Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željko Ražnatović Arkan

Misterij ubojstva balkanskog krvoloka: Vijest o smrti odjeknula je svijetom, a i danas se postavlja jedno pitanje

Željko Ražnatović Arkan, 1995. godine
Foto: SRDJAN ZIVULOVIC
1/6
16.01.2024.
u 09:35

Prema podacima iz dokumenata stranih obavještajnih službi, kako su javili srbijanski mediji, određeni krugovi iz državnih struktura i srpskog podzemlja imali su jasan plan čiji je cilj bio oslabiti utjecajnog i moćnog Ražnatovića

U subotu 15. siječnja 2000. godine, nešto iza 17 sati, u predvorju luksuznog, beogradskog hotela 'InterContinental', danas 'Crowne Plaza', s tri metka ispaljena u glavu, likvidiran je Željko Ražnatović Arkan. U to je vrijeme bio jedan od najbogatijih ljudi na prostoru bivše države, bio je i predsjednik nogometnog kluba "Obilić", predsjednik Stranke srpskog jedinstva, no na spomen njegova imena prva su asocijacija Arkanovi 'Tigrovi', ratni zločini, kriminal i ratno profiterstvo.

Te je subote, prije 24 godine, u hotel došao sa svojom suprugom, srpskom pjevačicom, Cecom, s kojom je tada 48-godišnji Arkan, u braku bio šest godina. Neposredno nakon ubojstva ona je sucu istrage ispričala kako je tog dana u hotelu obilazila svoje butike, a nedugo nakon što je ušla u jedan od njih, 'La France, u butik je utrčao Zvonko Mateović, čovjek koji se brinuo za njenu sigurnost.

Željko Ražnatović Arkan, 1995. godine
1/6

"Tražio je da mu dam pištolj, jer je ispalio sve metke iz svog oružja. Dala sam mu svoj revolver, ali nije ispalio niti jedan metak. Neke su me žene spriječile da izađem iz butika, a Zvonko je vrištao: 'Ubijen je zapovjednik'. Skupila sam snagu i otrčala do supruga. Garić je bio na podu, Željko je krvario, ja sam pokušala reanimaciju. Vrištala sam da netko zove hitnu, dok sam Željku vadila krv iz usta", ispričala je, nakon likvidacije svog supruga, Ceca Ražnatović.

Prvi su izvještaji s mjesta ubojstva upućivali na dvojicu maskiranih napadača na Arkana i njegove prijatelje, koji su sjedili u separeu hotela. Prema izjavi jednog od očevidaca, najprije se začuo zvuk, sličan prasku petarde, a odmah zatim uslijedio je rafal, te su se svi u panici bacili na pod. Kada su pucnjevi utihnuli, u lokvama krvi ležali su Arkan, Dragan Garić i Milenko Mandić Manda, koji je ubijen na licu mjesta. Teško ranjeni Garić i Ražnatović prebačeni su u bolnicu. Pogođen s tri hica u glavu, Arkan je na Hitni prijem dovezen gotovo klinički mrtav te mu, niti nakon više od sat vremena pokušaja, liječnici nisu uspjeli pomoći, kao niti smrtno ranjenom Gariću.

Vijest se daleko čula

Vijest o smrti Željka Ražnatovića Arkana brzinom munje prolomila se medijskim prostorom. Prenijele su ju gotovo sve svjetske agencije, France Presse, Associated Press, Reuters.... Prema navodima agencija, Ražnatovića se, kao vođu paravojne jedinice Srpska dobrovoljačka garda, poznatije kao "Arkanovi tigrovi", od 1997. godine teretilo za ratne zločine, počinjene u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, u periodu od 1991., do 1995. godine. Austrijska državna televizija ORF i tamošnja novinska agencija APA, objavili su tada kako je Arkan bio na popisu za uhićenje Haškog tribunala.

Obračun kriminalaca ili političko ubojstvo?

Vođa navijača Crvene Zvezde, a kasnije 'otac' paravojne jedinice "Arkanovi tigrovi", Željko Ražnatović, startao je kao pripadnik "zlatne generacije beogradskog kriminala". Motiv za njegovo ubojstvo mogli su, stoga, imati mnogi, a ono što je sigurno je da je Arkanova likvidacija bila planirana godinama prije izvršenja.

Isprobajte arhivu Večernjeg lista

Vremenski stroj još nismo izumili, ali zato vrlo sličnu funkciju ima naša digitalna arhiva. Povijest Hrvatske i svijeta na jednom mjestu. U našoj bogatoj arhivi sva su novinska izdanja. Pogledajte što se dogodilo na vaš rođendan, kako je Zagreb izgledao prije...zabavite se i educirajte klikom ovdje.

Prema podacima iz dokumenata stranih obavještajnih službi, kako su javili srbijanski mediji, određeni krugovi iz državnih struktura i srpskog podzemlja imali su jasan plan čiji je cilj bio oslabiti utjecajnog i moćnog Ražnatovića, likvidacijama njegovih bliskih prijatelja i odanih suradnika. Nakon takvog planskog prorjeđivanja redova, atentat na Arkana bio je mnogo lakše izvodiv, a garancija u uspjeh veća. Likvidaciju Arkana 'potpisao' je Dobrosav Gavrić, policajac iz sela Trbušnica kod Loznice. Spretan u rukovanju oružjem, Gavrić je tog 15. siječnja 2000. godine, za samo desetak sekundi, ustrijelio trojicu muškaraca. Iz pištolja "CZ 99", ispalio je tri metka Arkanu u potiljak, a potom je s četiri metka, ispaljena u glavu i prsa, ustrijelio Mandića te s dva metka u leđa smrtno ranio Garića. Iako i sam ranjen, u bok, između ploča pancirke, napadač je potom uspio pobjeći iz hotela, nakon čega se nastavio njegov dugogodišnji bijeg od pravosuđa.

Osuđen u odsutnosti na 35 godina zatvora, Gavrić je od 2006. godine u bijegu, nedostupan srpskom pravosuđu. No, 2011. godine, uhićen je u Južnoafričkoj Republici, pri čemu je utvrđeno da je tamo stigao 2007., preko Italije i Ekvadora, te se služio lažnim imenom, Saša Kovačević. Od tada je Gavrić u pritvoru u Cape Townu, no, kako je objavio Kurir, sud je prošle godine dao zeleno svjetlo za njegovo izručenje Srbiji, na što je njegova obrana najavila žalbu. S obzirom na to da je osuđen u odsutnosti, imat će pravo tražiti ponavljanje sudskog postupka za trostruko ubojstvo.

POVEZANI ČLANCI:

U bijegu su bili i Gavrićevi pomagači, Miroslav Đuričić Miki i Dragan Nikolić Gagi. Đuričić je 2018. ubijen u Johannesburgu, a Nikolić je 2003. godine uhićen u Beču, nakon čega je izručen Srbiji te u Zabeli, kod Požarevca, izdržava kaznu od 30 godina zatvora.

Tko je naručitelj ubojstva?

Iako je potpis izvršitelja likvidacije poznat, potpis naručitelja Arkanova ubojstva i dalje je misterija, baš kao i motiv njegove likvidacije. Nagađalo se da iza svega stoji država, koja je navodno potaknula sukob narkobosova, kako bi se oslobodio teren za novu kriminalnu skupinu, na čijem je čelu bio Milorad Ulemek Legija. Prema drugoj teoriji s Arkanovim se ubojstvom povezivalo Slobodana Miloševića, no on se, u intervjuu 2000. godine, od toga oštro ogradio, optuživši zapadne sile za Ražnatovićevu likvidaciju.

Kada je tužiteljstvo, u ožujku 2014. godine, izašlo s novim dokazima o Arkanovom ubojstvu, ispostavilo se da nema potvrde da iza likvidacije stoji tadašnji politički vrh, na čelu sa Slobodanom Miloševićem. Kao glavni razlog za ubojstvo, navedeno je moguće Arkanovo svjedočenje pred sudom u Haagu, ali i susret s jednim visokim zapadnim dužnosnikom.

>> VIDEO Đoković oduševio gospodskom gestom prema hrvatskom tenisaču: 'Želim biti u njegovom kutu'

Komentara 26

LE
lector2corrector
01:48 16.01.2024.

toliko teksta ni bljic nije posvetio njegovoj obljetnici

DA
darko122
09:49 16.01.2024.

To ime se u RH nebi smjelo spominjati, a kamo li fotografije pojavljivati. To je isto tako prikrivena reklama kao kad je Brena gostovala na HTV

Avatar Tombstone
Tombstone
00:14 16.01.2024.

Vijesti ni u kom slucaju nije odjeknula svijetom. Osim u srbiji, bil je pik zibner, ko I zena mu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije