Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ivin: Na Bleiburgu nije bilo žrtava, a na Križnom putu je bilo gadno

Tuđman je na pitanje o Bleiburgu odmahnuo rukom i rekao da to što se od toga pravi mit nije ništa ozbiljno, kazao je Danijel Ivin
01. travnja 2012. u 15:17 1019 komentara 1151 prikaza
bleiburg
Foto: Željko Hladika/PIXSELL

- Bleiburg nije bio gubilište, ondje nije bilo žrtava. Tamo ni jedna žena niti jedno dijete nije taknuto. Poslije je na Križnom putu bilo gadnih stvari - izjavio je gostujući u emisiji "Nedjeljom u dva", povjesničar i književnik Danijel Ivin koji je ponovno aktualizirao pitanje pokroviteljstva komemoracije na Bleiburgu. Stoga je nedavno uputio i otvoreno pismo predsjedniku Sabora Borisu Špremu kojim je zatražio da se preispita ta odluka koja porezne obveznike košta pola milijuna kuna.

- Boris Šprem me primio, dugo smo razgovarali i moram reći da sam iznenađen njegovom razumnošću i znanjem o bleiburškom problemu, pa se nadam da će moja inicijativa naići na pozitivno rješenje. To nije bio slučaj godinu ranije kada sam se sa istom inicijatiom obratio tadašnjem predsjedniku Luki Bebiću i naivno očekivao pozitivan odgovor. Rekao je da povijesne činjenice treba razmotriti s dvije strane, no ja mislim da istina ima samo jednu stranu - rekao je Daniel Ivin, dodajući da su zločini neposredno nakon Drugog svjetskog rata učinjeni na nekoliko lokacija u Sloveniji te da bi ih naše vlasti trebale obilježiti kako bi obitelji imale gdje zapaliti svijeću .

Također je ispričao kako je koncem 60-ih, radeći na knjizi "Povijest tzv. Nezavisne države Hrvatske", o tematici Bleiburga razgovarao i s dr. Franjom Tuđmanom. - Pitao me zašto bismo se uopće bavili tom tematikom, pa sam mu rekao da emigracija pravi mitologiju o velikim zločinima koji su tamo počinjeni. Na to je Tuđman sam odmahnuo rukom i rekao da to nije ozbiljno - kazao je Ivin.

Jaja Spar
Prirodna namirnica
Dočekajte Uskrs sa zdravim domaćim jajima

A1 izdvaja za Vas

 • N.T.P.:

  A.S.Puškin šta nam možeš rećo o Srbosjek-u

 • Avatar delminium
  delminium:

  Svi su snovi ovakvih povjesničara pali 15.01.1992 kad je Hrvatska svoje granice ucrtala na političkoj karti svijeta.

 • -obrisani-:

  koliko košta...klopa i cuga na...Blajburgu ?????