Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi pogled

Ivin: Na Bleiburgu nije bilo žrtava, a na Križnom putu je bilo gadno

bleiburg
Željko Hladika/PIXSELL
01.04.2012.
u 15:17

Tuđman je na pitanje o Bleiburgu odmahnuo rukom i rekao da to što se od toga pravi mit nije ništa ozbiljno, kazao je Danijel Ivin

- Bleiburg nije bio gubilište, ondje nije bilo žrtava. Tamo ni jedna žena niti jedno dijete nije taknuto. Poslije je na Križnom putu bilo gadnih stvari - izjavio je gostujući u emisiji "Nedjeljom u dva", povjesničar i književnik Danijel Ivin koji je ponovno aktualizirao pitanje pokroviteljstva komemoracije na Bleiburgu. Stoga je nedavno uputio i otvoreno pismo predsjedniku Sabora Borisu Špremu kojim je zatražio da se preispita ta odluka koja porezne obveznike košta pola milijuna kuna.

- Boris Šprem me primio, dugo smo razgovarali i moram reći da sam iznenađen njegovom razumnošću i znanjem o bleiburškom problemu, pa se nadam da će moja inicijativa naići na pozitivno rješenje. To nije bio slučaj godinu ranije kada sam se sa istom inicijatiom obratio tadašnjem predsjedniku Luki Bebiću i naivno očekivao pozitivan odgovor. Rekao je da povijesne činjenice treba razmotriti s dvije strane, no ja mislim da istina ima samo jednu stranu - rekao je Daniel Ivin, dodajući da su zločini neposredno nakon Drugog svjetskog rata učinjeni na nekoliko lokacija u Sloveniji te da bi ih naše vlasti trebale obilježiti kako bi obitelji imale gdje zapaliti svijeću .

Također je ispričao kako je koncem 60-ih, radeći na knjizi "Povijest tzv. Nezavisne države Hrvatske", o tematici Bleiburga razgovarao i s dr. Franjom Tuđmanom. - Pitao me zašto bismo se uopće bavili tom tematikom, pa sam mu rekao da emigracija pravi mitologiju o velikim zločinima koji su tamo počinjeni. Na to je Tuđman sam odmahnuo rukom i rekao da to nije ozbiljno - kazao je Ivin.

Komentara 1019

NT
N.T.P.
22:28 01.04.2012.

A.S.Puškin šta nam možeš rećo o Srbosjek-u

Avatar delminium
delminium
16:50 01.04.2012.

Svi su snovi ovakvih povjesničara pali 15.01.1992 kad je Hrvatska svoje granice ucrtala na političkoj karti svijeta.

OB
-obrisani-
18:22 01.04.2012.

koliko košta...klopa i cuga na...Blajburgu ?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije