Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plinara mu poslala opomenu pred tužbu, kompjutor izračunao da je dužan – lipu!

Dugovi od lipe nisu česti, kažu u Plinari, riječ je obično o iznosima od nekoliko desetaka do tisuća kuna
16. veljače 2018. u 07:10 57 komentara 22631 prikaza
Opomena Plinare za dug od 0,01 kune
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Zbog jedne lipe u zatvor – u teoriji vrlo lako moglo se to dogoditi Zagrepčaninu koji je na svoju kućnu adresu dobio opomenu pred tužbu Gradske plinare Zagreb upravo na navedeni iznos. Točnije, na 0,01 kunu.

Predrag Hedl u Njemačku je otišao prije četiri godine, prije godinu dana došli su i žena, kći i sin AKCIJA SPASIMO BLOKIRANE Bilo je neizdrživo, ovrha nas je otjerala iz Hrvatske

– Platio sam odmah jer ne želim imati nikakve probleme. Ne znam u kojem je procesu ovaj dug nastao, ali sve sam odmah odlučio riješiti, kao što to radim sa svim svojim računima. Činilo mi se sve to, međutim, pomalo suludo i smiješno – govori nam Zagrepčanin, siguran da je Plinara na papir i na pošiljku opomene potrošila mnogo veći iznos nego što je od njega naplatila. A kako je dug bio lipu, gospođi na šalteru kod koje je plaćao račun ostavio je, govori kroz smijeh, čak i kusur. A njegov je slučaj, kažu nam u Plinari, ipak presedan.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Opomena Plinare za dug od 0,01 kune
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...

– U pravilu dugovanja po neplaćenim računima, ovisno o obračunskom razdoblju, iznose od nekoliko desetaka pa do tisuća kuna, tako da ova opomena nije pravilo jer je od nekoliko tisuća opomena potrošačima samo desetak opomena za manje iznose – objasnio nam je glasnogovornik Gradske Plinare Zagreb Davor Šestan, koji je također rekao kako se sve opomene generiraju informatičkim putem, prema utvrđenim parametrima.

Kako je objasnio, u svakom obračunskom razdoblju ima i po nekoliko tisuća opomena za neplaćene račune, koji se prenose iz jednog obračunskog razdoblja u drugo, a potrošač se na računu redovito upozorava na postojanje duga. Svaki dug po neplaćenom računu koji se prenese iz jednog obračunskog razdoblja u drugi automatski dobiva status opomene za neplaćeni račun. 


– Gradska plinara kao opskrbljivač dužna je temeljem zakona o financijskom poslovanju svako dugovanje evidentirati i uputiti opomenu korisniku za neplaćeni račun. U slučaju kada potrošačima ne bismo slali opomene o dugovima, nakon protoka zakonom propisanog vremenskog roka dugovi se ne bi mogli naplatiti – rekao je Davor Šestan.

Spasimo blokirane Ovršeni: Fini plaćamo više od 30 naknada, oduzmite joj monopol novac Šteta - 2 mil. kn Posudio novac, povrat jamčio lokalom. Dug nije vratio, a lokal je prodao za 800.000 kuna Davor Bernardić Prijeti blokada računa SDP-ovci daju novac iz svog džepa da spase stranku od blokade
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Hladan:

  Vas derikoža iz Plinare sam se riješio prije 6 godina, i dalje imam centralno ali na drva i grijem se puuuno bolje za tri puta manji novac! A vi pumpajte i dalje zrak u taj vaš jadni plin i gulite ... prikaži još! one u zgradama koji ne mogu prijeći na drva.

 • Avatar southman
  southman:

  Bolje mu je da što prije plati, uslijedi li ovrha koštati će ga 1000 kn !?

 • Bela:

  mi smo dobili opomenu pred tužbu od vodovoda jer smo bili u preplati. kad ih je moj a mama nazvala da pita kakva im je to logika isto su se izgovarali na informatiku - tipa "naš kompjuter reagira čim račun ... prikaži još! odstupa..." ma kaj god