Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSTAJE U BRUXELLESU

Ivana Maletić odbila biti potpredsjednica Vlade bez portfelja

ivana maletić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
13.10.2016.
u 06:54

Ivana Maletić ne bi se osjećala dobro da je njen ulazak u Vladu značio odlazak Zdravka Marića ili Tomislava Tolušića

Ivana Maletić je prelomila – neće ući u Plenkovićevu Vladu kao potpredsjednica, nego ostaje eurozastupnica u Bruxellesu. Autorica HDZ-ova gospodarskog programa, koja je sudjelovala i u pregovorima HDZ-a i Mosta o programu buduće Vlade, odlučila je karijeru nastaviti u Bruxellesu jer nije htjela svojim ulaskom u Vladu izgurati Tomislava Tolušića ili Zdravka Marića, neslužbeno doznajemo od izvora bliskog Ivani Maletić.

S ljudske strane nije joj bilo prihvatljivo, prepričava naš izvor, da zbog svoje pozicije izgura bilo kojeg od te dvojice ministara za koje smatra da dobro rade svoj posao. Maletić je mogla preuzeti ili Ministarstvo financija ili fondova EU i regionalnog razvoja, premda bi joj bila najdraža ideja o spajanju fondova EU i financija u jedno ministarstvo, no od te se kombinacije odustalo.

Kao kompromisno rješenje Plenković joj je ponudio da bude potpredsjednica Vlade bez portfelja, no Ivani Maletić tek je to bilo neprihvatljivo jer nije htjela s pozicije potpredsjednice bez resora koordinirati kolege koji vode svoja ministarstva. U razgovoru s Plenkovićem, koji, kako čujemo, razumije njene argumente, odlučeno je da ona ostane u Bruxellesu premda ju je Plenković zaista želio u Vladi kao sposobnu i organiziranu suradnicu.

– Loše bi se osjećala da je njen ulazak u Vladu značio eliminaciju Tolušića ili Marića. Osim toga, Ivana Maletić ne želi svaštariti, 20 godina bavi se pristupanjem EU, fondovima, financijama, pa neki drugi resor nije dolazio u obzir – rekao nam je izvor blizak HDZ-ovoj eurozastupnici.

Ivana Maletić jučer je u Bruxellesu dočekala Andreja Plenkovića i Davora Stiera koji su došli podnijeti ostavke na mjesta europarlamentaraca. Konstituiranjem Sabora u petak i prisezanjem Plenkovića i Stiera oni više ne mogu biti i zastupnici u Europarlamentu.

Osim što će Plenković biti novi hrvatski premijer, sada je posve jasno da je i Davor Ivo Stier, što smo već pisali, definitivno budući ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade za vanjske poslove.

Stier je, uz Davora Božinovića, najbliži Plenkovićev suradnik s kojim je za bivšeg vodstva HDZ-a dijelio istu sudbinu čovjeka koji nije bio u stranačkoj milosti.

Stier je u vrijeme Tomislava Karamarka smijenjen s mjesta međunarodnog tajnika HDZ-a, na koje ga je bila postavila Jadranka Kosor. Plenković ga je dolaskom za šefa HDZ-a postavio za političkog tajnika HDZ-a, dok je na poziciji međunarodnog tajnika i dalje Miro Kovač koji je naslijedio Stiera nakon njegove smjene. Sada Stier “smjenjuje” Kovača jer će preuzeti njegovu funkciju ministra vanjskih poslova.      

>> Plenković: Stier i ja danas podnosimo ostavke u EP-u, Maletić ostaje zastupnica

Komentara 45

ZA
zampioivo
08:27 13.10.2016.

Opet ova izmišlja, do kada useljena bosanko??

MT
mladen.tadej
08:19 13.10.2016.

Moralna i stručna žena čiji su se komentari s evropske scene na našoj Hrt --e rijetko prenosili u doba Zokija i drugova ..( samo kad je kao europarlamentarku baš nisu mogli zaobići )...ustuknula pred "politikom " kao kompromisom mogućeg....To je....To je samo dokaz kako svaka politika "troši " stručnjake ....da ne idem malo dublje u povjest ..." kako svaka revolucija ...jede svoju djecu" !

PR
principjelannotsdp
09:32 13.10.2016.

SDP-ovci i HSP-ovci, luzeri na zadnjim izborima. I sada nam ti "malecki" rigaju vatru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije