Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Konji u Zagrebu natovareni drvima pretvoreni u hodajuće kamione: Prijatelji životinja pozvali policiju

Izvlačenje drva iz šume i nošenje drva za konje je iscrpljujuće i teško te narušava njihovu dobrobit i zdravlje, a radni učinak razmjerno je malen. Pri nošenju i izvlačenju drva iz šuma uobičajene su ozljede, padovi, lomljenja nogu i vratova, pa i smrt konja
01. lipnja 2019. u 18:21 20 komentara 5732 prikaza
Foto: Prijatelji životinja
Pogledajte galeriju 1/3

Mučnom i krajnje ružnom prizoru svjedočili su Zagrepčani i aktivisti udruge Prijatelji životinja ove subote na putu od Mihaljevca prema Sljemenu. Radnici su svakih pet do deset minuta na konje tovarili hrpu drveta koje je trebalo prenositi Gračanskom cestom.

Psi u kavezu Bjesnoća Prijatelji životinja upozoravaju - više od 100.000 pasa nije cijepljeno

Ovo neskriveno zlostavljanje konja i kršenje zakona događalo se pred očima građana, u blizini središta grada. Aktivisti su odmah pozvali policiju zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji sankcionira osobu koji na javnome mjestu „zlostavlja životinje ili na drugi način loše s njima postupa”, a Prijatelji životinja uputit će prijavu i veterinarskoj inspekciji u Državnom inspektoratu.

Prijatelji životinja nakon ovog incidenta ponovno upozoravaju da Zakon o zaštiti životinja zabranjuje „korištenje kopitara za izvlačenje trupaca iz šuma i iznošenje ogrjevnog drva, osim u teško pristupačnim područjima gdje to nije moguće bez korištenja kopitara”, što ovdje definitivno nije slučaj.

 | Autor : Prijatelji životinja Foto: Prijatelji životinja

- Oštro osuđujemo kršenje Zakona i zapanjeni smo da u 21. stoljeću, uz svu modernu šumsku mehanizaciju, gotovo u središtu Zagreba gledamo prizore konja koji su natovareni trupcima i pretvoreni u hodajuće kamione - naglasio je Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

- Zakon dopušta izuzetak od zabrane korištenja konja samo ako se radi o teško pristupačnim područjima i ako, na temelju stručnog elaborata, postoji potvrda da se zaista radi o području na koje ne može pristupiti nikakva mehanizacija. S obzirom na to da se sve odvija blizu izgradnje nove žičare, ovo je užasan kontrast primjene moderne tehnologije i primitivnog odnosa prema životinjama - zaključio je Oman.

Prijatelji životinja vjeruju da ni grad Zagreb neće dopustiti mučenje i iskorištavanje konja na bilo koji način, kao što je i grad Split nedavno odustao od korištenja konja za izvlačenje drva i jasno zauzeo stav da se nijedan konj neće iskorištavati na Marjanu. Zakon je jasan i ne smije se dopustiti njegova zloupotreba zbog bilo čijih interesa.

prosvjed Prosvjed u Brodu Prijatelji životinja pozvali građane da bojkotiraju cirkus
 

Izvlačenje drva iz šume i nošenje drva za konje je iscrpljujuće i teško te narušava njihovu dobrobit i zdravlje, a radni učinak razmjerno je malen. Pri nošenju i izvlačenju drva iz šuma uobičajene su ozljede, padovi, lomljenja nogu i vratova, pa i smrt konja. Ozljede nastaju i od nošenja opreme – remenje i samari stvaraju hematome i rane po vratu, ramenima i tijelu, a lanci im stružu po nogama. Ništa od toga za konje nije prirodno i dobro, bez obzira na način iskorištavanja, nego nasilno i nakaradno.
 
Prijatelji životinja navode da na svakome terenu, pa čak i na vrlo strmom, šumska mehanizacija može raditi puno učinkovitije nego bilo koja životinja, a u blizini Gračanske ceste ni približno se ne radi o bilo kakvoj nužnosti korištenja konja. Neovisno o Zakonu, iskorištavanje konja je zastarjela i okrutna praksa, a izlaganje konja boli i mogućim ozljedama sramotno je i nedopustivo.
 

KRANJČAROV BRAT EKSKLUZIVNO
Otkrivamo gdje je Cico proveo zadnja tri mjeseca života, brat Damir opisao posljednje dane
A1 Hrvatska
ČINE PRAVU STVAR
Oni su dokaz da je Solidarno naše Novo Normalno
  • dario.gmajnicki.3:

    A nateravat konje da galopiraju, na hipodromu recimo, je po vama onda humano????? Samo tam njima se ne usudite pisnut jer bi dobili po labrnji! Jel tak? Govna dvolična!

  • brzzzy:

    Da... trebalo je drva natovariti na čovjeka... Bistro nema što... Pa svugdje u svijetu konji se koriste ili su se koristili kao tegleća marva,za vuču ili prijevoz-za jahanje pogotovo u područjima gdje je mehanizaciji pristup otežan... Svaka bena dobije prostora u medijima...

  • aabbcc:

    Trebao je uzeti dva migranta oni pojedu manje od konja.