Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protuzakonit ulov

Posada ulovila tunu od 400 kg pa joj je zaplijenili agenti

tuna, carlos rafael
Screenshot Fox News
23.11.2011.
u 09:39

Ulov zapadnoatlantske plavorepe tune dozvoljen je samo ribičkim štapom, a američka ju je posada uhvatila mrežom

Američka ribička posada ulovila je tunu od 400 kilograma da bi im je po povratku na obalu zaplijenili agenti zbog načina na koji su je ulovili, prenosi Reuters.

Kapetana Carlosa Rafaela oduševila je vijest o ribi koju je njegova posada slučajno ulovila 13. studenoga. No kada je došao do obale u Provincetownu u Massachusettsu kako bi se susreo sa svojim ljudima, zatekao je agente Nacionalne oceanske i atmosferske agencije (NOAA) koji su golemu ribu zaplijenili jer je uhvaćena mrežom.

Naime, prema Međunarodnoj konvenciji o očuvanju atlantskih tuna, protuzakonit je ulov zapadnoatlantske plavorepe tune bilo kojom drugom metodom osim ribičkim štapom, a i za to je potrebno imati odgovarajuću dozvolu. Atlantska plavorepa tuna vrlo je vrijedna i zbog toga osjetljiva na pretjeranu eksploataciju, tvrdi NOAA.

Rafael je prošao bez kaznene prijave – primio je samo pismeno upozorenje, no razočaran je što je ostao bez vrijedne ribe. Naime, tuna teška 342 kilograma prošle je godine na aukciji u Japanu prodana za gotovo 396 tisuća dolara. Ova je pak riba prodana na domaćem tržištu za samo 5000 dolara, izvijestila je NOAA.

– Mogli su je barem dati utočištu za beskućnike. Bio bih heroj jer sam dao svim tim ljudima hranu, a oni su je prodali za samo 5000 dolara – rekao je razočarani Rafael.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
12:35 23.11.2011.

Puno toga se i kod nas ulovi nedozvoljenim metodama, ali malo njih zna to i prešutjeti. Konkretno, premale škampe ne prodaju restoranima nego ih serviraju na tzv. fish piknik izletima, kad je 100 % sigurno da nema nadležnih. A da se ne govori da recimo plavci prešutno toleriraju podvodni ribolov s bocama komprimiranog zraka jerbo je to jedini način da se tijekom ljeta bar donekle zadovolji potražnja za oboritom ribom u dubrovačkim restoranima. Tko ne vjeruje, neka priupita znance iz DB!

LO
Louie
17:42 29.11.2011.

Zakon je zakon i to se mora postivati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije