Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jesu li Hrvati zamjerili Austriji crvenu listu? Evo koliko je naših skijaša već zakazalo rezervacije

Skijališta ne nude sniženja, ali u slučaju otkaza umjesto vaučera skijašima vraćaju novac
30. rujna 2020. u 17:04 95 komentara 19726 prikaza
Ilustracija
Foto: Pixabay
Pogledajte galeriju 1/2

Suprug bi išao, ja baš nisam za. Ne bojim se toliko da bismo se na skijalištu mogli zaraziti, više me strah zatvaranja granica ili da netko od nas završi u nekoj austrijskoj bolnici... Ali još ćemo vidjeti, iskreno o svojim dilemama govori Zagrepčanka Ana. Odluka još nije donesena ni u novozagrebačkoj obitelji Slobodana M., koja je redovito odlazila na skijanje u Austriju.

An Austrian police officer controls the traffic of Paznaun valley (Paznauntal), after the government announced a 14-day quarantine of the Paznaun valley and the St. Anton ski resort as cases of the coronavirus disease (COVID-19) appeared, in See POTREBNE MJERE Austrijske pripreme za zimsku sezonu. Kurz: 'Skijaška zabava da, ali bez apres partijanja'

- Prijašnjih bismo godina u ovo vrijeme već imali rezerviran apartman. Sad je teško išta planirati, a ne želimo ni riskirati karantenu nakon povratka, tako da ove zime vjerojatno preskačemo zimovanje. Možda jedino skoknemo koji vikend u Sloveniju - veli Slobodan.

Želja za putovanjima nije nestala, potvrđuju i u Udruzi hrvatskih putničkih agencija. Većinom se radi, kaže predsjednik UHPA-e Tomislav Fain, o individualnim putovanjima i tradicionalnom skijanju. Broj rezervacija u godini korone nije ni blizu lanjskom, ali kapaju čak i uplate. I to najviše zahvaljujući činjenici da domaćini u slučaju više sile, umjesto skijašima nezanimljivih vaučera, pristaju vraćati novac.

- Radimo kao da će ski-sezona biti normalna, izbacili smo i dva kataloga, počela je i prodaja, a kupaca ima i za aranžmane od 6000, ali i od 30.000 kuna. Ključna su jamstva za povrat novca. U slučaju da matična ili odredišna zemlja proglasi epidemiju, ili da službeno granice budu zatvorene, ili da tranzitna ili odredišna destinacija dođe na crvenu listu, moguće je stornirati ski-aranžman do tri dana prije usluge uz garanciju povrata 95 posto iznosa - objašnjava Dalibor Čanaglić, produkt-menadžer u agenciji Palma Travel, i otkriva da su to morali ispregovarati sa svakim partnerom ponaosob.

'ZARAZILI SU POLA EUROPE' Prve tužbe protiv Austrije zbog širenja korone: Traže do 100.000 eura po zaraženom!

Vaučeri i zamjenski termini za skijaše nisu opcija jer je većina vezana uz školske praznike pa će povrat novca biti i najjači adut s kojim domaćini pripremaju zimsku sezonu. Za razliku od ljetnih destinacija, zimovališta ne planiraju raditi ustupke u cijeni zbog korone. Ski-sezona koncentrirana je u dva mjeseca, kad se cijela Europa slijeva prema austrijskim, talijanskim i francuskim skijalištima, i domaćini vjeruju da će potražnja i uz COVID-19, ne bude li novih eskalacija, biti zadovoljavajuća. Kako imaju dodatnih troškova zbog epidemioloških mjera, cijene će braniti dok god budu mogli.

Mnogi u strahu od zaraze nikad pažljivije biraju smještaj, većina hoće apartmane koji daju veću intimu nego hotel, a nerijetko dvije-tri obitelji zajednički žele zakupiti cijelu kuću. A to nije jeftino. Povrh toga, tzv. hrvatski tjedan, kad većina Hrvata zbog školskih praznika ide na skijanje, pada odmah iza Nove godine, u sezoni najviših cijena. Bolje nije ni u veljači, kada će školarci također imati nekoliko slobodnih dana. U to su vrijeme školski praznici i u Austriji, Sloveniji, Njemačkoj, potražnja je velika i cijene su opet u zenitu.

Krunoslav Capak BIT ĆE MANJE ZARAŽENIH Capak otkrio hoće li građani u nadolazećoj sezoni moći ići na skijanje

- Zasad su to uglavnom klijenti koji s nama idu na zimovanje već godinama. Brojke nisu velike, a ljudima je bitno jamstvo da će im novac biti vraćen ako se ne bude moglo putovati. Na francuskim skijalištima to jamči 90 posto domaćina, a novac vraćaju sve do dan prije putovanja - kažu u Kontakt toursu i otkrivaju da ni u toj zemlji zasad nema govora o skijaškim sniženjima.

To pak znači da se sedam dana skijanja i ski-kartu u Francuskoj, gdje su cijene povoljnije nego u Italiji i Austriji, može po osobi, kao i lani, dobiti već za 1700-1800 kuna. Za sedmodnevni najam obiteljskog apartmana u Austriji, recimo, treba petstotinjak eura. No od cijena će na kraju biti važnija koronasituacija. Domaći putnički agenti procjenjuje da će na skijanje u najgorem slučaju svaki treći, a možda i svaki drugi domaći skijaš u odnosu na lanjski broj. Jedno je očito. Nervoza s kojom su ljetos bili suočeni mediteranski domaćini sad vlada na skijalištima.

>> VIDEO Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati?

WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Inmerps mod aZ:

    Austrijski list se bori sam sa sobom, a Hrvati ni ne znaju o cemu pise. Voli Urednistvo brisati komentare. Voli da.

  • zadar1:

    ja nisam isao svake godine tako cu i ove....

  • viki.liks:

    nemoj te ić ove godine na skijanje u austriju ,tako će te najlakše uštedjeti novac za nove skije i sačuvati zdravlje,ako to nije dobar savjet onda neznam