Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obiteljski zakon

Murganić odustala od definicije braka koja je uzburkala javnost: 'Ispričavam se'

Nada Murganić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
11.10.2017.
u 20:31

- Nikome nije bila namjera uvrijediti ovoliki broj naših građana. Moja isprika, jednostavno se dogodilo - kazala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić potvrdila je za HTV da će u novom prijedlogu obiteljskog zakona definicija obitelji biti potpuno izbačena.

Zbog sporne definicije obitelji, po kojoj bračni par bez djece nije obitelj, te mnogih drugih prigovora, Vlada je prije dva tjedna povukla nacrt obiteljskog zakona. Nacrt novog zakona bit će predstavljen javnosti tek nakon usklađivanja s Vladinim uredom i konzultacija s koalicijskim partnerima. U izmjenama nisu sudjelovali članovi radne skupine koji su pisali povučeni nacrt, objavio je HTV.

"Moja isprika"

Novi prijedlog zakona bit će predstavljen javnosti za desetak dana, nakon čega će u javnu raspravu, najavila je Murganić te izrazila žaljenje što je u prijedlogu zakona "nespretno sročena i manjkava definicija obitelji".

"Nikome nije bila namjera uvrijediti ovoliki broj naših građana. Moja isprika, jednostavno se dogodilo. Bilo kakvo relativiziranje krivnje bilo bi zaista besmisleno", rekla je ministrica gostujući u Dnevniku HTV-a.

Definicija obitelji potpuno izbačena

Murganić je potvrdila kako će u novom prijedlogu obiteljskog zakona definicija obitelji biti potpuno izbačena. Izjednačena će biti prava bračne zajednice, izvanbračne zajednice i parova bez djece. Izvanbračni parovi svakako će moći posvajati djecu.

U skladu s preporukama udruge "Adopta" odredbe koje su vezane za posvajanje djece bit će usmjerene za dobrobit djece. Odredbe vezane za prava roditelja da odlučuju o odgoju i obrazovanju djece bit će usklađene s konvencijama o pravima djeteta i Konvencijom o ljudskim pravima.

Komentara 37

Avatar arhaika
arhaika
00:30 12.10.2017.

obitelj je muz i zena s djecom i tocka.

AR
Artukovic
07:48 12.10.2017.

Pa ako cemo pravno gledano muz i zena su supruznici.Tek kad dobiju djete su obitelj.I sta tu kome nije jasno osim homicima koji ako se prihvati takav zakon neostvaruju pravo da se mogu udruziti u obiteljsku zajednicu.

DU
Deleted user
20:50 11.10.2017.

Svis su se propeli na zadnje noge na galamu nekoliko udruga oko definicije obitelji. Jedno je nečija želja i sentiment, drugo stvarnost a treće zakonska regulativa. Dok su djeca bila s nama bili smo obitelj, znači majka, otac i dvoje djece. Oni su se poženili i osnovali svoje obitelji. Da li su moja djeca sada članovi moje obitelji, svoje obitelji ili i obitelji supružnika? Neka netko tko se bolje razumije u pravo napiše tko sve čini obitelj u užem smislu, a tko u širem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije