:22 13.01.2017.

Manjina u nekoj zemlji se ne moze ponasati kao vecina i pokusavati nametnuti svoje ideje kao jedino valjane.Kakav je to Bozicni domjenak koji organizira neka politicka stranka ili udruzenje a ne vjerska zajednica i zasto se dozvoljava da se salju politicke poruke.Da Pupovac stvarno zeli integraciju Srba u Hrvatsko drustvo onda bi vec odavno poradio na tome da se ukinu paralelne skole i slicne izmisljotine koje koce integraciju Srbske manjine u Hrvatsko drustvo.

ČE
četvrti
09:39 13.01.2017.

Zar nije zanimljivo da Pupovac nije imao potrebu reagirati na miloševićevske izjave izaslanika srpskog premijera, a reagira, i to promptno, na izjavu hrvatske Predsjednice, iako su te izjave neusporedive? Ne postoji li uvijek koordiniranost između Pupovca i Božovića i raznih božovića?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije