Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Đuro Lubura: Vladina nabava mobitela nije sporna, povoljna je

U Središnjem državnom uredu za središnju javnu nabavu kažu da je riječ o okvirnom sporazumu koji će donijeti uštede
20. prosinca 2017. u 09:18 10 komentara 543 prikaza
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

Središnji državni ured za središnju javnu nabavu pokrenuo je postupak javne nabave telekomunikacijskih usluga, mobitela i modema za 614 državnih institucija, a procijenjena je vrijednost te nabave 52,5 milijuna kuna, odnosno oko 65 milijuna kuna s PDV-om.

javna nabava Ministarstvo branitelja kupuje 20.000 zastava

Postupak je pokrenut s ciljem sklapanja okvirnog sporazuma na razdoblje od dvije godine. Ukupno je predviđena nabava 10.800 mobilnih uređaja, koji su podijeljeni u tri skupine. Tako će najskuplje mobitele, proizvedene 2017., dobiti Vlada, ministarstva, Ured predsjednice..., dok će, primjerice, općinska državna odvjetništva i županijski sudovi imati pravo na mobitele proizvedene 2016. i ove godine, no prema specifikacijama ti pametni telefoni nisu u rangu najskupljih kao u slučaju prve skupine.

Aktualni sporazum istječe

Za razne agencije, zavode, centre za socijalnu skrb ne traže se pametni telefoni, nego obični mobiteli. U Središnjem državnom uredu kažu da su od korisnika dobili podatke o njihovim okvirnim potrebama u sljedeće dvije godine pa će oni na temelju okvirnog sporazuma sklapati pojedinačne ugovore o javnoj nabavi, a sukladno stvarnim potrebama i osiguranim financijskim sredstvima. Ističu da aktualni okvirni sporazum za iste usluge koji je sklopljen 2015. istječe 31. prosinca ove godine. On je ugovoren za manje institucija nego što će biti u slučaju novog okvirnog sporazuma, a njegova je ugovorena vrijednost bila 44 milijuna kuna, dok je procijenjena vrijednost iznosila 47 milijuna kuna.

Ovo su najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.:

1 / 59
Pixsellovi fotoreporteri zabilježili su brojne trenutke iz politike, svakodnevnog života, sporta, showbiza, svijeta, a mi vam donosimo 60 fotografija koje su obilježile Hrvatsku u 2017. godini. Inače, PIXSELL je najveća foto i videoagencija u Hrvatskoj i regiji.

U Središnjem uredu očekuju i da će za novi sporazum na nadmetanju postići nižu cijenu od procijenjene te da će i samom količinom predmeta nabave ostvariti uštede. Isto tako ističu da prvi put rade okvirni sporazum koji nije obvezujući pa tako korisnici neće morati naručiti usluge i uređaje za koje su iskazali potrebu. Inače, u 614 institucija na koje će se odnositi ovaj okvirni sporazum radi oko 112.000 ljudi.  

Naručuju po potrebi

Sudski vještak za telekomunikacije Đuro Lubura kaže da su iskazane količine u ovoj nabavi maksimalne jer pojedina tijela i ustanove samostalno naručuju prema potrebama, no najviše u okviru ugovorenog u postupku javne nabave.

– Ovim je postupkom obuhvaćeno baš sve – tu su Vlada i ministarstva, agencije, zavodi, škole, fakulteti, muzeji, starački i dječji domovi, sudovi, državna odvjetništva, nacionalni parkovi – napominje Lubura.

Pogledajte i video 5 najboljih mobitela 2017.:

mobitel - Andrej Plenković Za 65 milijuna kn Vlada raspisala najveću javnu nabavu mobitela dosad Ministarstvo branitelja POSLALI PRIOPĆENJE Ministarstvo branitelja oglasilo se o nabavi automobila za ratne vojne invalide Dokumentacija Javna nabava Na nejasnu dokumentaciju žali se 15-ak posto poduzetnika

Mjesečni troškovi po liniji iznosit će najviše 99 kuna s PDV-om

Đuro Lubura kaže da se na razdoblje od 24 mjeseca nabavlja 10.600 mjesečnih pretplata za mobilne telefone bez uređaja, 10.800 mjesečnih pretplata za mobilne telefone s uključenim uređajima i 5900 mjesečnih pretplata za mobilne podatkovne uređaje s uključenim uređajima.

– Dakle, kupuje se 27.300 pretplata na razdoblje 24 mjeseca, 10.800 mobilnih telefona i 5900 uređaja za pristup internetu putem mobilne mreže. Sve to prosječno će koštati najviše 99 kuna mjesečno po liniji (s PDV-om), a vjerojatno i manje jer se u nadmetanju u pravilu dobije bolja cijena od procijenjene – kaže Lubura.      

PROBLEM S ISPORUKOM
Nastavlja se rat oko cjepiva: EU dala ultimatum AstraZeneci, ključnu ulogu ima Hrvatica
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
 • Avatar messerschmidt
  messerschmidt:

  U Srbiji su takovo pravo na mobitele ukinuli, uz obrazloženje da se radi o dobro plaćenim dužnosnicima koji si mogu iz svoje plaće priuštiti takve aparate.

 • antonelić:

  ovi naši uhljebi nemilice troše svaku slobodnu lipu ...

 • marco75:

  Može ih biti stid i sram, đubrad jedna za bolesnu djecu osnivaju povjerenstva jedu g..na.