Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANSKI DVORI

Plenković: Broj žena u svim sferama društva mora biti jednak muškarcima

146. sjednica Vlade RH
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
08.03.2019.
u 10:17

Zadaće radne skupine, kako se navodi, su analizirati i identificirati osnovne pokazatelje i prioritete unapređenja poslovanja poduzetnika u Hrvatskoj, predlagati mjere kojima će se omogućiti poboljšanje poslovanja poduzetnika, osobito kroz uklanjanje administrativnih i regulatornih prepreka te kontinuirano pratiti rad javnih tijela koja sudjeluju u procesu poslovanja poduzetnika

Vlada je na sjednici u petak donijela odluku o osnivanju Radne skupine za unapređenje poslovanja u Hrvatskoj, koja će prema najavama najviše raditi na uklanjanju administrativnih i regulatornih prepreka koje stoje na putu realizaciji poduzetničkih projekata.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat na Vladinoj sjednici je kazao kako će Radna skupina "analizirati i identificirati prioritete te predlagati mjere kojima će se omogućiti učinkovitiji i jednostavniji uvjeti poslovanja gospodarskih subjekata na prostoru Republike Hrvatske".

Zadaće radne skupine, kako se navodi, su analizirati i identificirati osnovne pokazatelje i prioritete unapređenja poslovanja poduzetnika u Hrvatskoj, predlagati mjere kojima će se omogućiti poboljšanje poslovanja poduzetnika, osobito kroz uklanjanje administrativnih i regulatornih prepreka te kontinuirano pratiti rad javnih tijela koja sudjeluju u procesu poslovanja poduzetnika.

Odgovarajući na novinarsko pitanje prije sjednice Vlade, Horvat je najavio da će se radna skupina uz ostalo baviti s četiri problema s kojima se Hrvatska suočava na ljestvicama konkurentnosti, a to su elekroničko pokretanje poslovanja, uknjižba vlasništva, rješavanje imovinsko-pravih odnosa i izdavanje građevinskih dozvola.

"Ova radna skupina imat će taj fokus", rekao je Horvat, koji je imenovan za njezina predsjednika.

U skupini su još državni tajnici iz ministarstava i predstavnici institucija koje sudjeluju u predlaganju mjera za učinkovitije i lakše poslovanje gospodarskih subjekata u Republici Hrvatskoj.

'Ravnopravnost žena i muškaraca temeljna je vrednota Ustava'

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je u petak svim ženama Međunarodni dan žena, koji se obilježava 8. ožujka, poručivši da je ravnopravnost između muškaraca i žena temeljna vrednota našeg ustavnog poretka, te da broj i aktivnost žena u svim društvima mora biti jednaka s muškarcima, osobito na vodećim položajima.

"Ovo je prilika da se podsjetimo položaja žena u hrvatskom društvu te da našim zajedničkim naporima za jednakopravnost položaja žena nastavimo borbu za neotuđivo dostojanstvo i prava žena. Ravnopravnost između muškaraca i žena je temeljna vrednota našeg ustavnog poretka, ona se očituje u svakoj zajednici, prije svega uključenosti i ravnopravnosti žena u sve aspekte društvenog života", rekao je Plenković, koji je prije početka sjednice Vlade novinarkama u novinarskoj sobi podijelio cvijeće u povodu Dana žena.

Istaknuo je kako njegova Vlada promiče i ekonomska i politička i društvena prava žena te se aktivno bori protiv svih oblika diskriminacije na temelju spola, a posebno protiv nasilja nad ženama.

"Stoga želim izraziti iskreno poštovanje svim ženama u Hrvatskoj, zahvaliti na njihovom radu i požrtvovnosti, snazi i doprinosu izgradnji hrvatskog društva, naravno svima vama koje ste u politici angažirane, onima koje su u gospodarstvu, obrazovanju, socijali, nizu profesija. Mislim da broj i aktivnost žena u svim društvima mora biti jednaka muškarcima, a osobito na rukovodećim položajima. To su one zadaće koje ostaju pred svima nama", poručio je premijer i čestitao Međunarodni dan žena u ime svih kolega.

Članstvo u CERN-u veliki je iskorak za hrvatsku znanost

Plenković je kao veliki iskorak ocijenio to što je Hrvatska prošli tjedan postala i službeno pridružena članica najvećeg istraživačkog laboratorija na svijetu - Europskoga laboratorija za fiziku čestica CERN-a te smatra da će to pridonijeti izvrsnosti i većoj kvaliteti hrvatske znanosti, sudjelovanje u velikim međunarodnim znanstveno-istraživačkim projektima na tragu dosadašnje suradnje, osobito kroz Institut "Ruđer Bošković" i dr.

Vjeruje da je to veoma dobar primjer jer je, kaže, na tragu Vladine politike većeg ulaganja u znanost u sklopu Ministarstva znanosti i obrazovanja, što uključuje kvalitetnu suradnju akademske zajednice, znanstvenih institucija i gospodarstva radi primjene znanja.

"To je trokut koji omogućuje uspješnije funkcioniranje svakoga društva i siguran sam da će nam ovo članstvo u tome pomoći", dodao je.

Poduzimaju se daljnje mjere u vezi s uvođenjem eura

Plenković se osvrnuo i na 2. sjednicu Nacionalnog vijeća za uvođenje eura te je ocijenio da je sastanak bio kvalitetan i sadržajan te da se Vlada priprema za sljedeće korake oko tečajnog mehanizma II.

Poduzima se, istaknuo je Plenković, sve da se ispune obveze koje su pred Hrvatskom, a to je jačanje financijske stabilnosti, ali isto tako i druge strukturne reforme koje će biti na tragu ovog zadnjeg izvješća Europske komisije o izlasku Hrvatske iz prekomjernih makroekonomskih neravnoteža.

"Radimo na daljnjoj fiskalnoj konsolidaciji, gospodarskom rastu i boljim pokazateljima i na taj način da ispunimo one kriterije koji su pred nama, a tiču se uvođenja eura", rekao je premijer.

Tijek sjednice:

10.22 - Govorio je i o posjetu Zadarskoj županiji.

- Zaista sadržajan posjet koji smo dugo vremena planirali - rekao je Plenković i dodao kako se županija dobro razvija te je nabrojao veliki broj investicija i projekata koji se provode i koji su provedeni.

- Posebno mi je drago da smo bili na otocima, Ugljanu i Pašmanu - rekao je i dodao da misli da su poslali jasnu poruku novim zakonom o otocima.

- Imali smo prošlog tjedna i drugi sastanak Nacionalnog vijeća za uvođenje eura. Mislim da je bio vrlo kvalitetan i vrlo sadržajan. Pripremamo se i za slijedeće korake oko tečajnog mehanizma 2. Poduzimamo sve da ispunimo one obveze koje su pred nama, ojačamo našu financijsku stabilnost, ali i druge strukturne reforme koje će biti na tragu zadnjeg izvješća Europske komisije o izlasku iz prekomjernih makroekonomskih ekonomskih neravnoteža - rekao je premijer.

10.20 - Premijer je na početku sjednice čestitao ženama Međunarodni dan žena.

- To je prilika da se prisjetimo položaja žena u hrvatskom društvu. Ravnopravnost između žena i muškaraca je vrednota našeg ustavnog poretka. Naša vlada promiče i ekonomska i politička i društvena prava žena - rekao je Plenković i izrazio poštovanje svim ženama u RH. 

- Mislim da broj i aktivnost žena u svim sferama društva mora biti jednak muškarcima - izjavio je Plenković.

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
10:50 08.03.2019.

Zašto? Znači ne gleda se sposobnost nego se mora gledati politička korektnost.

ZL
zlatko01
12:27 08.03.2019.

u obzir dolaze samo ako su radile u vladi srbije ili nositeljice partizanki spomenica

FT
feel_the_coruption
11:25 08.03.2019.

Najpoznatiji anemični lažov ponovo u akciji laganja. Pa u Lici nemaju dovoljno žena na listama. Hdz - grobari hrvatske. Vidim hadezeovca - pljunem hadezeovskog izdajnika hrvatskog naroda !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije