Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pripadnici Zagreb Pridea dali podršku LGBT Makedonija

Na Starom bazaru u Skopju svečano je otvoren prvi LGBT centar u Makedoniji, uz podršku veleposlanstva Kraljevine Nizozemske, a već idućeg jutra prostor je kamenovan.
28. listopada 2012. u 15:31 8 komentara 4 prikaza
lgtb
Foto: zagreb pride

Članovi i članice Zagreb Pridea okupili su se pred veleposlanstvom Republike Makedonije u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu, kako bi pružili podršku i solidarizirali se sa svojim istomišljenicima u Makedoniji.

 

\"Uvjeti života LGBT osoba u Makedoniji izrazito su teški. Svakodnevno dobivamo informacije o kršenju ljudskih i građanskih prava LGBT osoba: napadi na LGBT aktiviste, napadi na sigurne prostore za LGBT osoba, govor mržnje i prijetnje koje LGBT osobe dobivaju od \"nepoznatih počinitelja\", medijski linč protiv LGBT osoba koji predvodi najutjecajniji dnevnik \"Večer\", pa sve do poteza, izjava i, u konačnici, ne-činjenje aktualne nacionalističke vlade da se ovaj koordinirani linč zaustavi\", stoji u priopćenju Zagreb Pridea.

 

Ističu kako su napadi počeli javnim istupima tamošnjih političara, a kulminirali  u srijedu, 23. listopada. Tada je  na Starom bazaru u Skopju svečano je otvoren prvi LGBT centar u Makedoniji, uz podršku veleposlanstva Kraljevine Nizozemske, a  već idućeg jutra prostor je kamenovan.

\"Zagreb je tek prvi od nekoliko gradova u kojem će se događati slične akcije, u utorak će se skup održati i u Beogradu, a podrška jedinoj LGBT organizaciji u Makedoniji, LGBT United Macedonija, koju čine aktivisti i aktivistkinje svih etničkih zajednica, preko društvenih mreža, dolazi širom svijeta, od Azerbajdžana, preko Grčke do Sjedinjenih Država\", poručuju iz Zagreb Pridea.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka