Naslovnica Vijesti Hrvatska

U raspravi samo četiri propisa

Prije nego što je Plenković naredio ministrima da prijedloge propisa prvo šalju u Vladu, na savjetovanje pušteno šest puta više akata.
11. listopada 2017. u 00:10 4 komentara 647 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike moralo je nakon brojnih kritika javnosti zbog sporne definicije obitelji povući iz javne rasprave nacrt prijedloga Obiteljskog zakona.

Andrej Plenković Premijer u Splitu Plenković napao Petrova: Kako je namamio vlasnika Agrokora u Vladu?

Taj prijedlog zakona bio je objavljen na web stranicama e-savjetovanje 27. rujna, a već je dan poslije skinut s tih stranica. A od 28. rujna do jučer popodne, dakle u 10 dana, u javnu raspravu puštena su samo četiri propisa. Koliko je to malo, pokazuje podatak da je u javnu raspravu od 18. do 28. rujna bilo pušteno šest puta više propisa, dakle njih 24. Tako malom broju propisa danom na savjetovanje od 28. rujna kumovao je premijer Andrej Plenković koji je na sjednici Vlade taj dan javno kritizirao ministricu Nadu Murganić jer je prijedlog Obiteljskog zakona objavila na e-savjetovanju a da ga prije toga nitko drugi u Vladi, pa ni on sam, nije vidio.

Andrej Plenković
1 / 20
Sjednica Vlade

Ministri prestali slati propise u javnu raspravu prije nego dobiju zeleno svjetlo Vladine koordinacije

Stoga je Plenković najavio novi metodološki pristup u postupku predlaganja zakonskih prijedloga prema kojem nacrti propisa neće moći više ići u postupak savjetovanja a da ne prođu ni koordinaciju niti da ih ne vide predsjednik Vlade i Vladin Ured. Premijer je kazao da je potrebna puno kvalitetnija koordinacija na razini Vlade jer smatra da se u ranoj fazi zakonodavnog procesa izazivaju prevelike političke turbulencije o tekstovima koji nisu prošli nikakav oblik koordinacije. Plenković je priznao je je u zadnje vrijeme bilo nekoliko takvih slučajeva te je pozvao ministre da dobro procjenjuju akte koje donose individualno i puštaju u javnost prije nego što prođu bilo kakav oblik koordinacije u tijelima Vlade. A taj je poziv urodio plodom pa su ministri prestali slati propise u javnu raspravu prije nego što ih dobro ne procijene i ne dobiju zeleno svjetlo Vladine koordinacije.

Todorićev blog Opet piše Todorić pita Plenkovića s kim su razgovarali članovi Vlade

Tako su od 28. rujna u javnu raspravu pušteni samo Prijedlog Plana zakonodavnih aktivnosti Ministarstva pravosuđa za 2018., Pravilnik o Registru koncesije, Obrazac Iskaza o procjeni učinka propisa i Nacrt Uredbe o preuzimanju direktive EU o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela. Neki važni prijedlozi zakona, poput onog o prijevozu u cestovnom prometu, koji bi trebao liberalizirati tržište usluga taksija, tako još nisu krenuli u javnu raspravu iako je to bilo najavljivano za rujan jer sad prvo moraju proći Vladinu koordinaciju.      

Andrej Plenković PREMIJER U SPLITU Plenković nije htio komentirati nove Todorićeve optužbe Andrej Plenković, Ana Maslać Plenković Uskoro odluka Dolazi li papa Franjo u Hrvatsku proglasiti Stepinca svecem? Ivica Todorić Nova objava Todorić: Premijeru, vaša Vlada je nacionalizirala Agrokor
POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

  • Ante tTony:

    Vladi na savjetovanje znate sta to znaci da neko mora dat blagosov za te zakone a znase o kome ovisi vlada o tim istima ovisi zakon. Ministri....... sluzbenici .

  • propalismoFranjoskroz:

    Čak je i Oreškovićev vlada u par mjeseci nešto i radila.Ovi su još na nuli, osim par stotina novozaposlenih uhljeba i prebacivanja 40 milijardi duga privatne firme na državu još nisu ništa napravili

  • Vl jedi govna:

    Najnesposobnija vlada koju smo imali, diletanti