Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedovali

Pripadnici Zagreb Pridea dali podršku LGBT Makedonija

lgtb
zagreb pride
28.10.2012.
u 15:31

Na Starom bazaru u Skopju svečano je otvoren prvi LGBT centar u Makedoniji, uz podršku veleposlanstva Kraljevine Nizozemske, a već idućeg jutra prostor je kamenovan.

Članovi i članice Zagreb Pridea okupili su se pred veleposlanstvom Republike Makedonije u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu, kako bi pružili podršku i solidarizirali se sa svojim istomišljenicima u Makedoniji.

 

\"Uvjeti života LGBT osoba u Makedoniji izrazito su teški. Svakodnevno dobivamo informacije o kršenju ljudskih i građanskih prava LGBT osoba: napadi na LGBT aktiviste, napadi na sigurne prostore za LGBT osoba, govor mržnje i prijetnje koje LGBT osobe dobivaju od \"nepoznatih počinitelja\", medijski linč protiv LGBT osoba koji predvodi najutjecajniji dnevnik \"Večer\", pa sve do poteza, izjava i, u konačnici, ne-činjenje aktualne nacionalističke vlade da se ovaj koordinirani linč zaustavi\", stoji u priopćenju Zagreb Pridea.

 

Ističu kako su napadi počeli javnim istupima tamošnjih političara, a kulminirali  u srijedu, 23. listopada. Tada je  na Starom bazaru u Skopju svečano je otvoren prvi LGBT centar u Makedoniji, uz podršku veleposlanstva Kraljevine Nizozemske, a  već idućeg jutra prostor je kamenovan.

\"Zagreb je tek prvi od nekoliko gradova u kojem će se događati slične akcije, u utorak će se skup održati i u Beogradu, a podrška jedinoj LGBT organizaciji u Makedoniji, LGBT United Macedonija, koju čine aktivisti i aktivistkinje svih etničkih zajednica, preko društvenih mreža, dolazi širom svijeta, od Azerbajdžana, preko Grčke do Sjedinjenih Država\", poručuju iz Zagreb Pridea.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Becarina
Becarina
16:11 28.10.2012.

Suosjecam sa makedonskim narodom..

OB
-obrisani-
16:16 28.10.2012.

bar u nečemu da hrvatska prednjači.....

SE
sestrićna
15:52 28.10.2012.

ped.ri svih zemalja ujedinite se:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije