Naslovnica Vijesti Hrvatska

U hrvatskim medijima nema fenomena lažnih vijesti

Forum je održan u jeku diskusije o smjernicama EU komisije za suzbijanje nepoželjnog komuniciranja na internetu
16. siječnja 2018. u 16:53 17 komentara 1259 prikaza
Zagreb: Panel diskusija pod nazivom Istinita ili lažna? Važno da je vijest ... na Sveučilištu Vern
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Hrvatski mediji nemaju problema s lažnim vijestima, nego s fenomenom političkog, odnosno ljudskog obrambenog mehanizma. Imaju problem s profesionalnim standardima koji se ne poštuju dovoljno, kao i s transparentnošću vlasništva nad portalima – poručio je tako Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista sudjelujući na danas održanom forumu Veleučilišta Vern pod nazivom “Istinita ili lažna? Važno da je vijest.”

Donald Trump na Floridi Kolumna Velike novine prosječnih, mirnih i pristojnih Amerikanaca ustale su i opalile šamarčinu Trumpu

Spomenuti forum održan je u jeku diskusije o smjernicama EU komisije za suzbijanje nepoželjnog komuniciranja na internetu, ali i najave zakonskog rješenja protiv govora mržnje i širenja lažnih vijesti u Hrvatskoj. Uz Klarića, u raspravi su sudjelovali i Hrvoje Krešić, novinar N1 televizije, Krešimir Macan, komunikacijski stručnjak i Robert Tomljenović, zamjenik ravnatelja Agencije za elektroničke medije.

– Kada govorimo o fake newsu, društvene mreže su najveći problem. Sadržaj koji se bez provjere objavljuje preko njih vodi urušavanju temelja demokracije, a jedan od tih temelja su i pravilno informirani građani – poručio je novinar Hrvoje Krešić.

Zagreb: Panel diskusija pod nazivom Istinita ili lažna? Važno da je vijest ... na Sveučilištu Vern
1 / 29
Robert Tomljenović, Krešimir Macan, Dražen Klarić, Hrvoje Krešić
Nagrade grada Frankfurta Nagrada za javno djelovanje Novinar i urednik Večernjeg lista Stipe Puđa dobio nagradu grada Frankfurta Manijakalna utrka za klikovima Lažna vijest je zadnja šansa za povratak etike u novinarstvo Marina Šerić Svima nam treba edukacija o tome kako prepoznati lažne vijesti
ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Django
  Django:

  Večernji list je svojevremeno, ne tako davno, otvorio portal pod imenom Barometar. Namjera je bila da portal uređuju sami čitaoci svojim člancima i prilozima, pod uvjetom da budu u stanju zadržati potrebni nivo pristojnosti i tolerancije za mišljenja i priloge ... prikaži još! drugih, pogotovo ako su različita. Bilo je tu članaka i s lijeva i s desna, dobrih a vrlo često i izvrsnih, a svi su uglavnom ta pravila i poštovali. Uključivalo se sve više čitalaca - autora. Stvar je dobro funkcionirala, jer nije bilo diktata tko o čemu i kako mora pisati. A onda je rubrika naprasno ukinuta. Da li se premalo lagalo ili su prilozi bili previše istiniti, jesu li amateri bili bolji i čitaniji od profesionalaca, to na žalost nikada nećemo saznati. Toliko na temu lažnih vijesti i obavijesti.

 • juma:

  Slazem se. Ne moze biti rijec o fenomenu, jer su u nasim medijima sve vijesti lazne.

 • lipa75:

  Raspravljalo se o fake vijestima na fake instituciji zvanoj Vern. Nekako mi je uz Vern teško napisati učilište, i to još vele. Prirodnije bi im bilo da napišu: "Prodaja diploma Vern".