Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed u Brodu

Prijatelji životinja pozvali građane da bojkotiraju cirkus

prosvjed
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/7
10.06.2016.
u 17:00

"Nedopustivo je i nehumano koristiti životinje u zabavne svrhe. To nije u njihovoj prirodi"

Iako od policije nisu dobili zeleno svjetlo za održavanje prosvjeda, aktivisti za zaštitu životinja ipak su se danas okupili pokraj šatora cirkusa "Safari" u Slavonskom Brodu kako bi izrazili svoje protivljenje predstavama sa životinjskim točkama. Njih petnaestak pitali su što je to toliko divno u gledanju životinja kako balansiraju jedne drugima po leđima, skaču kroz vatreni obruč i izvode razne druge trikove u paničnom strahu od batina i zlostavljanja.

- Nedopustivo je i nehumano koristiti životinje u zabavne svrhe. To nije u njihovoj prirodi. Zamislite ljude koje prisiljavaju da rade kao robovi ili protitutke. To što im za taj posao daju kruh i krov nad glavom ne znači da im je lijepo. Nitko ne bi odabrao takav život, ni ljudi ni životinje – kazala je aktivistica Darija Debeljak.

Prosvjednici su upozorili da životinje u cirkusu žive u vrlo lošim uvjetima te su nehumano tretirane, zbog čega se ova praksa u mnogim sredinama u Hrvatskoj i svijetu sve više napušta. Građane su pozvali da bojkotiraju predstave i razmisle kako će objasniti svojoj djeci zbog čega te životinje plešu, a od Grada traže hitno donošenje odluke o zabrani cirkusa sa životinjama. Zahtijevaju i općenitu zabranu držanja životinja u cirkusima.

- I ja sam kao dijete išla u cirkus sa životinjama. Bilo mi je to zabavno i nisam razmišljala kroz što one prolaze i kako žive, niti je bilo nekoga tko bi mi na to ukazao. Možda te životinje izgledaju lijepo i uhranjeno, ali to nije život – dodala je Darija Debeljak.

Aktivisti su upozorili kako je cirkus zabranjen u svim civiliziranim drzavama i kako se još samo kod nas pokušava prodati tugu pod sreću.

- Govore da su deva i ljama u Africi domaće životinje. I majmuni su domaće životinje u Africi, ali ne i u Europi. Isto tako, krava je u Indiji sveta životinja, pa znamo što se s njom radi ovdje. Hoćemo li onda njihove zakone početi provoditi ovdje? – zapitao se Sandro Jozić iz udruge "Treća sreća".

Komentara 4

Avatar ankabutorac
ankabutorac
09:18 12.06.2016.

Kad sam prije puno godina bila kod "Crvenog kriza" imala sam jedamput dezurstvo na cirkuskoj predstavi. Poslije predstave sam smijela pogledat zivotinje u kavezima i pogladit nosoroga. Neki kavezi su bili tak mali da sam se pitala kak su ugurli zivotinje u njih, a nosorog je bil tak stisnuti sa resetkama da vjerojatno nije mogel posteno disati. Ja volim cirkus sa artistima i klovnovima jer oni svoj posel rade dobrovoljno, al zivotinje se ne pita....zivotinjama nije mjesto u cirkusu i shlus!!!

AL
alfich
20:34 30.08.2019.

Te "Prijatelje životinja" treba baciti u kaveze sa lavovima i tigrovima, onda im više nikad neće pasti na pamet raditi ovakve gluposti !

KE
kerbi
18:02 10.06.2016.

Kakav vatreni obruč i sl? Taj cirkus ima par konja volova koze i pjetla ako se dobro sječam. Nema tu više lavova koji skaču kroz obruč i sl. Večina točaka je ljudskih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije