Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBITELJSKI ZAKON

HNS: Umjesto na sud, roditelji po razvod u centar za socijalnu skrb

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
Autori: Petra Maretić Žonja, Romana Kovačević, Iva Puljić Šego
10.10.2017.
u 07:11

Povučeni Nacrt Obiteljskog zakona u Ministarstvu za demografiju izmijenili su bez stručnjaka s pravnih katedri koji su ga osmislili

Predsjedništvo HDZ-a, kao najviše stranačko tijelo, nije informirano ni o jednom, pa tako ni o ključnim zakonima, koje Vlada pušta u javnu raspravu i proceduru usvajanja. Ni Obiteljski zakon koji je izazvao buru u javnosti, pa ga je premijer Plenković povukao prvog dana javne rasprave, ni izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, koje su upravo u proceduri, kao i niz drugih zakona nisu prošli stranačke konzultacije, žale nam se članovi Predsjedništva HDZ-a. I naši sugovornici iz HDZ-a smatraju da je prva definicija obitelji, zbog koje je povučen Obiteljski zakon, bila skandalozna i primjećuju da se ona vjerojatno ni ne bi našla u zakonu da je itko konzultirao Predsjedništvo HDZ-a. Upozoravaju da su u vrijeme Ive Sanadera, pa i Jadranke Kosor po tri puta prolazili najvažnije zakone prije nego bi ih Vlada službeno poslala u proceduru.

Izvanbračna djeca zakinuta

Povučeni Nacrt novog Obiteljskog zakona u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izmijenili su bez stručnjaka s pravnih katedri koji su ga osmislili. Takav je promijenjeni prijedlog prošli tjedan ministrica Nada Murganić predočila koalicijskim partnerima. U prijedlogu je izbrisana definicija obitelji koja je javnost digla na noge. Koalicijski su partneri dio predloženog prihvatili, ali i iznijeli dodatne zahtjeve. Još će se razgovarati, a konačni Nacrt bit će usuglašen i poslan u javnu raspravu za najviše dva tjedna.

U dijelu koji govori o pokretanju razvoda braka pojam “posredovanje” zamijenjen je pojmom “roditeljsko informiranje i savjetovanje”, jer je prvotni model mirenja supružnika predstavljao moguće ograničavanje prava na razvod. Iz HNS-a ističu kako oni inzistiraju da se razvod braka s djecom pokreće u centrima za socijalnu skrb, a ne na sudu.

Izvanbračne zajednice izjednačene su s bračnima kad je riječ o posvajanju, međutim HNS nije zadovoljan jer se jednako pravo ne proteže i na djecu iz izvanbračne zajednice kad je riječ o roditeljskom domu. Diskriminirani ostaju i kad je riječ o roditeljskom informiranju i savjetovanju.

Kad je o roditeljskom domu riječ, izbrisana je odredba koja ga vidi takvim i kad je vlasništvo jednog bračnog druga. Ministarstvo je izbrisalo i odredbu da roditelji imaju pravo i slobodu samostalno odlučivati o odgoju i obrazovanju djeteta u skladu s vlastitim uvjerenjima što je, po ocjeni kritičara prvotnog Nacrta, otvaralo put da djeca ne pohađaju nastavu zdravstvenog odgoja, primjerice. Dodana je odredba da i organizacije civilnog društva mogu provoditi stručnu pripremu za posvojenje. Izbrisana je pak odredba o Hrvatskom upisniku bračnih ugovora i odredba da je bračni ugovor valjan ako je upisan u taj upisnik.

Rušenje ministrice

Obiteljski zakon jedan je od razloga zbog kojih je stranka GLAS počela prikupljati potpise za pokretanje pitanja povjerenja ministrici demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nadi Murganić. Trebaju 31 potpis da bi im taj prijedlog došao na saborski dnevni red. Dosad su prikupili osam potpisa (GLAS i IDS), a podršku za inicijativu zatražili su i od SDP-a. U GLAS-u ističu da u Obiteljskom zakonu postoji niz problematičnih formulacija i bez obzira na najavljene izmjene zakona i dalje inzistiraju na svojoj inicijativi jer će tako prisiliti Vladu da se očituje što dalje misli činiti i koji ima stav o tome što treba mijenjati u Obiteljskom zakonu.

Komentara 12

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
08:07 10.10.2017.

Razvod od supruge je laka stvar, kako da se rastanem od banke koja me muze za davno otplaćeni kredit.

VJ
vjaceslav
22:52 10.10.2017.

"glas", mračne taritaš prikupio osam potpisa, a žele nametnuti svoje rodne, transrodne i neprirodne stavove.

DU
Deleted user
09:11 10.10.2017.

Tja, kaj se more. Tako to biva u nas. Što viđe zakona, to je bezakonje veće. Nema nas Amerika, ali zato nas ima EU. Mašala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije