Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Zamislite da Hrvatska, koja ionako stagnira, izgubi četvrtinu gospodarstva'

– Ako su arhitekti Europe priznali da imaju problem, a priznanje je prvi korak prema rješavanju problema, tko je onda Plenković da ne prizna da problem postoji i da treba raspravljati kako ga riješiti – zaključio je Sinčić.
17. siječnja 2020. u 13:43 7 komentara 739 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/15

Predstavnici pet stranaka - Živog zida, Promijenimo Hrvatsku, Nezavisnih za Hrvatsku, Snage i Mosta - zatražili su danas temeljitu i poštenu javnu raspravu o uvođenju eura u Hrvatsku te pozvali sve saborske zastupnike, ostale predstavnike građana, kao i same građane, da potpišu Deklaraciju o položaju hrvatske kune. Taj su zahtjev i poziv uputili s konferencije za medije održane prijepodne u Saboru.

Krešo Beljak NEPROMIŠLJENJE IZJAVE Bjelovarski HSS zatražio ostavku predsjednika stranke Kreše Beljaka

– Deklaraciju o položaju hrvatske kune, koju sam inicirao prije mjesec dana, pisala je struka, a potom su pozvani politika, saborski zastupnici i drugi predstavnici građana da se pridruže tim stručnim činjenicama te je zatraženo održavanje temeljite i poštene javne rasprave o toj temi i u Saboru i u cijeloj javnosti. Deklaraciju je dosad potpisalo 15-ak saborskih zastupnika. Protiv znanstvenih činjenica i javne rasprave nitko ne bi trebao imati ništa protiv. Usto, i 40-ak zastupnika EU parlamenta stavilo je potpis na ovu Deklaraciju, a od hrvatskih EU parlamentaraca potpisali su je Ruža Tomašić, Mislav Kolakušić i ja. Ostali hrvatski zastupnici u EU parlamentu nisu to htjeli učiniti. A važno je znati da će nam uvođenje eura eliminirati monetarne i fiskalne alate izlaska iz moguće krize – kazao je čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić navodeći kako se pokazalo da su za vrijeme krize unutar EU upravo članice Euro zone pretrpjele najveći gospodarski pad.

- Bilo je zanimljivo prije dva dana slušati konferenciju o budućnosti Europe jer su stari EU parlamentarci priznali da je došlo do problema i sad se međusobno žele konzultirati te pozivaju sve građane EU da izraze svoje mišljenje o tome u kojem smjeru žele da EU ide. U sadašnjem ustroju EU ne postoje relevantni alati i fondovi koji bi u slučaju krize nekome pomogli da se iz krize izvuče. Najtragičniji slučaj koji govori o tome jest slučaj Grčke koja je izgubila četvrtinu svog gospodarstva. Zamislite da Hrvatska, koja ionako stagnira, izgubi četvrtinu gospodarstva – istaknuo je Sinčić dodavši da će poziv za potpisivanjem Deklaracije, koja traži i održavanje javne rasprave, ići prema svim saborskim zastupnicima, županima, načelnicima, vijećnicima i cijeloj javnosti.

Strašno Roditelji bijesni: Djeca dobila školski zadatak o silovanju!

– Ako su arhitekti Europe priznali da imaju problem, a priznanje je prvi korak prema rješavanju problema, tko je onda Plenković da ne prizna da problem postoji i da treba raspravljati kako ga riješiti – zaključio je Sinčić.

Bruna Esih iz Nezavisnih za Hrvatsku uvodno je objasnila zašto se oko ovog pitanja našla ova kombinacija stranaka.

– Jasno je da među nama postoje mnoge razlike. Bavimo se različitim politikama, mnogi su od nas različitih svjetonazora i ideologija, no ovo je vrlo važno nacionalno pitanje oko kojeg treba postići konsenzus. Prije godinu dana postavila sam na ovu temu pitanje Plenkoviću, no on je na njega odgovorio u svom poznatom stilu, a mi smo potpuno jasni da ćemo stati u obranu hrvatske kune. Plenković nema nikakav legitimitet da pristupi uvođenju eura jer toga nije bilo ni u programu HDZ-a, a niti jedne jedine riječi o tome nije bilo ni u njegovoj kampanji. Mi smo, za razliku od Vlade, sposobni čuti glas javnosti i glas struke, i ovaj naš konsenzus oko ove teme tek je početak preokreta koji će se sigurno dogoditi jer znamo da postoje i druge zemlje EU koje su uvođenje eura ili izbjegle ili odgodile – kazala je Esih, dok je Goran Aleksić iz stranke Snaga uvodno podsjetio kako je uvođenje eura potpisano kad se pristupalo EU, što je onda i naša obveza.

Na glavnom Trgu održan prosvjed protiv gradonačelnika Bandića DOSTA JE Udruge najavile veliki prosvjed protiv zagrebačkog gradonačenika

– Ali naš obveza nije da to učinimo sad. Imamo vremena to odgađati dokle god mi to hoćemo. Tim više što nisu provedene nikakve javne rasprave. Provode se samo određeni kružoci po hotelima gdje guverner Vujčić i kompanija uvjeravaju javnost da je to dobro. No, to je čisti PR. To ne očekujemo od hrvatskog guvernera. Od njega i kompanije očekujemo javnu raspravu, koje nema. A javnost je oko ove teme podijeljena pola-pola. Uđemo li u Euro zonu guverner Vujčić će se tamo “baškariti” s ostalim guvernerima, a on to nije zaslužio jer je, s ostalim posilnicima u HNB-u, on glavni krivac, osim guvernera Rohatinskog, za nepoštene kredite u švicarskim francima i nepoštenu kamatnu stopu u svim valutama. HNB nije ništa učinio da spriječi te kredite. Kada je HNB saznao da se takvi krediti plasiraju bilo je vremena da se to spriječi, ali HNB ništa nije učinio da postupi po presudi Vrhovnog suda koja kaže da se banke i ubuduće ne smiju tako ponašati. Znači, mi tražimo dvije stvari. Prvo, javnu raspravu. Drugo, banke moraju vratiti sav opljačkani novac hrvatskim građanima. Tek nakon toga možemo razgovarati o ulasku u Euro zonu. Osim toga, kuna je jedan osigurač u slučaju raspada EU. Ja ne želim taj raspad, nisam euroskeptik, ali ako do raspada dođe imamo kunu pa ćemo onda s njom puno bezbolnije proći taj raspad – naglasio je Aleksić.

1 / 15

Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku najprije se također osvrnuo na sastav različitih stranaka koje su zajedno stale oko ove teme.

– Među nama je puno razlika, ali postoje pitanja koja su u toj mjeri važna za hrvatski narod i državu da, ako želimo djelovati u interesu svih građana, onda tako moramo i nastupati. A jedno od takvih pitanja je i pitanje nacionalne valute. Pored zastave, Ustava i himne najvažnije obilježje suvereniteta je i nacionalna valuta. Ne samo zato što je držimo u džepu, već zato jer je ona strahovito važna u ekonomskim odnosima. Ona je najvažniji instrument održavanja i ispravljanja tzv. neravnoteže u međunarodnim ekonomskim odnosima. Priznajem, iznenadio me pomalo novi predsjednik države Zoran Milanović kada je u kampanji rekao: “Kuna je naša valuta. Kakva je, takva je, naša je”. I sad ga pitam - hoće li kao izabrani predsjednik aktivno raditi na održavanju naše kune. Pogotovo zato što ona u monetarnoj politici nikada nije dobila priliku jer su je vodili krivi ljudi, krivi guverneri. Zato je taj moćni instrument odbačen. Pogledamo li ankete različitih kuća vidimo da najveći dio javnosti nije za uvođenje eura, samo jedna anketa pokazuje da jesu. A zamislite tu je akteru naručili i platio HNB. Sadašnji guverner mora opravdati svoj reizbor, a sadašnji premijer želi pokazati da u trenutku najvećih dezintegracijskih procesa, kada nitko ne ulazi u Euro zonu, on to ipak može napraviti – reče Lovrinović dodavši da se tijekom lipanjskog posjeta Mađarskoj i Češkoj, zemljama koje izvrsno stoje, zanimao zašto već nisu uvele euro.

U eksploziji kamiona poginula jedna osoba PODMETNUT EKSPLOZIV Vlasnik kamiona: 'To je vjerojatno bilo meni namijenjeno'

– Oni su se samo smješkali i diplomatski odgovarali: “Pa, mi smo već odavno za to spremni, ali nama je super s našom češkom krunom i mađarskom forintom. I zašto bi sad mijenjali konja koji dobiva trke?! Zato se i mi zalažemo da se našoj kuni da mjesto koje joj pripada. Sve analize pokazuju da se nitko ne može usrećiti na tuđoj valuti. U slučaju bilo kakve nezgode, a nastupit će uskoro kriza, recesija, domaća valuta ostaje ključni instrument spasa, izvlačenja iz krize. Jer, 2008. kada je nastupila kriza stupanj solidarnosti unutar Euro zone bio je mizeran. Zato, držimo se svoje valute, razvijajmo se, ali da bi to bilo moguće, u Sabor, u Vladu, u HNB moraju doći novi ljudi koji će koristiti domaće resurse, a jedan od njih je nacionalna valuta. Pozivam sve na okupljanje oko ovakvih pitanja od nacionalnog interesa – poručio je Lovrinović.

O ovom pitanju na konferenciji je trebao govoriti i podršku joj dati i Miro Bulj iz Mosta, no zbog smrtnog slučaja bio je spriječen.

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Bruno_Bear1:

    Ovaj vječiti parazit laprda ono što traže i žele čuti komunjarski mediji. Da nemamo ljude kao što je Plenković, sa ovakvom parazitskom bagrom ostali bismo bez svoje domovine, bez ljudskog dostojanstva

  • cacko:

    Sincic da te nema morali bi te izmisliti. Takvo nesto sjedi u saboru i prima novac koji bi trebali davati u socijalne shvrhe.

  • Deleted user:

    gospodine zastupnice tvoje ponasanje prema predsjedniku vlade rh gospodinu plenkovicu u evroparlamentu je dno dna . . sram te bilo...