Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer ministre pozvao na red

Ribanje u Banskim dvorima: Kujundžić se povukao, Divjak ne odustaje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
04.10.2019.
u 06:56

Premijer pozvao na red ministre koji se “ponašaju kao sindikalisti” tražeći veće plaće u svom resoru

Ministre koji sve češće djeluju sindikalno tražeći povećanje plaća na red je jučer pozvao i premijer Andrej Plenković. Kako doznajemo u Banskim dvorima, on je sve članove Vlade nakon jučerašnje sjednice pozvao na još jedan sastanak, na kojem ih je upozorio kako od njih očekuje da se ne ponašaju kao sindikalisti, tražeći isključivo povećanja u svojim resorima, nego da moraju djelovati odgovorno, kao dio kolektivnog tijela i biti odgovorni za fiskalnu disciplinu.

Strah od rupe u proračunu

– Premijer im je jasno dao do znanja da moraju imati odgovornosti prema politici Vlade koja se temelji na proračunskom suficitu, rastu kreditnog rejtinga i smanjenju javnog duga. Kad bismo sada u cijelosti prihvatili zahtjeve za veće plaće, to bi otvorilo rupu u proračunu i vratilo zemlju na put zaduživanja – prenio nam je izvor iz Vlade.

U Banskim dvorima zadovoljni su činjenicom da je ministar zdravstva Milan Kujundžić jučer reterirao u odnosu na ranije tvrde zahtjeve za povećanje plaća u svom resoru budući da je medicinskim sestrama koje su jučer prosvjedovale na Markovu trgu poručio kako su se plaće u zdravstvu u zadnje tri godine povećale za 18 posto te kako se mora voditi računa o mogućnostima države. Na “sindikalnoj liniji” ostaje, međutim, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, koja i dalje javno podržava sve zahtjeve učiteljskih sindikata, a u tome ima i punu potporu HNS-a. Iz te stranke poručuju kako se ne radi ni o kakvim ucjenama i pritiscima, nego o akcijskom planu koji je stranka usvojila još na proljeće i koji je čitavo vrijeme javno iznosila.

– Prijedlog za povećanje plaća svim zaposlenima u osnovnim i srednjim školama prihvatila su sva tijela stranke i to je jedan od najviših prioriteta naše politike – komentiraju u HNS-u, u kojem su i dalje uvjereni kako novca za povećanje učiteljskih plaća ima te kako se radi o otprilike 260 milijuna kuna za iduću godinu. Ponavljaju i kako nove dužnosti koje su učitelji dobili kroz reformu obrazovanja trebaju pratiti i nagrade za trud učitelja.

– Od 2014. godine Uredba o koeficijentima u javnim službama mijenjala se 19 puta i imala dva ispravka te su se mijenjali, odnosno povećavali koeficijenti parcijalno za dijelove javnih službi, ali nikada za učitelje i nastavnike – ponavljaju iz HNS-a.

“Traže kruha preko pogače”

U premijerovu krugu odbijaju tvrdnje o nepravdi prema prosvjetarima uz napomenu da se obrazovanju dalo više nego mnogim drugim resorima, kroz ulaganje u reformu i modernizaciju škola. Ističu i kako su sindikatima u obrazovanju u ovom trenutku ponudili maksimalno te smatraju da HNS “traži kruha preko pogače”.

– Koalicijski partneri se sastaju, Plenković je o tome prije dva tjedna i nasamo razgovarao s Vrdoljakom, razgovara se i s Blaženkom Divjak, no treba razlučiti što je politički interes stranke, a što države – kaže naš sugovornik. Da je sindikalno ponašanje ministara prevršilo mjeru, dao je do znanja i ministar financija Zdravko Marić. Otkrio je kako se pregovori najčešće svode na ucjene.

– Često čujemo “ako mi to ne ispunite, neću dići ruku u Saboru” i slično. Gospodo, javne financije smo stabilizirali i moramo ih nastaviti odgovorno voditi – rekao je jučer Marić.

Komentara 67

BO
Bogodol
07:43 04.10.2019.

Ne traži HNS kruha preko pogače, oni podižu tenzije kako bi sakrili katastrofalne rezultate tzv. reforme, žele da su u žiži zbivanja i cieli mandat je tzv. ministarka potrošila na koeficiente i povećanje plaća uz srozavanje cijelokupnog obrazovanja. Glavni krivac je Plenković koji je tako važno ministarstvo dao stranci koja je izjavila da nije bila za samostalnu Hrvatsku Državu, a koja je kroz prošlih 25 godina otišla skroz lijevo, čak lijevije od stranke SKH-SDP. Sada HNS koristi trenutak i čačka dok god ne dođe "na tvrdo", a za sada Plenković svima izpunjava i ne bulozne zahtieve jer je sve podredio krajnjem osobnom cilju da presjeda iduće godine sa EU. Činjenica je da je nastavnika i učitelja višak, djece je sve manje, razredi se brojčano "natežu" , nitko se ne pita kako je radnicima u privredi kolike su njihove plaće, od silnih problema sa Uljanikom i 3. Majem nitko ne vidi propast Đure Đakovića koji se dešava po vodstvom HNS-a jer cijelu privredu drže HNS kadrovi. Svi smo taoci Plenkovićeve situacije gdje on mora trpiti (a Hrvatski Narod naj više) ciljane provokacije Pupavca, nebulozne zahtieve zdravstvenog osoblja, prosvjetnih radnika i tko zna kojih, ne tvrdim da oni ne rade, ali oni ne stvaraju novu vriednost i sigurno je katastrofalna situacija u privredi i ogroman pad je proizvodne koji se sigurno umanjuje friziranim rezultatima koji nam se prezentiraju.

Avatar puky
puky
07:39 04.10.2019.

Ljudi moji matematika je vrlo jednostavna - sve plaće iz proračuna zaradi realni sektor, dakle oni koji rade i stvaraju novu vrijednost. Što imamo u zadnje vrijeme? Poplavu zahtjeva onih koji ne stvaraju novu vrijednost, zahtjeva, ucjena i prijetnji. Nikada se u samo tri godine nisu plaće toliko podigle za te i takve, nikada mirovine i opet nije dosta. Tko će to zaraditi? Ministar Marić? Ako on ode zbog možebitnog politikantskog odnosa prema financijama, prije svega mislim na zaduživanje kako bi se zadovoljili svi zahtjevi, onda smo stvarno u khurcu.

Avatar Ledeni
Ledeni
07:13 04.10.2019.

Naše zdravstvo je još u komunizmu. Onaj tko ne uplaćuje u fond ne može se besplatno liječiti. Kvit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije