Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

SDP-u sumnjiva nabavka automobila za ratne vojne invalide

Osim na rok isporuke od 22 dana upozorio je i na uvjete natječaja u kojim je navedeno da 40 posto kod ocjenjivanja ponude nosi rok isporuke što znači da taj rok može prevagnuti u odnosu na cijenu.
19. listopada 2017. u 15:28 5 komentara 647 prikaza
Gordan Maras
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Zastupnici SDP-a Predrag Matić i Franko Vidović upozorili su u četvrtak u Saboru na moguću koruptivnu narav natječaja Ministarstva branitelja Republike Hrvatske za nabavu 220 automobila za hrvatske ratne vojne invalide u kojem je, kako navode, propisan  rok isporuke od 22 dana.

Zdravko Marić Svađa oko Agrokora Maras: Marić laže. Marić: Prevršio je svaku mjeru!

"U SDP-u imamo ozbiljne sumnje u koruptivnu narav ovog natječaja s obzirom na rok i broj automobila", kazao je SDP-ov Franko Vidović .

U 2012. je nabavljeno 189 vozila, a 2016. 105 vozila, pa je pitanje za koga se sada nabavlja 220 automobila kada znamo da ima 370 hrvatskih ratnih vojnih invalida sa 100-postotnim oštećenjem koji imaju pravo na automobil svakih sedam godina, rekao je.

Vidović tvrdi da prodavatelji kažu da nitko u ovom trenutku nema 220 istovjetnih automobila određenih karakteristika na skladištu. "Onaj tko to ima na lageru taj je dogovorio taj natječaj i to su naše sumnje", rekao je Vidović, no nije znao reći o kome je konkretno riječ. Pozvao je zato ministra obrane da taj natječaj odmah povuče.

Osim na rok isporuke od 22 dana upozorio je i na uvjete natječaja u kojim je navedeno da 40 posto kod ocjenjivanja ponude nosi rok isporuke što znači da taj rok može prevagnuti u odnosu na cijenu.

"Natječaj se raspisuje tako da bi se počastili branitelji jer nisu oni džabe godinu i pol dana čučali ispred šatora...i sada bi bilo lijepo da čim se zakon donese ujutro slijedi nagrada", kazao je Predrag Matić koji smatra da su ti automobili namijenjeni pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane.

"Kao što svaki restoran ima svoj specijalitet tako i HDZ ima svoj specijalitet kada su u pitanju ovakvi poslovi", kazao je Matić dodavši da su uobičajeni rokovi za isporuku automobila 90, a nikako ne 22 dana.

"Treba pitati ministra branitelja kako to da u 22 dana, kada znamo da hrvatski prodavatelji automobila jednostavno za taj rok ne mogu isporučiti automobile osim ako to nije ranije dogovoreno i osim ako to nije predviđeno za pripadnike Hrvatskog vijeća obrane koju su prije dvije godine to pravo izgubili, a ne mogu ga ni povratiti dok se ne donese novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja", ustvrdio je Matić.

Zdravko Marić Agrokor Maras: Piruška Canjuga je u pritvoru, Zdravko Marić je u Vladi Plenković Odluka HNS-a je jedna od mudrijih u povijesti, a vi ste gori od 'kavanskih revolucionara' Nikola Grmoja SABOR Grmoja: Povjerenstvo mora krenuti s radom. Jelkovac: U Most-u su populisti, u HDZ-u legalisti!
kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
  • bokida 2:

    SDP-u je sumnjivo kako su se ujutro ustali i šta su doručkovali.. Kratko rečeno, obične mutikaše

  • propalismoFranjoskroz:

    Dakle 450 automobila za 370 invalida tebi nije sumnjivo??

  • verrmaj:

    Stvarno ima onih koji su nepravedni prema braniteljima kupit im jedan auto sramota treba im jedan za voznju u tjednu jedan za vikend i treci za godisnji a nebi bilo ni lose kad bi i djeca dobila po avtic ima ... prikaži još! drzava novaca a i branitelja ce biti jos slijedecih pedest godina blago nama sa njima !!