Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upozorenja iz hdz-a

Kalmeta: Zbog poreza na imovinu sve će pokupovati stranci

'15.05.2012., Zadar - Bivseg ministra Tomislava Karamarka u Zadru je ugostio Bozidar Kalmeta gdje se u hotelu Kolovare odrzao skup u sklopu predizborne unutarstranacke utrke. Photo: Filip Brala/PIXSEL
Filip Brala/PIXSELL
12.11.2012.
u 13:15

Zadarski HDZ-ovci istaknuli su da će ovaj porez najviše pogoditi ruralne i otočne sredine

– Porez na imovinu udar je na građane koji su desetljećima štedjeli gradeći vikendice. Ljudi u mirovini u njima neće moći uživati jer će ih biti prisiljeni prodavati. Osim njih, porez neće moći plaćati ni vlasnici u prvom redu do mora u slučaju da se porez bude procjenjivao prema vrijednosti kuća. Tada će ih biti prisiljeni prodavati strancima i Hrvati nakon stoljeća onoga što su čuvali ovoga puta to neće moći sačuvati – rekao je na konferenciji za novinare Božidar Kalmeta, predsjednik zadarskog županijskog HDZ-a.

Zadarski HDZ-ovci istaknuli su da će ovaj porez najviše pogoditi ruralne i otočne sredine.

– Za kuću veličine 80 kvadrata na otoku se komunalna naknada plaća u iznosu od 300 kuna, a s predloženim porezom plaćat će se 2400 kuna. Oni koji imaju istu toliku kuću na otoku, a koji u njoj ne žive, plaćat će 17 puta više, odnosno umjesto 300 kuna komunalne naknade i 1300 kuna poreza na vikendice, ukupno 24.000 kuna – rekao je načelnik općine Preko Ante Jerolimov ističući da priče o manjem iznosu poreza onima koji iznajmljuju kuće na otoku ne stoje budući da se kuće na otocima nikome ne mogu iznajmiti cijelu godinu.

>>HDZ: Vlada štiti tajkune koji štede u bankama


I varaždinski hadezeovci kritizirali porez na imovinu

– Linićev prijedlog poreza na nekretnine je veleizdaja – poručio je Josip Križanić, član predsjedništva HDZ-a na konferenciji za novinare održanoj na nacionalnoj razini u simboličnih 5 do 12 i dodaje da se pokušava obmanuti javnost kako je riječ o porezu na imovinu, a ne na nekretnine, što je čista laž. S dva posto poreza za 50 godina ponovno se kupuje vlastita kuća za koju je već plaćeno nekoliko poreza.

– Kako će starica koja živi u kući platiti 20 tisuća kuna poreza? – zapitao se Križanić. – Nikako! Njezinu će kuću nakon godina nemogućnosti plaćanja poreza država prodati na dražbi kad će cijene nekretnina pasti zbog ovog poreza. U usporedbi s "haračem" ovi zbirni novi porezi tri su puta veći, dok će se novim porezima na nekretnine dići za još dva puta. Efekt ovog poreza bi bio 3.5 milijardi kuna, a direktna šteta, ako vrijednost nekretnina padne, za samo 10 posto bit će 75 milijardi kuna.

– Vlada luta kao guska u magli, jer ako će to biti zamjena za komunalnu naknadu, onda će to biti veći namet stanovništvu i privredi, a načelnici ne znaju je li to lokalni ili državni prihod – poručio je Križanić.

– Varaždinsko gospodarstvo opstaje zahvaljujući sposobnosti i organiziranosti HDZ-ovih načelnika, izdvojivši Jalžabet kao općinu u kojoj je u tijeku najveći projekt na razini države – rekao je Anđelko Stričak, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i pozvao oporbu, gradonačelnika Habuša, gradonačelnika Ivanca i ostale neka izlože, javno, rezultate njihovih neorganiziranih općina i gradova, ako se, naravno, usude.

Komentara 44

OB
-obrisani-
13:31 12.11.2012.

Postovani! Kalmeta: Zbog poreza na imovinu sve će pokupovati stranci * Pa naravno da vladajuci VOLE svoje birace;-))) I zato su odlucili da im zivot "olaksaju" sa nametom "porez na imovinu" ;-)) Lijep pozdrav!

Avatar pupoljak
pupoljak
13:31 12.11.2012.

Ma daj Kaljmeti ne kenjkaj. Stranci već odavno mogu kupovati kod nas, ali ne vidim da su nešto navalili.

Avatar DucMan
DucMan
18:16 12.11.2012.

Pitajte Kalmetu koliko Hrvatsku i njene građane košta bojanje tunela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije