Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cilja na sve frakcije hdz-a

Otkrivamo plan za predsjedničku utrku: Predsjednica u kampanji želi Stiera

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
19.06.2019.
u 13:17

Isti predsjedničini suradnici poručuju da Kolinda Grabar-Kitarović nije mogla dobiti “idealnijeg” izazivača od Zorana Milanovića te da bi bili u “većim problemima” s eventualnom kandidaturom Miroslava Škore da su se s ljevice kandidirali Tonino Picula ili Ivo Josipović.

U krugu Kolinde Grabar-Kitarović poručuju da je predsjednica RH, koja je trenutačno u Estoniji, mirna, lišena bilo kakve drame te fokusirana na svoj posao dok se zahuktava priča oko predsjedničkih izbora.

Dogovor o kampanji

Njezini suradnici okuraženi su ovacijama i aplauzom koji se prolomio dvoranom kada je preksinoć u Lisinskom na proslavi 30. rođendana HDZ-a Andrej Plenković rekao da očekuje skorašnju kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović koja će imati svesrdnu podršku HDZ-a na izborima za predsjednika/predsjednicu RH. Isti predsjedničini suradnici poručuju da Kolinda Grabar-Kitarović nije mogla dobiti “idealnijeg” izazivača od Zorana Milanovića te da bi bili u “većim problemima” s eventualnom kandidaturom Miroslava Škore da su se s ljevice kandidirali Tonino Picula ili Ivo Josipović.

Iako se još ne zna kad će točno predsjednica RH objaviti svoju kandidaturu, u svakom slučaju neće prije Dana državnosti 25. lipnja, nego u periodu nakon tog državnog praznika (možda i tek u rujnu, a možda i prije godišnjih odmora), u njezinu krugu planira se buduća kampanja i izborni stožer. Plan je da Kolinda Grabar-Kitarović i šef HDZ-a Andrej Plenković te glavni tajnik Gordan Jandroković dogovore na koji će način HDZ, odnosno dužnosnici te stranke operativno sudjelovati u kampanji predsjednice RH za drugi mandat.

– Predsjedničina će biti zadnja koga želi u svom timu i u svojoj kampanji, ali planiramo obuhvatiti sve frakcije HDZ-a, i desne i lijeve. Svakako računamo na HDZ-ove šefove županijskih organizacija ili gradonačelnike kao i ostale dužnosnike koji imaju utjecaj na terenu i na HDZ-ovo članstvo. U tom kontekstu zanimljiv nam je i Davor Ivo Stier koji je s predsjednicom u dobrim odnosima, a ima utjecaj na desnije i konzervativno biračko tijelo – rekao nam je izvor iz kruga predsjednice RH. U krugu Davora Ive Stiera ističu kako predsjednica (barem još) s njim nije razgovarala o njegovu konkretnom angažmanu, ali poručuju da on svakako podržava Kolindu Grabar-Kitarović u kandidaturi za drugi mandat.

– Na predsjednici je da odredi na koji način želi da joj se pruži podrška – rekao nam je izvor blizak Stieru koji je nedavno ponovio svoju želju da se kandidira za predsjednika HDZ-a na unutarstranačkim izborima. Izvori bliski predsjednici ističu kako Milanović za Kolindu Grabar-Kitarović nije mogao izabrati bolji tajming za objavu svoje kandidature nego na rođendan HDZ-a što je na samom skupu homogeniziralo i mobiliziralo HDZ-ovo članstvo koje je velikim pljeskom pozdravilo Plenkovićevu najavu predsjedničine ponovne kandidature.

– Rezultat HDZ-a na euroizborima od 22,7 post sigurno jest zabrinjavajući, ali zato i planiramo u predsjedničinoj kampanji obuhvatiti sve frakcije HDZ-a, i to od baze do vrha stranke. Nas ne zanima biračko tijelo ni HNS-a ni SDSS-a, nego isključivo HDZ-ovo – poručio je taj izvor. Suradnici Kolinde Grabar-Kitarović smatraju da se Milanović prerano kandidirao i da je promašio sa sloganom “predsjednik s karakterom” jer njegov karakter, nastavili su, njegov je najveći problem. Škoru drže ozbiljnim kandidatom i ozbiljnim čovjekom, ali “uz Milanovićevu pomoć” predsjednicu vide kao pobjednicu predsjedničkih izbora.

Međunarodni kontakti

Predsjedničini ljudi ističu kako je njena prva prednost u odnosu na Milanovića i ostale moguće kandidate to što ima izuzetno dobre međunarodne kontakte.

– Ona je dobro primljena i kod predsjednika SAD-a i predsjednika Rusije te u Europskoj uniji, a Milanović je čovjek koji izaziva prijepore i rijetko gdje je prihvaćen – poručuju izvori skloni predsjednici RH.

Komentara 112

DU
Deleted user
13:29 19.06.2019.

Kolinda dobiva drugi mandat!! Svaka cast Skori, ali na njegovom primjeru se vidi stara boljka desnice, sloga. Desni biraci u Hrvatskoj birat ce polovicno Skoru i Kolindu sto ce joj biti dovoljno za drugi krug. U drugom krugu nemaju sanse protiv Kolinde(nemaju ni da umjesto Kolinde Skoro ude u drugi krug).

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
13:32 19.06.2019.

Sa Stierom ili bez Stiera Kolinda pobjedjuje. Bez Skore Kolinda pobjedjuje u prvom krugu, sa Skorom u drugom. Nisam jos dugo Siguran da ce se Skoro kandidirati, bujanec ce morati trazit drugog kandidata, mjenja ih cesce nego carape.

DU
Deleted user
13:35 19.06.2019.

Koji članak, pa većinu toga je prepisala u jučerašnjem članku i sad ponavlja. Strašno , na sto je spala ta nekad cijenjena profesija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije