Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA: STJEPAN MESIĆ

Morat će ga trpjeti i dulje od godine dana

Stjepan Mesić
Ilustracija Tonči Zonjić
VL
Autor
Jasmina Popović
19.09.2008.
u 15:17

Na otvaranju Jesenskog zagrebačkog velesajma predsjednik Mesić odlučio se za staru formulu iz prošlih vremena “nećemo o drugovima, nego o pojavama”, ali ni taj model nije prošao bez žestoke reakcije.

One koji od njega očekuju više razočarao je jer nijednom riječju nije izravno prozvao premijera, ali zato je čak i njegov uvijeni govor, nakićen ogradama i isprikama, uspio toliko iživcirati Sanadera da se on nije libio niskih udaraca.

“Istrpjet ćemo njega i njegove savjetnike koji mu pišu takve govore još godinu dana”, odbrusio je Sanader, ali to nije bila samo efektna verbalna doskočica, već ozbiljna poruka upućena više javnosti nego predsjedniku da se Mesića treba smatrati otpisanim za daljnje aktivno sudjelovanje u politici. Mesić, koji je na strelicu reagirao mlako, upućujući Sanadera neka pročita cijeli govor, to sigurno nije previdio.

U privatnom je krugu navodno rekao: “Trpjet će oni mene i dulje od godine dana”. Ako je to točno, onda je Mesićeva posljednja rečenica, u kojoj se ispričava “ako je bio previše kritičan jer je on ipak stariji čovjek”, zapravo samo zafrkancija na račun svih koji su mu proteklih mjeseci pokušavali dokazati da mu je vrijeme za mirovinu.

Realizira li se njegov plan da ostane ne samo prisutan nego i moćan i nakon 2010. godine, moći će ponoviti svoje pitanje iz velesajamskog govora: je li i sada nekome do smijeha?

No, da bi stvorio temelje za to pitanje, Mesić treba riješiti nekoliko nepoznanica na koje zasad nema odgovor. Pitanje je tko bi ga podržao u takvoj ambiciji. Neka nova skupina ljudi kojoj bi se našao na čelu? To je riskantno iako bi dobitak bio velik. Vidjeti ga kao budućeg predsjednika SDP-a, ipak je komična zamisao, a s HNS-om ima, čini se, neriješene račune.

Njemu se ne sviđa to što nisu jači i utjecajniji, a njima to što osjećaju da im to predbacuje. Pitanje je i koga bi Mesić podržao na predsjedničkim izborima. Bude li njegov očiti favorit Nadan Vidošević kandidat na izborima, to znači vjerojatni Vidoševićev izlazak iz HDZ-a i konačno okupljanje te famozne grupe koja navodno želi drukčiju politiku.

Mesićeva bi podrška u tom slučaju bila i jasan pokazatelj njegovih budućih planova. No, u ovom je trenutku sve previše neizvjesno da bi se bilo tko konkretno izjašnjavao o budućnosti, pa tako i Mesić kalkulira, možda i na vlastitu štetu, gubeći imidž i oštrinu koje je izgradio u prvih pet godina mandata.

Trenutačno je očito u nedoumici: želi biti i kritičan, i prisutan, i relevantan, ali ne bi želio otvarati fronte koje ne može kontrolirati. Svjestan je toga da će otići 2010., a da će Sanader i HDZ ostati na vlasti, u bilo kojoj kombinaciji, najvjerojatnije do 2012. I da imaju vremena pripremiti plan protiv njega.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije