Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIRIJA

‘Pucali smo po ljudima, a nisu imali ni kamenje u džepovima’

'23.11.2011., Zagreb - Dr. Jamal Assad, zivi i radi trideset godina u Zagrebu. Predstavlja sirijsku oporbu. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
'Robert Anic/PIXSELL'
15.12.2011.
u 22:30

Bivši vojnici tvrde da su sirijske postrojbe dobile otvorene ruke za ubojstva svih za koje posumnjaju 
da su u pokretu otpora

Sirijska vojska dobila je otvorene ruke za ubojstva i mučenja svih za koje posumnjaju da pripadaju pokretu otpora, otkrilo je tridesetak donedavnih Assadovih vojnika koji su dezertirali jer nisu mogli izvršavati te zapovijedi.

– U jednom slučaju ubili smo osmero ljudi u samo 15 minuta. Oni nisu bili naoružani, nisu imali ni kamenje, a kamoli što drugo. Kada sam ih vidio kako leže u krvi, odlučio sam pobjeći. Bacio sam oružje i otrčao – svjedočio je Human Rights Watchu jedan od vojnika koji su iz Sirije pobjegli u susjedne zemlje. Nove procjene UN-a govore kako je u Siriji od početka sukoba ubijeno najmanje 5000 ljudi. Među tim žrtvama, čiji broj svakodnevno raste, od prije nekoliko je dana i Ibrahim Othman, osnivač “liječnika iz Damaska”, tajne mreže kirurških klinika smještenih po privatnim kućama glavnog sirijskog grada u kojima se liječe ranjeni prosvjednici. Sirijska opozicija Othmanovu smrt smatra velikim gubitkom, no ne odustaje od borbe.

– Naš je cilj srušiti zločinački režim, a predsjednika i sve koji su sudjelovali u ubijanju prosvjednika predati međunarodnom sudu. UN treba spriječiti genocid koji se sprema Homsu, Hami i Dari, treba uvesti slobodnu zonu i zabranu letenja. Jasno nam je da se borimo protiv najjače vojske u regiji, ali nitko ne može stati ispred volje naroda. Mi ćemo diktatora Assada svrgnuti prije ili kasnije, a hrvatsku vlast i javnost molimo da moralno podrži našu mirnu revoluciju i da uspostavimo demokratsku Siriju koja gleda prema Zapadu – kaže zagrebački liječnik dr. Jamal Assad, vođa sirijske oporbe u Hrvatskoj.

Ključne riječi

Komentara 36

Avatar toxic alien
toxic alien
23:47 15.12.2011.

Svi se zaklinju u pro-zapadnjacku demokraciju dok im treba pomoc, i dok ne zgrabe vlast. A onda, serijatski zakon i u borbu protiv \"nevjernika\"... Sirija je zemlja najvece religijske slobode i tolerancije u arapskom svijetu, vidjecemo kakva ce biti poslije Assada.

OB
-obrisani-
00:48 16.12.2011.

Sirijsku oporbu treba podrzati svim sredstvima. Assad i njegovi oficiri su pocinili i cine uzasna zlodjela. Cak se i mala djece ne postedjuju, i izlozena su zvjerskim mucenjima koje nitko normalan ne bi ni pomislio da cini. Prije neki dan Assa izjavljuje da samo lud covjek ubija svoj vlastiti narod! Pa izgleda on je najbolje okarakterisao samog sebe sa tom izjavom. Njegovo vrijeme je proslo odavno, a ono sto ga jos drzi na vlasti su zlocini pocinjeni nad obicnim ljudima koji samo zele jednu stvar, a ta je da Assad ode sa vlasti. Patnje Sirijskog naroda nisu od prije nekoliko mjeseci vec su stare desetljecima. Assadova policija je uvijek bila poznata kao jedna od najbrutalnijih u tom dijelu svijeta, a ono sto danas cine uhicenim ljudima je vjerovatno neopisivo zvjerstvo. Za ljude kao Assad i pako je premala kazna.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
23:07 15.12.2011.

Samo jedno pitanje, tko je to i s čime do sada ubio skoro stotinu sirijskih vojnika i policajaca i opljačkao nekoliko tisuća dućana? Goloruki sigurno nisu. Već naoružani. Od koga, zna se. A zašto? Zbog nafte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije