Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bjelovar

Na mjesto u jaslicama mlade majke čekaju i više od godine dana

\'11.03.2010., Bjelovar - U jaslickim skupinama i dalje se trazi mjesto vise u bjelovarskim vrticima Photo: Damir Spehar/PIXSELL\'
\'Damir Spehar/PIXSELL\'
11.03.2010.
u 15:06

Zakon je odredio prioritetna prava na upis, što često među roditelje koji dugo čekaju unosi zabunu.

Kako bi osigurala smještaj svog mališana u jaslicama gradskog vrtića u čiji stručni rad, kaže, ima najviše povjerenja, mlada majka iz bjelovarskog prigradskog naselja Hrgovljani upisala se na listu čekanja u kolovozu prošle godine. Sigurna da je sedam mjeseci optimalno razdoblje za duljinu čekanja na red, ostala je iznenađena kada je ovih dana u upravi vrtića doznala kako je taj rok više nego prekratak.

Ogorčena majka

- Kako se početkom svibnja nakon rodiljskog dopusta moram pojaviti na svom radnom mjestu, smatrala sam da je pitanje mogu li istoga dana svoje dijete dovesti u jaslice tek formalne prirode. No ostala sam zgranuta odgovorom kako to nije moguće. Štoviše, rečeno mi je da se tomu mogu nadati najranije krajem ove godine. To znači da ću na listi čekanja u najbolju ruku provesti godinu i pol dana - veli ogorčena majka.

Kako u interpretaciji njezina iskustva nema nimalo pretjerivanja, potvrđuje ravnateljica vrtića prof. Vesna Grđan. Jaslički kapaciteti s ukupno 156 djece na sve četiri smještajne lokacije u gradu popunjeni su.

- Na aktualnoj listi čekanja trenutačno je 300 molbi, od kojih je 164 za smještaj u jaslice. Konačnu i jasniju situaciju imat ćemo nakon skorašnjeg otvaranja natječaja za upise te početkom nove pedagoške godine u rujnu, kada iz vrtića odlaze polaznici osnovne škole - objašnjava ravnateljica. No, dodaje, pri tom ne treba računati na revolucionarne pomake na listi čekanja, posebice ako se računa na upisne prioritete određene zakonom.

Zakonski prioriteti

Naime, smještaj u vrtiću dobivaju prvo djeca poginulih branitelja, samohranih majki, djeca s teškoćama u razvoju te ako je troje i više djece iz obitelji u vrtiću. Već sada je, primjerice, na listi čekanja 11 samohranih majki, stoga i ne čudi vrijeme čekanja onih izvan kvote prioriteta. Kako je iluzorno očekivati na skore pomake u smještajnim kapacitetima, rješenje je povećanje jasličkih kvota u privatnim vrtićima, premda im je to manje isplativo. Do tada će roditelji uz baka-servise morati tražiti dadilje, čije su usluge dvostruko skuplje od 150 do 479 kuna u vrtićima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije