Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPILOG AFERE INDEKS

Osuđeni profesori i dalje primaju punu plaću na fakultetu

afera indeks
Foto: Antonio Bronić/VLM
1/5
22.12.2010.
u 09:00

Gotovo svi profesori s Prometa i Ekonomije koji su primali mito rade i čekaju presudu

Od afere Indeks prošlo je više od dvije godine, izrečene su nepravomoćne zatvorske kazne, zabrane rada nekom na tri, nekom na pet godina..., no gotovo svi profesori i na Prometnom i na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu koji su zloporabili svoj položaj i primili mito u zamjenu za prolaznu ocjenu na ispitu i danas rade.

Jer, objašnjavaju na fakultetima, izrečene presude još nisu pravomoćne.

Ne date mi mira!
Zabranjeno im je, doduše, raditi sa studentima, održavati predavanja, ispite... Smiju se jedino baviti znanstvenoistraživačkim radom. Da apsurd bude još veći, unatoč više nego prepolovljenim radnim obvezama, i dalje primaju punu plaću. Ostali su jedino bez honorara koje su im fakulteti, od vlastite zarade, davali.

– Čujte, to je tako. Ne određujemo mi plaću nego država. Činjenica je da su svi zadržani na poslu izuzev dvoje profesora koji su otišli u mirovinu jer je naš stav bio da nitko nije kriv dok mu se to ne odredi pravomoćnom presudom – objašnjava Ivan Dadić, od 1. listopada bivši dekan Prometnog fakulteta.

I na susjednom Ekonomskom fakultetu situacija je ista. U radnom su odnosu svi optuženi profesori, izuzev Jadranka Grgone, i uredno svakog mjeseca primaju pune plaće. Jasno, izuzev dodatka iz fakultetske zarade.

I dekan Ekonomije Tonći Lazibat, kao i bivši dekan Prometa Dadić, ovakvu situaciju opravdavaju istim riječima – nitko nije kriv dok god presude ne postanu pravomoćne. I to jest istina, ali isto je tako istina i da su fakulteti imali ovlasti i mogućnosti sankcionirati profesore koji su im možda nepovratno ukaljali ugled.

I rektor Sveučilišta Aleksa Bjeliš tražio je od fakulteta da provedu disciplinske postupke. No, ignorirali su ga.

– Kad je riječ o radnim pitanjima, sveučilište nema ingerencije već fakulteti koji uvijek imaju mogućnosti pokrenuti stegovne postupke. To se uvijek i radilo. No u ovom slučaju nisu išli u tom smjeru – kaže Bjeliš.

Uz opravdanje o nepravomoćnosti presude, a unatoč kazni od 14 mjeseci zatvora te trogodišnjoj zabrani obavljanja zvanja, dopustio je rad i Deši Mlikotin Tomić, i to pošto je potkraj listopada otišla u mirovinu. Pa tako sada umirovljena profesorica, dok čeka konačnu odluku suda, dovršava svoja dva projekta, jedan domaći, a jedan međunarodni.

– Da, dovršavam svoja dva projekta i za to nisam dobila ni kune. Sve troškove pokrivam od 5500 kuna mirovine. A zbog novinara koji mi ne daju mira, dekan mi se nije usudio dati dozvolu za dovršetak projekata bez suglasnosti Sveučilišta i Ministarstva – ogorčena je D. Mlikotin Tomić.

Čeka se završno izvješće

Da je doista tražio odobrenje od Sveučilišta i resornog ministarstva potvrdio je i sam dekan Lazibat te je, kaže, dozvolu i dobio.

– Riječ je o projektima koji su pri kraju i profesorici je dopušteno da do kraja godine podnese završno izvješće – kaže Lazibat.

I u Ministarstvu znanosti potvrdili su kako su od Deše Mlikotin Tomić zatražili završno izvješće za domaći projekt.

No, dok većina procesuiranih profesora i dalje neometano radi, policajci koji su bili u optužnici u Indeksu suspendirani su i prije početka suđenja. Pravila očito nisu ista za sve.

Komentara 19

Avatar atrpimir
atrpimir
09:08 22.12.2010.

Ima li neka institucija a da joj srbin nije na čelu? Vlada, akademska krovna institucija i pazite nikad nismo imali korumpiraniju Vladu i akademiju :)

Avatar atrpimir
atrpimir
09:10 22.12.2010.

u vrijeme sanadera bio je i na čelu HRT-a srbin pa opet korumpirana

OB
-obrisani-
20:13 21.12.2010.

A sto je sa dokazanim i osudjenim zlocincima ( Glavas, general konobar, general sofer, general legija stranaca...) oni dobivaju 30 tisuca kuna mjesecno od HDZ-a, ali to za VL nije vazno .... vec ... PLJUC!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije