Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIŽU NOVA PRAVILA

Konačno smanjuju mogućnost muljanja u javnoj nabavi: Izbacuju papirnate račune!

E-računi
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
19.04.2018.
u 14:07

Uvođenjem jedinstvene europske norme za elektroničke račune godišnje će se uštedjeti između 6 i 13% ukupnog iznosa javne nabave

Ministarstvo gospodarstva u javnu je raspravu poslalo nacrt zakona koji bi iz postupaka javne nabave trebao sasvim izbaciti papirnate račune, a mogućnost ljudske pogreške i “muljanja” u poslovanju s državom svesti na minimum.

Primjena od 1. prosinca

Riječ je o Zakonu o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, po kojemu će sva javna tijela od 1. prosinca ove godine u postupcima javne nabave morati zaprimati e-račune, dok je dobavljačima dan rok prilagodbe do 1. srpnja 2019., od kada bi javna nabava uz papirnate račune definitivno trebala otići u povijest.

Hrvatska će tim zakonom primijeniti uredbu EU iz 2014. koja je predvidjela obvezu uvođenja e-računa u postupke javne nabave u svim državama članicama od studenoga ove godine.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

E-računi
1/10

Kroz manje troškove pripreme, ispisa i kuvertiranja računa, eliminaciju troška poštarine, bržu isporuku i obradu računa, na kraju i samo plaćanje, ostvarit će se impresivne uštede kako na europskoj tako i na razini Hrvatske.

Europska komisija izračunala je da se ušteda od uvođenja elektroničkog računa kreće oko 7 eura po računu, od čega 80 posto uštede ostvaruje kupac, a 20 posto prodavatelj.

U Bruxellesu računaju da će godišnje uštede zbog uvođenja elektroničkog računa u javnu nabavu biti oko 65,4 milijarde eura, a punim prelaskom na elektroničko fakturiranje uštede za gospodarstvo EU popele bi se na čak 423 milijarde eura.

Ministarstvo gospodarstva pak u tekstu puštenom u javnu raspravu govori kako će 100-postotno zaprimanje i izdavanje e-računa u postupcima javne nabave Hrvatskoj godišnje donijeti godišnje uštede od oko 2,5 milijardi kuna, što je između 6 i 13 posto ukupnog iznosa javne nabave.

I za bagatelne nabave

Europska uredba i novi zakon sudionicima javne nabave propisuju jedinstvenu europsku normu za elektroničko poslovanje umjesto više normi koje nisu interoperabilne. Tako će se olakšati i prekogranična nabava.

U Hrvatskoj će to značiti povezivanje dobavljača ili informacijskih posrednika na jedan sustav uz standardizirani protokol.

Za to će se izraditi središnja platforma za komunikaciju i interkonekciju, a elektroničku razmjenu računa za javne naručitelje obavljat će Fina.

U Ministarstvu računaju da će time osigurati i jednostavniji porezni nadzor svih javnih nabava budući da će revizija svakog postupka biti moguća u realnom vremenu, što predstavlja dragocjen alat za transparentnost sustava.

Iako europska uredba od članica to ne zahtijeva, Ministarstvo gospodarstva u nacrtu je predvidjelo da se obveza e-računa uvede i za bagatelne nabave vrijednosti manje od 200.000 kada je riječ o nabavi robe, odnosno 500.000 kuna za nabavu radova, za koje nije potrebno raspisivati javne natječaje. Objašnjavaju kako bi izuzimanje bagatelnih nabava izvan sustava ostavilo većinu procesa s obzirom na to da se putem takvih nabava u Hrvatskoj godišnje “okrene 10 milijardi kuna”.

Ključne riječi

Komentara 3

RI
rightside
15:47 19.04.2018.

i ko valjda slucajno slika vezana za grad pulu,,)))) jako dobro,,bas pogodak))))) a kako ce onda sad dalje radit miletic..))))

DO
dopizdilomi
16:29 19.04.2018.

Hahahahahaha. A što s aneksima? Pa nepredviđena ili zaboravljena "sredstva"? Hahahahaha

RI
rightside
16:59 19.04.2018.

aneksi ce se ko i dosad odradivat u jednom beach baru..)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije