Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pietro Parolin

Novi državni tajnik Vatikana ponovno iz diplomacije

pietro
Reuters/PIXSELL
31.08.2013.
u 12:35

Nakon razdoblja Bertonea državnim tajnikom sada postoja ponovno čovjek iz vatikanske dipolomacije

Papa Franjo imenovao je nadbiskupa Pietra Parolina (58), sadašnjeg apostolskog nuncija u Venecueli, novim državnim tajnikom, te je istodobno dosadašnjem državnom tajniku kardinalu Tarcisiju Bertoneu (79) prihvatio molbu za mirovinu, koju svi biskupi trebaju podnijeti papama s navršenih 75 godina. Pietro Parolin, rođen u mjestu Schiavonu pokraj Vicenze, postao je svećenikom 1980. godine, a šest godina kasnije ušao je u vatikansku diplomaciju gdje je 2002. imenovan podtajnikom za odnose s drugim državama, što je zapravo vatikanski zamijenik ministra vanjskih poslova. U državnom tajništvu je, dakle, surađivao s kardinalom Angelom Sodanom, koji je državnim tajnikom bio od 1991. do 2006. i Bertoneom koji je na tom položaju nasljedio Sodana do danas. Benedikt XVI. je Parolina imenovao 2009. apostolskim nuncijem u Venecueli i zatim ga uzdigao nadbiskupom.

Nakon razdoblja Bertonea, koji nije bio prije u državnom tajništvu, već je bio tajnikom u Kongregaciji za nauk vjere dok joj je na čelu bio Joseph Ratzinger, državnim tajnikom sada postoja ponovno čovjek iz vatikanske dipolomacije. Benedikt XVI. je Bertonea postavio na položaj državnog tajnika pošto ga je dobro poznavao i s njime usko surađivao od 1995. do 2002. u Kongregaciji za nauk vjere. Od 2002. do 2006. kada je postao državnim tajnikom, Bertone je bio nadbiskupom Genove. Čim je došao na vatikanski vrh, Bertone se trebao sučeljiti s kritikama upućenima Benediktu XVI. zbog njegova govora u Regensburgu kojim je uvrijedio muslimane kazavši kako se islam širio mačem. Bertoneova greška bila je, zatim, što nije upozorio Benedikta XVI. na negacionustu Richarda Williamsona kada je papa otvorio pregovore s lefebvrovcima za njihov povratak pod rimski krov. Bertoneovu grešku pokrio je Benedikt XVI. preuzevši na sebe svu odgovornost.

No, Bertone je optuživan i za nečiste vatikanske financijske poslove, te su protiv njega stizala pisma papi Benediktu XVI. Protiv Bertonea je papi 2011. godine pisao tadašnji tajnik Države Grada Vatikana mons. Carlo Maria Viganò. To su bila prva pisma koja su procurila iz Vatikana. Carlo Maria Viganò, koji se nadao da će postati guvernerom Države Grada Vatikana, poslan je za nuncija u Washington, a o tome gdje će biti postavljen odlučivao je, dakako, Bertone.

Papa Klement VII. je prvi, na početku 17. stoljeća, uveo položaj državnog tajnika, koji mnogi uspoređuju s položajem premijera. Novi pape uglavnom su po nekoloko mjeseci zadržavali državne tajnike svojih predhodnika. Ivan XXIII. je u listopadu 1958. godine iste večeri kada je izabran imenovao državnog tajnika Domenica Tardinija, ali zato jer je mjesto bilo upražnjeno od 1944. godine kada nekon smrti kardinala Luigija Maglionea tadašnji papa Pio XII. nije imenovao novog državnog tajnika, već se služio uslugama dvojice zamijenika državnog tajnika, odnosno Tardinijevim i Antonijom Marijom Montinijem, budućim Pavlom VI. Ivan XXIII. je zatim Tardinija zamijenio Giovannijem Cicognanijem, koga je na tom položaju Pavao VI., izabran 1963. godine, zadržao još šest godina premda je imao više od 80 godina. Pvao VI. je u svibnju 1969. imenovao francuskog kardinala Jean-Marieu Villota državnim tajnikom. Jean-Marie Villot je jedini državni tajnik koji je služio trojicu papa, jer ga je na tom položaju potvrdio Ivan Pavao I., koji je bio papom samo mjesec dana, a onda i Ivan Pavao II. Papa Wojtyla je tada napisao kako jedan netalijanski papa bi trebao imati državnog tajnika Talijana, ali je Jeana Villota zadržao još oko pola godine, odnosno do smrti u ožujku 1979. Ivan Pavao II. je 1979. za državnog tajnika imenovao Agostina Casarolija, koji je ušao u povijest kao simbol vatikanske istočne politike (Ostpolitik), odnosno otvaranja prema istočnoeuropskim državama. Casaroli je državnim tajnikom ostao do svoje 76. godine, odnosno do prosinca 1990., a onda ga je 1991. zamijenio Angelo Sodano.

Papa Franjo će, vjerojatno, malo izmijeniti ulogu državnog tajnika, koji bi se više trebao konzultirati ne samo s čelnicima dikasterija, već i s biskupijama. Za vrijeme Bertonea toga, navodno, nije bilo, pa su mnogi kardinali tijekom priprema konklave na kojoj je Bergoglio izabran za papu, govorili upravo o tome kako je potrebno izmijeniti ulogu državnog tajnika.

>> Bertone već smijenjen, čeka se službena objava

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije