Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neplaćenu globu ne opraštaju, a za ovrhu nema zastare!

Pogrešno parkirao prije 10 godina, a kazna mu stigla prije 10 dana

Prometna policija
Anto Magzan/VLM
30.10.2009.
u 10:56

Zagrepčanin M. N. dobio je prije desetak dana ovršni prijedlog uz napomenu da mora platiti iznos sa zateznim kamatama od 18 posto za svaku godinu, kao i troškove postupka.

Zakonsku odredbu o nezastarijevanju ovršnog postupka nad imovinom, Zagrebparking je iskoristio odlučivši tako naplatiti deset godina staru kaznu od 300 kuna za nepropisno parkiranje.

Zagrepčanin M. N. dobio je prije desetak dana ovršni prijedlog uz napomenu da mora platiti iznos sa zateznim kamatama od 18 posto za svaku godinu, kao i troškove postupka. Ovršni prijedlog nosi izblijedjeli datum iz 2000. godine, a odnosi se na događaj od 12. studenoga 1999. godine kada je na desetak minuta M. N. parkirao automobil u Amruševoj.

Kuvertu s prijedlogom za ovrhu primio je prije nekoliko dana, a nosi pečat s datumom 16. listopada 2009. godine. Kako je to moguće? Potražili smo odgovor na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu.

– Sud je pet puta pokušao ovršeniku uručiti rješenje o ovrsi – objasnila nam je Nives Šimunović, glasnogovornica tog suda.

Problem je nastao zato što je M. N. u zapisniku o preuzimanju vozila naveo jednu adresu, a u međuvremenu se odselio, pa na staroj adresi više nije primao poštu.

– Zapisnik o preuzimanju vozila izdan je 12. studenoga 1999. godine te, kako je prijedlog za ovrhu podnesen sudu 13. ožujka 2000. godine, nije nastupila zastara. Napominjem da jednom pokrenuti ovršni postupak ne može zastarjeti.

Sud u postupku ne pazi na zastaru po službenoj dužnosti te stoga ovršeniku, ako smatra da je nastupila zastara tražbine, ostaje mogućnost da podnese prigovor na rješenje o ovrsi – odgovorila nam je sutkinja Šimunović.

– Bila je riječ o suzuki swiftu koji sam parkirao kako bih nešto obavio u gradu, zaboravio sam što.

Kad sam se vratio, automobila više nije bilo, pa sam ga istog dana otišao u Strojarsku podići. Nisam platio odmah, a kasnije se kazna zametnula. Automobil sam prije nekoliko godina prodao, kao i onaj poslije njega. Ne znam što ću sada. Više nemam posao ni primanja – kazao nam je očajni M. N.

Ključne riječi

Komentara 10

ST
stijef
16:35 30.10.2009.

dakle, mali ivice, koliko kuna prema clanku otpuzeni treba platiti? ne znamo - jer novinar ne zna zasto pise clanak :-))))))))))))))) trkom natrag u skolicu...

RA
rackizel
07:21 31.10.2009.

23.10.2009. | 19:37 iz udruge ‘dalmatinski potrošač’ upozoravaju građane na UGOVORNE KAZNE ZA KOJE NALOG MOŽE DATI JEDINO SUD ILI POLICIJA SLOVO ZAKONA Prekoračite li vrime na parkingu, platite samo razliku Vozači nisu dužni platiti takozvanu ugovornu kaznu ako prekoračeče vrijeme parkiranja, nego samo razliku u cijeni za vrijeme koje su koristili parking – upozorava Mladen Šurija iz Udruge ˝Dalmatinski potrošač˝. Iz Slobodne Dalmacije.

ED
edukacija7
13:56 30.10.2009.

korekcija: pravda je dostižna samo za one koji krivo parkiraju nekakvu staru kantu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije