Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Sve na stolu'

Potpisan kolektivni ugovor, Mrsić: Nema tajnih dogovora

Vlada, sindikati (1)
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/5
Autori: sb/VLM, i.kri/VLM
03.08.2013.
u 10:30

- Drago mi je da smo vrlo brzo postigli sporazum o izmjenama temeljnog kolektivnog za državne službenike i namještenike. Uskladili smo ga sa temeljnim kolektivnim ugovorom za javne službe - kazao je ministar rada Mirando Mrsić.

Vlada i predstavnici sindikata potpisali su kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike.

- Drago mi je da smo vrlo brzo postigli sporazum o izmjenama temeljnog kolektivnog za državne službenike i namještenike. Uskladili smo ga sa temeljnim kolektivnim ugovorom za javne službe - kazao je ministar rada Mirando Mrsić te dodao kako mu je drago što se socijalni dijalog, "koji je ranije bio malo usporen", razvija dobro.

Novost je da će se jubilarne nagrade isplaćivati svakih pet, a ne deset godina ali će se njihova osnovica smanjiti s 900 na 500 kuna. Uvodi se i novčana naknada za prijevoz u iznosu od 0,75 kuna koja će se isplaćivati osobama koje putuju na posao s udaljenosti veće od 100 kilometara, a ne koriste javni prijevoz.

"Dokaz da socijalni dijalog u Vladi postoji"

- Ovo je jedan dokaz da socijalni dijalog u Vladi postoji i da kada imamo razumne sudionike i s jedne i druge strane i tada se dogovor vrlo brzo postigne - rekao je Mrsić i dodao da će Vlada i dalje pregovarati i razgovarati te da će sve biti "na stolu i neće biti nikakvih tajnih dogovora i posebnih sastanaka".

Najavio je da ih sa ista tri sindikata, koji su reprezentativni za državne službenike, očekuju pregovarati o isplati božićnice i regresa za 2014. godinu.

Kazao je da se radi i na izmjenama Zakona o radu koji će u Sabor na raspravu biti poslan u listopadu, a najavio je da se radi i na promjenama u mirovinskom sustavu.

Nakon potpisivanja u Vladi, predstavnici sindikata poslali su priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

"Pregovarački odbor sindikata državnih službi sastavljen od sindikata čiju je reprezentativnost za kolektivno pregovaranje rješenjem od 13. lipnja 2013. godine utvrdilo Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti, potpisao je danas s Vladom Republike Hrvatske novi Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike i Dodatak I. Kolektivnom ugovoru.

Potpisani ugovor i njegov dodatak sadržajno su istovjetni dosadašnjem kolektivnom ugovoru i njegovom dodatku, izuzev u dijelu odredbi koje se odnose na naknadu prijevoza i jubilarnu nagradu, u kojem su prava državnih službenika i namještenika izjednačena s pravima službenika i namještenika u javnim službama koja su povoljnije uređena Temeljnim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama.

Tako će se zaposlenima u državnim službama do kraja 2013. godine jubilarna nagrada isplaćivati temeljem osnovice od 500 kuna za svakih pet godina staža provedenih u državnoj službi, a ne temeljem osnovice od 900 kuna za svakih 10, 20, 30 i 40 godina staža.

Naknada za prijevoz na posao i s posla povoljnije je riješena u dijelu koji se odnosi na mogućnost isplate akontacije u visini 50 posto utvrđene naknade za prijevoz, za zaposlenike koji ne mogu (jer nije organiziran) ili ne koriste međumjesni prijevoz, već na posao dolaze automobilom ili drugim prijevoznim sredstvom i za to primaju 0,75 kuna po kilometru, odnosno na posao putuju više od 100 kilometara temeljem posebne odluke nadležnog ministra.

Također, ugrađena je odredba po kojoj službenici i namještenici koji rade na plovilu, odnosno na izdvojenom mjestu na otoku, ostvaruju pravo na terenski rad, ako plovilo odnosno izdvojeno mjesto rada na otoku, zbog naravi posla ne smije ili ne može napustiti najmanje 24 sata.

Međutim, iako je ovime provedeno izjednačavanje prava u kolektivnim ugovorima na razini državnih i javnih službi, ono faktično ne znači i da je do njega došlo, budući da se restriktivna odredba o naknadi prijevoza ugovorena TKU-om za javne službe u praksi još uvijek ne primjenjuje zbog neusklađenosti granskih kolektivnih ugovora i TKU-a, te Pregovarački odbor sindikata državnih službi skreće pozornost na potrebu usklađivanja prava iz kolektivnih ugovora ne samo na razini njihova propisivanja, već i na razini primjene.

Sindikati državnih službi će stoga ubuduće inzistirati na tome da se rješenje ugovorena kolektivnim ugovorima na razini državnih i javnih službi ugovaraju i primjenjuju usklađeno i istovremeno, kako se ne bi ponovila situacija u kojoj zaposleni u državnim službama već gotovo godinu dana primaju umanjenu naknadu prijevoza, dok se takvo rješenje dogovoreno TKU-om na razini javnih službi još uvijek ne primjenjuje.

Iako je usklađivanje prava zaposlenih u državnim i javnim službama bilo dogovoreno odmah nakon potpisivanja TKU za javne službe, ono se dosad nije realiziralo zbog promijenjenih uvjeta kolektivnog pregovaranja utvrđenih Zakonom o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje i u međuvremenu pokrenutog postupka radi utvrđivanja reprezentativnosti za sklapanje kolektivnog ugovora za državne službenike pred nadležnim povjerenstvom, po čijem je okončanju od strane reprezentativnih sindikata 23. srpnja formiran Pregovarački odbor sindikata državnih službi, a od strane Vlade 4. srpnja 2013. godine, čime su stvoreni zakonski preduvjeti za zaključenje Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i Dodatka I. ovom Ugovoru"

>>Premijer Milanović obećao odazivati se na važne sastanke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije