Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLOVANJE Svečana sjednica u povodu 16. obljetnice EP HZ HB

Podmiriti domaće tržište struje, pa onda izvoziti

18.11.2008.
u 23:00

Za razliku od prošle godine, koju je Elektroprivreda HZ-HB završila s minusom od čak 60 milijuna KM, u prvoj polovici ove godine poslovala je pozitivno te je EP HZ HB ostvarila dobit od 6,7 milijuna KM.

Pozitivno poslovanje
Podaci su to koje je na svečanoj sjednici u povodu 16. obljetnice utemeljenja tvrtke iznio generalni direktor EP HZ-HB Matan Žarić. No, pozitivno poslovanje može se prije svega zahvaliti činjenici da su kvalificirani kupci, koji troše oko 2300 GWh, značajan dio energije sami kupili na svjetskom tržištu. Žarić je na sjednici, kojoj je bio nazočan i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo, izrazio nadu da će Vlada FBiH i regulatorna komisija osigurati zatvaranje elektroenergetske bilance u BiH i stvoriti uvjete za uspješno poslovanje.

Očekuju poteškoće
Treba ublažiti teškoće u poslovanju u 2009., koje se očekuju. To bi, drugim riječima, značilo da je Žarić izravno pozvao Vladu i mjerodavne agencije da ne dopuštaju da jedna njihova tvrtka (EP BiH) izvozi viškove na svjetsko tržište, a druga Vladina tvrtka iz iste oblasti (EP HZ HB) uvozi velike količine energije, koju onda mora prodati po znatno nižim cijenama, te se time dovesti u poziciju poslovanja s gubitkom. Ministar Hećo istaknuo je važnost zadržavanja elektroprivrednih poduzeća u državnom vlasništvu, te je podržao napore EP HZ HB u stvaranju boljih uvjeta poslovanja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije