Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potresi

Oprema za potrese skuplja prašinu, a iz Ministarstva - šutnja

seizmolog
Žarko Bašić/Pixsell
08.03.2010.
u 09:04

- Po opremi, Hrvatska zaostaje za svim zemljama u regiji - ogorčen je voditelj Seizmološke službe Vlado Kuk.

Hrvatskoj prijete potresi jači od onog na Haitiju, koji je usmrtio 230.000 ljudi, a Seizmološka služba je pred kolapsom.

Sustavno ignoriranje od strane nadležnog Ministarstva znanosti, novac nedovoljan i za postavljanje donirane opreme bacile su na koljena službu koja ima ključnu ulogu u smanjenju broja žrtava i štete od potresa u zemlji koja se prostire na seizmički aktivnom prostoru.

Po opremi, Hrvatska zaostaje za svim zemljama u regiji, čak i za Albanijom.

Apel je to koji je uputio voditelj Seizmološke službe Vlado Kuk, napominjući da "ako se ovakvo stanje nastavi, mogu zatvoriti dućan".

Sve manje novca

Iz godine u godinu dobiva sve manje novca: od 420 tisuća kuna, pali su na 300 tisuća, a budžet bi im uskoro mogao biti prepolovljen. Broj seizmografa još zornije ocrtava problem: Italija ih ima na stotine, Slovenija 27, Crna Gora 15-ak, Albanija više od deset. Hrvatska - osam. Italija ima više od dvije tisuće akcelerografa, instrumenata za bilježenje jačih potresa. U Hrvatskoj ih je 16, i to zastarjelih.

– U okviru projekta NATO-a Znanost za mir i sigurnost dobili smo novac za nabavu pet seizmografa, ukupne vrijednosti oko 50-ak tisuća eura. Jedan je na Brijunima, za ostale nemamo novca ni za postavljanje pa sad "sjede" u Zagrebu. Nemamo novca ni za održavanje postojećih seizmografa – kaže Kuk.

Kod zaštite od potresa najvažnija je prevencija, ističe. Ključno je sakupiti što više podataka o značajkama potresa, i onih najslabijih koje registriraju samo instrumenti.

Jače od haićanskog

Na osnovi tih podataka dobivamo seizmotektonski modul te proračunavamo značajke nekog budućeg, razornijeg, potresa. Ne možemo reći kada, ali možemo procijeniti gdje bi se mogao dogoditi, koliko će biti jak te kako će se odvijati. U dubrovačkom području očekivana maksimalna magnituda je 7,5 po Richteru - na Haitiju je bila 7,1 - dok Zagreb može zadesiti potres od 6,5 stupnjeva. Sakupljanje podataka ide i u smjeru proračuna seizmičkog standarda, na kojem se, pak, zasniva zaštita, građevinski standardi, planovi spašavanja te obavještavanje relevantnih institucija kako bi promptno reagirali - objašnjava Kuk te dodaje:

- Tri godine čekamo očitovanje o našem programu razvoja. Mjesecima pokušavamo dogovoriti sastanak u Ministarstvu, ali su nam vrata zatvorena. Iz Ministarstva znanosti nismo dobili odgovor na upit o stanju u Seizmološkoj službi.

Ključne riječi

Komentara 12

VI
Vito
07:48 09.03.2010.

Vrijedna oprema stoji neupotrijebljena Sijetih se kako je i oprema za pranje vagona stajala u hangaru TŽV-a kod Glavnog kolodvora u Zagrebu dugi niz godina. Što se s tom opremom dogodilo? Koristi li se? Vagoni su i dalje zmazani.

VI
Vito
09:22 08.03.2010.

Apel je to koji je uputio voditelj Seizmološke službe Vlado Kuk, napominjući da \"ako se ovakvo stanje nastavi, mogu zatvoriti dućan\". Da, gospodine Vuče, zatvorit će dučan, samo što će te vi tako ostati bez posla. Ovom vašom izjavom samomo ste si osigurali otkaz. Zašto? Zato što građanima pokaujuete kako vladajući ne brinu o onima nad kojima vladaju. Tako je i zaposlenik/ca zavoda javnog zdravstva ostao/la bez posla kad je ukazao/lala na zatrovanu vodu u Vrbanima III. Voda je zatrovana, a znanstvenik/ca je bez posla. Što to govori? Da smo u režimu, a ne slobodnoj državi.

Avatar krumpirsky
krumpirsky
12:39 31.12.2020.

kao da će nova oprema zaustavit potrese, koja uopce korist kad se potres za sada nemože predvidjet al eto i za to je bandić kriv zato kaj nije predvidio potres

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije