Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITA PRIRODE

Krajnji je cilj da Drava i Mura budu rezervat biosfere UNESCO-a

drava
MARKO JURINEC / PIXSELL
16.11.2010.
u 10:04

Ekolozi su na konferenciji u Svetom Martinu na Muri od države zatražili hitno proglašenje Regionalnog parka Mura - Drava

- Molimo Vladuda u predviđenom roku, do veljače 2011. godine, konačno proglasi Regionalni park Mura - Drava. To je predviđeno Zakonom o zaštiti prirode i stručnom podlogom proglašenja. Ako se to ne dogodi, dovodimo u pitanje ozbiljnost čitavog postupka. Također, budući upravljači prije toga ne mogu izraditi plan upravljanja parkom. Očekujemo i značajnu novčanu pomoć države, jer pet županija na kojima se proteže regionalni park ne mogu same održavati tako veliko zaštićeno područje – izjavio je Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Međimurske županije. Bio je to zaključak jednodnevne konferencije Regionalni park Mura – Drava, od ideje do rezervata biosfere, što je u organizaciji Javne ustanove održana u Svetom Martinu na Muri.

Okupilo se 70-ak zaštitara prirode, ekoloških aktivista i gostiju iz Hrvatske i Slovenije te odslušalo čak 20 predavanja. Kad se proglasi regionalni park biti će to najveće zaštićeno područje na europskim rijekama.

Golub: Nema straha!

- Ali te se zaštite ne trebamo bojati, jer nije riječ o nacionalnom parku ili strogom rezervatu, već o regionalnom parku koji je svojevrsni brend zaštićene prirode i kategorija koja može ostvariti značajnu potporu Europske unije – kaže Golub. Njime bi upravljalo pet županijskih javnih ustanova (Čakovec, Varaždin, Koprivnica, Virovitica i Osijek). Biti će to park od državne važnosti, koji je već obuhvaćen Nacionalnom ekološkom mrežom. Tad će se, očekuju ekolozi, stvoriti preduvjeti da Hrvatska, zajedno s ostalim državama kroz koje se protežu Mura, Drava i Dunav, park nominira kao rezervat biosfere pod zaštitom UNESCO-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije