Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pojačani nadzor

Na Ultri i poreznici, ugostitelji na Zrću prijave tek 40 posto prometa

Zrće
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
09.07.2015.
u 19:00

Nadzora su pokazali da svaki četvrti poduzetnik koji na tim manifestacijama posluje s gotovinom vara državu.

Od sredine lipnja Porezna uprava provodi pojačan nadzor nad ugostiteljima koji pružaju usluge na poznatim partijalištima i glazbenim festivalima.

Tako ni današnje otvaranje Ultre u Splitu, kao i cjelotjedno partijanje neće proći bez poreznih provjera. Otkako su najavili pojačan nadzor, poreznici su u drugom dijelu mjeseca lipnja obavili 625 nadzora koji su pokazali da svaki četvrti poduzetnik koji na tim manifestacijama posluje s gotovinom vara državu.

Na Đakovačkim vezovima promet odjednom skočio tri puta

Na Žrću se tako u pojedinim lokalnima dnevne utaje kreću u stotinama tisuća kuna, a  fiskalne su veze pokazale da je na dan kad su poreznici boravili na Žrću promet u lokalnima porastao dva i pol puta u odnosu na prethodni dan. To znači da prijavljuju tek 40 posto dnevnog prometa. Još veća je razlika bila na Đakovačkim vezovima gdje je promet odjednom skočio tri puta! Porezna uprava je na svojim stranicama 6. srpnja objavila sve manifestacije na kojima će provoditi nadzor kao i datume  kada će se pojaviti na Supetru, Zadru, Šibeniku, Tisnom, Puli, Hvaru, Splitu...

Visok postotak nepravilnosti pokazatelj je da još uvijek postoji mali dio obveznika koji uporno traže načine da izbjegnu plaćanje poreza. Zbog kompleksnog sustava fiskalizacije i njegovih aplikacija to je moguće činiti samo kratkoročno, odnosno dok sustav  te nepravilnosti ne dojavi inspektorima", navode u Poreznoj upravi.

Osim klasičnog neizdavanja računa ugostitelji stvarni promet pokušavaju prikriti storniranjem  računa,  pa su neki  računali da će im proći neprimjećeno storniranje značajnog dijela prometa. Porezna ih uprava upozorava da to ne čine, jer imaju uvid u sve takve transakcije.

>>Fiskalizacijom otkriven ugostitelj 'bez prometa' koji na računu ima 64 milijuna kuna!

>>Porezna uprava kreće s pojačanim nadzorom obveznika fiskalizacije

Komentara 6

NR
Nečeš.razbojniče
20:09 09.07.2015.

Ma problem nasih poreznika je u tome da djeluju po direktivi.Pa kako ce poreznik koji zivi u Solinu i zna Antu od Duje iz Solina kazniti tog istog Antu.Tu je najveci problem sto se tamo svi medusobno znaju i ako se taj kojem treba pokucati nepreziva Bandić,ili Mamić i jos nisu dobili direktivu iz vrha vlade onda stvarno nema smisla da ih uznemiravaju.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
22:45 10.07.2015.

na đakovačkim vezovima bi promet skočio i 10 puta da inspektori nisu ogladnili i ožednili ... pitajte ugostitelja svalinu :)

DU
Deleted user
20:22 09.07.2015.

O tome ja govorim od početka, fiskalizacija je potpuno beskorisna i promašena stvar. Radi se o tome da će lopovi uvijek naći rupe, no problem je što su naši nameti ogromni, treba se rasteretiti poduzetnike. Susjedna birtija uredno ne provlači račune od poznanika i to je to, duple kase, sve se da složiti danas. Stvar je da takve treba okinuti takvom kaznom da mu se više ne isplati otvarati nakon što plati kaznu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije