Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nelogičnosti zakona

I kontrolori nemoćni: HRT ne može naplaćivati pretplatu za mobitele

iphone
Slavko Midžor/Pixsell
10.02.2011.
u 15:45

S HRT-a je došao umirujući odgovor kako je zakonodavac doista predvidio mogućnost plaćanja pristojbe prošireno i na vlasnike mobitela, računala te radijskih prijamnika u automobilima, ali da je to u praksi i njima potpuno neizvedivo

Vijest da je novim Zakonom o HRT-u plaćanje RTV pristojbe proširena i na vlasnike mobitela (poput iPhonea, iPada i sličnih uređaja novije generacije), stolnih ili prijenosnih računala te radijskih prijamnika u automobilima uznemirila je građane koji su počeli bombardirati HRT pitanjima je li to (i kako) moguće.

No s HRT-a je na tekst koji je objavio Net.hr došao umirujući odgovor kako je zakonodavac, doduše, doista predvidio takvu mogućnost (vjerojatno zbog sve većeg broja onih koji ne plaćaju klasičnu TV i radijsku pretplatu ili nemaju prijamnike jer program prate preko računala i svojih kućnih "igračaka"), ali da je to u praksi i njima samima potpuno neizvedivo.

Budući da HRT ima vrlo ograničen broj kontrolora pretplate na području cijele Hrvatske, koji u pravilu izlaze na teren ciljano (tj. na dojavu o neprijavljenim novim obveznicima) jer kontroliraju one čiji "iskaz" o posjedovanju prijamnika nemaju u evidenciji, i takve "zatečene" nove pretplatnike mogu uvesti u evidenciju isključivo uz njihov potpis, bilo bi potpuno suludo očekivati da kontrolori sad počnu haračiti po stanovima ili među automobilima po parkiralištima "hvatajući" nove pretplatnike.

Uostalom, poznato je da kontrolor RTV pristojbe nema pravo ući u vaš stan dalje od kućnog praga (to bez naloga ne smije ni policija), nego vam samo pozvoniti na vrata i ljubazno vas upitati plaćate li RTV pristojbu... Pa ako "priznate" da imate neprijavljen uređaj ili računalo pomoću kojeg pratite program javne radiotelevizije, i to mu još potpišete, tek onda vas kontrolor može uvesti u evidenciju za plaćanje pristojbe.

Drugim riječima, HRT-u očito ne pada na pamet raditi cirkus od nečega što se (za razliku od odbačenog članka o lociranju novih pretplatnika putem HEP-ovih računa za električnu energiju) provuklo u tekstu novog zakona. A u njemu će i dalje stajati članak 34 koji kaže da RTV pristojbu mjesečno mora plaćati svaki vlasnik radijskog i televizijskog prijamnika, odnosno drugih uređaja za prijam radijskog ili audiovizualnog programa na području Republike Hrvatske koje je pokriveno prijenosnim signalom.

Ključne riječi

Komentara 32

KI
kiki29
07:16 11.02.2011.

s HRT-a lažu ...LAŽU.......prošli tjedan je po kvartu haračio njihov kontrolor i od firme do firme se raspitivao za službene aute, tak da je ovo kaj tvrde neistina.

BL
Blue Lagoon 2011
08:27 11.02.2011.

Podržite mlade nade Hrvatske na www.citizenact.com/en/blogs/bluelagoon Na nama je budućnost ove zemlje!

OB
-obrisani-
00:27 11.02.2011.

Treba im prestati plaćati i pretplatu za TV koja nije drugo doli ozakonjena pljačka. Zadati im konačan udarac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije