Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija na mjere

Petrov: Država treba smisliti liniju bespovratnih sredstava za male i mikro poduzetnike

Božo Petrov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
01.04.2020.
u 18:58

Radimir Čačić, bivši potpredsjednik Vlade za gospodarstvo kaže kako su sve mjere koje su predložene dobre, odmjerene i od njih se ne može pobjeći osim jedne koju treba odmah mijenjati, a to je mjera koja se tiče oslobođenja poreza na dobit i dohodak i doprinosa

Predsjednik i saborski zastupnik Mosta Božo Petrov kazao je kako mu je drago zbog radnika i poslodavaca da je Vlada odlučila prihvatiti Mostov prijedlog o otpisu, a ne o odgodi obveze te dodao kako u Mostu od prvog dana govore Vladi da su potrebna bespovratna sredstva za poduzetnike, a ne davanje mogućnosti jeftinog kreditiranja. Najavio je i kako će njegova stranka predložiti izmjene sedam zakona kako bi se spasili mali i mikro poduzetnici te da od Vlade očekuje da u gospodarstvo ulije 20 milijardi kuna.

– Država treba smisliti liniju bespovratnih sredstava koja će u ovom trenutku omogućiti likvidnost malim i mikro poduzetnicima. Veliki sustavi će se održati jer imaju mogućnosti, a mali i mikro poduzetnici mogu izdržati još mjesec do dva najviše i upravo njima trebaju bespovratna sredstva, a država na sebe treba preuzeti barem dio rizika za njihovo poslovanje – kazao je Petrov.

Radimir Čačić, bivši potpredsjednik Vlade za gospodarstvo kaže kako su sve mjere koje su predložene dobre, odmjerene i od njih se ne može pobjeći osim jedne koju treba odmah mijenjati, a to je mjera koja se tiče oslobođenja poreza na dobit i dohodak i doprinosa jer se takvom mjerom, s kojom su uspostavljeni posebni razredi, kaže, potiče smanjenje poslovanja.

– Oni granični koji su na 40 posto potrudit će se da padnu ispod 50 posto prihoda. Svi će to napraviti i tu mjeru mora se odmah mijenjati. Svi koji su snažno udareni koronom moraju biti oslobođeni poreznih davanja i doprinosa na svim razinama.

– Neki neće to zatražiti jer nije bespovratno. A nakon tri, šest ili koliko već mjeseci treba napraviti analitiku smanjenja ukupnog prihoda u odnosu na 2019. Godinu, proporcionalni dio prema padu ukupnog prihoda se treba otpisati, a ostatak vraćati beskamatno kroz rok od pet godina, a s godinom dana grace perioda – kaže Čačić.

Dodaje i kako nedostaje još jedna mjera, a ta je da država na tri mjeseca vrši otkup potraživanja svih banaka od svih privrednih subjekata.

– Dakle, sljedeća tri mjeseca niti jedan privatni subjekt nikome ne treba platiti ništa – kaže Čačić.

– Predložene mjere su malo bolje od prošlih, ali i dalje su daleko od sveobuhvatnih i dalje su diskriminatorne. Vlada vodi poreznu politiku, a izrada posebnih razreda za zasebne vrste poduzetnika spadaju u diskriminaciju. Ista stvar je i s mjerama za turizam i poljoprivredu. Tko ih je tjerao u turizam i poljoprivredu. Što je s onima koji proizvode metalne šipke i imaju sedmero zaposlenih. Ovdje se opet radi o biranju pobjednika i podobnih. Država je trebala svima otpisati porezna davanja u privatnom sektoru. Ionako se ide u zaduživanje i ioako će taj novac vratiti porezni obveznici – kaže pak Andrej Grubišić.

Komentara 1

ST
stefj
01:16 02.04.2020.

Hm, što je ovo, prepisan drugi tekst u istim novinama, jedino novo je reakcija Petrova i to je stavljeno u naslov... Najbolje je rečeno danas u Otvorenom, ovo su kratkoročne mjere, nedostaju srednjeročne i dugoročne, što će biti kada se virus malo stavi pod kontrolu, te kada i dalje neće biti prihoda od turizma, kada će potrošnja biti drastično manja, kada će pasti izvoz, kada izostanu doznake iz inozemstva... A najbitnije je kako zaustaviti egzodus ljudi kada se druge države počnu oporavljati brže i kvalitetnije od nas. Prvo zato jer će manje pasti, a drugo jer u startu imaju puno viši standard od nas...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije