Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Katavić o poskupljenjima: Bilo je neopravdanih dizanja cijena, pozvao bih na zdrav razum

Zagreb: Ivica Katavić, predsjednik Uprave KTC-a
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
01.03.2023.
u 12:44

Koji sve proizvodi poskupljuju i koliko, što će se događati s cijenama sljedećih tjedana, o tome je s Ivicom Katavićem, predsjednikom udruženja trgovaca pri HGK i predsjednikom NO KTC-a, na Večernji TV-u razgovarala Petra Maretić Žonja.

Početak ožujka označen je kao datum kad će većina globalnih dobavljača dostaviti nove cjenike, no mislim da je veći dio pristao odgoditi promjene cijena do 1. travnja. Nadam se da neće doći do brzog poskupljenja ovih dana – rekao je Katavić. Radi se, kaže, o 70 do 80 posto dobavljača.

Što nakon 1. travnja?

– S 31. ožujkom izlaze Vladine mjere i svi s nestrpljenjem iščekujemo koje će se nove mjere donijeti, a to je bitno i za trgovce i za dobavljače. Vlada se dosad dobro postavila kad su u pitanju cijene energenata za građanstvo, a uspjela je i u jednoj mjeri ublažiti trošak za gospodarstvo. Nužno je da nastavi u tom smjeru jer nisam siguran kako će trgovci inače uspjeti preživjeti – dodao je. Govoreći o mogućnosti ukidanja subvencija za plin, rekao je da su neki korisnici sklopili ugovore prošle godine i smatrali su da su riješili problem, no pokazalo se da su sad oni u najvećim problemima jer su cijene plina u međuvremenu pale. Ako se to ne riješi, bit će, smatra, problema u sljedećoj sezoni grijanja.

Koji će proizvodi poskupjeti i za koliko?

– Radi se o širokom spektru proizvoda, od kemije do kozmetike i nešto prehrane. Najave su bile od pet do deset posto, a neki su najavljivali i do 25 posto. Ponavljam, kad se radi o hrani, dobro znamo da se naša osnovna košarica roba bazira prije svega na domaćoj industriji. Osnovne prehrambene namirnice, nadam se, neće poskupjeti. Procjene su da bi potrošačka košarica mogla poskupjeti između četiri i pet posto – rekao je Katavić.

Što poručiti trgovcima?

– Pozvao bih na zdravi razum, da vide što su stvarne promjene u kalkulacijama jer ako država subvencionira troškove cijene energenata, a poznato je i da su pale određene cijene ambalaže i sirovina, treba stvarno u ovo ludo vrijeme biti oprezan kad se provode poskupljenja. Prošle godine bilo je neopravdanih podizanja cijena. Cijene nekih artikala, kao što je ulje, u međuvremenu su pale – kazao je i poručio da trgovci ne mogu na svojim leđima iznijeti trošak inflacije. Ova poskupljenja bila su najavljena kao balans između cijena proizvoda i inflacije. – Procijenjeno je da bi inflacija ove godine mogla biti ispod deset posto, pa ako neće doći do daljnjih komplikacija na području Europe, više neće biti osnova za daljnja dizanja cijena – smatra.

Najava poskupljenja od stranih distributera prilika je za domaće proizvođače.

Pozdravio je izjavu predsjednice uprave Saponije da neće dizati cijene. – To je glas razuma u ovo teško vrijeme. Ako ne postoji zdrava osnova za dizanje cijena, ne treba tome težiti. Konkurencija je velika, ponuda je golema i kupci će najbolje kazniti one koji neopravdano dižu cijene – kazao je. U Velikoj Britaniji ograničava se kupnja određenih vrsta voća i povrća, no u Hrvatskoj je malo izgledan takav scenarij. – Velika Britanija izašla je iz EU i sad plaća cijenu. Hrvatska je u Europskoj uniji koja ima svoje mehanizme i koja će se potruditi da ne dođe do takve situacije – vjeruje.

Istaknuo je da nema razloga za strah među građanima. – Stvara se nepotrebna psihoza, uvjeren sam da ćemo sve ovo prebroditi – naglasio je. Pozdravlja smanjenje broja radnih nedjelja od 1. srpnja. – Trgovci ne bi trebali strahovati od toga, riješit će problem s radnom snagom i troškovima energije. Donijet će im samo dobro – smatra.

Komentara 9

ST
stefj
14:54 01.03.2023.

Najviše jesu poskupjeli baš strani proizvodi, većinu njih distribuira Orbico, nešto manje Atlantic, AWT i ostali. Nešto manje su otišli domaći proizvodi, npr. od PIK Vrbovca ili Podravke, mada su i oni poskupili... Baš gledam taj Orbico i strane proizvode, interesantan je omekšivač Silan, koji je s 11 kn/l sada na nekih 27 do 29 Kn/l, pa onda Persil tablete za pranje veša s nešto preko 1 Kn, sada su preko 3 Kn. Većina toga je drastično već do sada poskupila... Atlantic je poskupio i svoje proizvode, npr. ona Jimmy čokolada je bila 8 Kn, pa 10, a sada je 15 Kn. Čips je isto otišao gore, cedevita... Tako da ne znam kuda će s cijenama, već su ovako više nego u nekim drugim zemljama EU-a... Tu vlada ne može realno napraviti puno, može samo omogućiti veću konkurenciju, ništa drugo. Pritisak na cijene bi trebale raditi razne udruge, zato one navodno postoje. No, opet su zakazale i ovaj puta, pitanje je zašto izdvajamo tolike novce za njih... Udruge su te koje bi morale izlaziti s popisima i usporedbama cijena, one bi trebale postavljati pitanja i štititi građane od nekih udara. Trebale bi raditi pritisak i na trgovce i na vladu... No, očito su te udruge kod nas samo još jedna uhljebnička kasta, ništa drugo, bitno im je samo paratiziranje na proračunu, građani služe njima, a ne obrnuto...

HR
Hrvoje5
14:04 01.03.2023.

To je samo bilo pitanje trenutka da će se desit kad se uvede euro. Ovako nezasitna i profiterska nacija je bila najgore tlo za takav projekt! A politika nečinjenja institucija i stajanja po straci će stvoriti podivljalu inflaciju a većinaa nas zna kaj to znači.

Avatar SamoUProlazu
SamoUProlazu
13:59 01.03.2023.

Zasto vise vlada ne ogranici uvoznicku i trgovacku marzu, bar na prehrambene proizvode!? Ovi "ratni" profiteri su nezasitni!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije