Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENA SUSTAVA

Puljak i Orešković predlažu teritorijalni preustroj RH: 'HDZ će imati četiri puta manje prilike za korupciju'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
09.11.2021.
u 14:10

Govoreći o sukobu predsjednika Republike i ministra obrane, Orešković je ocijenila da je tu riječ "o svađi dva napuhana srednjovječna muškarca u krizi identiteta" koji su našli neposredan povod za produbljivanje međusobnih sukoba, a to je - tko će se voziti helikopterom na teret poreznih obveznika.

Predsjednik stranke Centar Ivica Puljak rekao je u utorak da je micanje HDZ-a s vlasti najbolja demografska mjera za budućnost Hrvatske osvrćući se na prve rezultate popisa stanovništva po kojima je Hrvatska u 10 godina izgubila 10 posto stanovništva.

Puljak, koji je i splitski gradonačelnik, pozvao je na okupljanje kako bi se zaustavila stagnacija Hrvatske i najavio projekt teritorijalnog preustroja Hrvatske na način da se 21 hrvatska županija svede na pet regija i Grad Zagreb.

"Od 556 gradova i općina stvorit ćemo 122 urbana centra", najavio je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Ustvrdio je da u Hrvatskoj šansu za uspjeh imaju politički podobni dodajući: "Ako se tako nastavi, svi zajedno nemamo nikakve budućnosti".

Saborska zastupnica Dalija Orešković rekla je da će HDZ imati četiri puta manje prilike za korupciju i da nečiji privatni interes stavi iznad javnog, ako se četiri puta smanji broj  županija.

Sadašnji sustav, koji ne služi interesima i potrebama građana, a izgrađen je da postojeću elitu i strukturu koju je kreirao HDZ održi na životu, trebamo slomiti i izgraditi bolji sustav za one koji nisu podobni, da prodišu, poručila je Orešković.  

Govoreći o sukobu predsjednika Republike i ministra obrane, Orešković je ocijenila da je tu riječ "o svađi dva napuhana srednjovječna muškarca u krizi identiteta" koji su našli neposredan povod za produbljivanje međusobnih sukoba, a to je - tko će se voziti helikopterom na teret poreznih obveznika.

09.11.2021., Zagreb - Na konferenciji za medije stranke Centar odrzanoj u Saboru o temi "Inicijativa „Centar promjena“; teritorijalni preustroj Republike Hrvatske" govorili su Ivica Puljak i Dalija Oreskovic.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Bilo bi bolje, ako se već svađaju, da to čine oko bitnih pitanja za građane koja ih egzistencijalno ugrožavaju, dodala je.

Na upit o uvođenju obveze covid potvrda u institucijama, odgovorila je da se treba ujediniti oko zajedničkog cilja - smanjivanje broja zaraženih i oboljelih i pridonijeti smanjenju tenzija u društvu koje su prilično prenapregnute. Drži da u tom smislu treba govoriti odmjereno, vodeći računa kako će funkcionirati zaštita osobnih prava i sloboda i ravnoteža između različitih grana državne vlasti.

Dodala je i da za saborske zastupnike ne bi trebala vrijediti drugačija pravila. No, kaže, Sabor bi morao ostati mjesto gdje bi svaki zastupnik, bez obzira na političko opredjeljenje i svjetonazor, mogao reći svoje, neovisno slažemo li se s njegovim stavom ili ne.

Propustili smo voditi računa o tome tko bi u izvanrednim situacijama trebao i morao biti taj koji donosi ključne odluke i jedan dio problema koji imamo u javnom prostoru proizlazi iz tog problema, jer smo ovlast parlamenta delegirali na kvazi tijelo, drži Orešković.

To je, kaže, upozorenje kako ćemo se kao država postaviti prema svim budućim ugrozama U situaciji u kojoj jedna strana docira mjere su vrlo često kompromitirane, dvosmislene, nelogične pa se ne mogu očekivati dobro rezultati, nego otpor svemu što je bitno za čitavu zajednicu, ocijenila je Orešković.

U odgovoru na pitanje o velikom stanu u centru Zagreba koji je MORH dodijelio ministru Banožiću, Orešković je podsjetila da se bila založila za ustroj javno dostupnog registra državne imovine koji bi sadržavao podatke o državnoj imovini, kako se ona koristi, konkretne ugovore, tko ih je potpisao, kada i na koji rok te plaćaju li se ugovoreni iznosi zakupnina na vrijeme.

Hrvatska je daleko od tako uređenog sustava, a upravo dodjela stanova i poslovnih prostora na korištenje je jedno od najvećih područja koruptivne prakse i pogodovanja politički podobnima i interesno povezanim skupinama, upozorila je Orešković.

Zamoljen za komentar ograničavanja mjere roditelj-odgojitelj u Zagrebu, Ivica Puljak je rekao je kako je jasno da je zagrebački gradonačelnik Tomašević naslijedio mnoge probleme, među kojima je i proračunski minus te da su potrebne uštede, no, dodao je, treba voditi računa o demografskim mjerama.

VIDEO: Svako treće bolovanje je neopravdano. HUP: Lažna bolovanja stoje nas više od milijardu kn godišnje

Komentara 9

BO
borcanac
16:04 09.11.2021.

Konacno javno poceli iznosit planove unistenja Hrvatskr Drzave gadovi masonski Izadjite vi sa svojim prijedlozim kako razvit Drzavu i po oljsat standard pa ce vas narod na izborim nagradit brojem mandata Sve sto znate je vec godinama trazit ostavke ,nove izbore (zar vam nije dosta izgubit 6 puta zaredom) Ti skiljo iz Zagvozda pocmi radit Da si valja i bija sposoban nebi te najurili iz instituta Cerna u Zenevi To mi koji zivimo u ovoj Alpskoj dzavi dobro znamo,Jos da samo znas kakvo misljenje o tebi imaju ovi od Imatskog i Zagvozda

GR
Grgazg
08:54 10.11.2021.

Kad ti budeš na vlasti, napravi tako. A to će biti nikada. Hahahahaha

KO
koko26
09:44 11.11.2021.

Obzirom na rezultate popisa koji pokazuju -10 % stanovnika, treba odmah ići prijedlog za smanje bar za taj postotak političara i zaposlenika javnog sektora. Ovako sad građani RH imaju sve više ljudi i sve veći financijski teret na grbači.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije