Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODRUČJE POGOĐENO POTRESOM

Kuk o fenomenu vrtača: 'Seizmologiji je nepoznato ovo što se događa, ovo je nešto novo za nas'

Krešimir Kuk
Foto: HRT
1/5
04.02.2021.
u 23:48

Prof. dr. sc. Bruno Tomljenović s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta istaknuo je kako se pojava vrtača može svrstati u fenomen. Naglasio je kako nije uobičajeno da se nakon potresa tlo tako ponaša

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" kako potresi na Banovini još nisu prestali, ali seizmička aktivnost slabi što je i očekivano. Naglasio je kako će podrhtavanje trajati još mjesecima, ali će potresi biti slabiji.

Kuk je kazao kako stanovništvo na Banovini osjeti i slabija podrhtavanja tla, a ostali stanovnici Hrvatske koji su udaljeni od epicentra mogu osjetiti potrese veće od dva stupnja po Richteru. Istaknuo je kako će seizmolozima novi uređaji koje su dobili od Vlade pomoći da sve podatke koje dobiju uspiju analizirati.

- Još smo u procesu postavljanja svih instrumenata. Do sada smo odradili dobar dio posla, ali još uvijek razmještamo seizmografe koji su kompliciraniji, poručio je.

Rekao je kako pojava vrtača nije poznata seizmolozima.

- Ne postoje nikakvi pisani tragovi, čak ni usmene spoznaje kod naših starijih seizmologa. Za nas je ovo nešto novo, naglasio je Kuk. 

Prof. dr. sc. Bruno Tomljenović s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta istaknuo je kako se pojava vrtača može svrstati u fenomen. Naglasio je kako nije uobičajeno da se nakon potresa tlo tako ponaša.

- Takvi oblici pojavljuju se na područjima sela Mečenčani, te Borojevići zbog specifične geološke građe, rekao je Tomljenović i dodao kako najveća urušna vrtača na Banovini ima promjer 30 metara, a otvorila se 6. siječnja između 12 i 14 sati kada je njezin promjer bio deset metara. Tomljenović je kazao kako se urušne vrtače događaju trenutno i zbog toga su izrazito opasne.

Poručio je da one nastaju u područjima sa specifičnom geološkom građom u terenima gdje jedan dio naslaga koje su na površini idu u podzemlje zemlje, a izgrađuju uglavnom šljunci, pijesci i gline.

Rekao je da na području Mečenčana takvih pojava bilo i ranije, u vremenima prije potresa.

- Potresna trešnja je samo ubrzala proces koji se tako ionako zbiva, samo je dugotrajan, postupan i sporadičan, naglasio je Tomljenović u Otvorenom.

Prof. dr. sc. Franjo Šumanovac s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta kazao je kako je s potresom došao poremećaj stijena, te da je broj vrtača koje su se pojavile velik.

Dodao je kako bi se trebale napraviti veće analize kako bi se otkrila korelacija s jačinom potresa. Šumanovac je rekao da su geolozi svaki dan na terenu te da grupe koje on vode rade geofizička istraživanja.

- Mi određujemo fizička svojstva stijena, a na temelju takvih mjerenja, korelacijom možemo odrediti o kojim stijenama se radi i u kojem su stanju, poručio je.

Šumanovac je naglasio da ima vrtača od jednom metra pa sve do najveće koja ima 30 metara promjera. 

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan kazao je kako je voda zamućena, te je građani još uvijek prokuhavaju. Dodao je kako se kemijsko stanje vode poboljšava, te će uskoro biti za piće bez prokuhavanja.

Tomljenović je dodao kako su takve vrtače poznate diljem svijeta, primjerice u Rusiji i Kini, ali i na Floridi. 

Komentara 20

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
08:58 05.02.2021.

Na kraju emisije su prikazali facebook komentare ljudi koji su si umislili da su vrsni geolozi i seizmolozi, a zapravo su imenom i prezimenom pokazali koliko su glupi. Vrhunski smo se nasmijali gledajući te komentare hahahaha

Avatar MarkoHR
MarkoHR
07:55 05.02.2021.

Vrtaće ili rupe u tlu zbog urušavanja gornjih slojeva u dubinu uopće nisu nepoznata pojava, jer pojavljuju se po cjelom svijetu.. Osam komada luksuznih vintage automobila Corvette progutala je vrtača koja se 2014. otvorila ispod muzeja Corvette u Kentuckyju. Sigurnosnernosne kamere dosad su već zabilježile urušavanje tla i nastanak vrtača na ulicama , otvorenim cestama, autocestama i plažama.. Razlozi te pojave mogu biti vrlo različiti, od prekomjerne eksploatacije podzemnih voda (slučaj Calofornija), pa do potresa koji urušavaju podzemne špilje ili slabo nosive vapnenačke stijene, i t.d.

Avatar MK3
MK3
08:58 05.02.2021.

Kuk: 'MENI je nepoznato ovo što se događa, ŠTO NE MORA BITI DA NE POSTOJI'... Ovo je katastrofa, da ga nisam slusao jucer jos bi i povjerovao VL-u. U ostalom - pitanje mu je bilo postavljeno u korelaciji potresa i tako brzo nastalih 88 rupa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije