Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POPLAVE

Hrvat iz Brisbanea: Gledam iz kuće bujicu koja uništava grad

australija 3
Foto: reuters
1/4
Autori: sve/vlm, bk/vlm
11.01.2011.
u 19:11

Poginulih je 36, više od 90 nestalih. Za sada nema podataka o stradalim Hrvatima koji dijele sudbinu ostalih stanovnika Queenslanda

Rijeka Brisbane koja teče kroz prijestolnicu australskog Queenslanda dosegnula je večeras po hrvatskom vremenu vrh vodenog vala od 4 i pol metra. Ceste trećeg po veličini australskog grada zatvorene su, a inače vrlo ubrzani centar izgleda prilično sablasno. U strahu od bujice nekoliko tisuća stanovnika pohrlilo je u prihvatne centre. Tek će se danas tijekom dana utvrditi svi razmjeri štete koju je sa sobom donio vodeni val. Ostao je nešto niži od povijesnog vala 1974. koji je poplavio Brisbane, ali štete bi mogle biti veće, upozoreno je, jer je grad sada napučeniji.

Povijesna katastrofa

– Pripremamo se za najveću prirodnu katastrofu u povijesti zemlje – izjavila je za CNN premijerka Queenslanda Anne Bligh.

U trenutku pisanja ovoga teksta broj poginulih u poplavama popeo se na 36, a zasigurno će biti još i veći jer prijavljen je nestanak 92 Australca kojima se od početka poplava gubi svaki trag.

– Kada je voda počela nadirati, nastojali smo spasiti iz kuće što se spasiti dalo, no u samo nekoliko sati voda je prekrila cijeli donji kat kuće, sve je uništeno – kaže Australac Matt Corrigan. Već u ovome trenutku šteta se procjenjuje na oko 20 milijardi američkih dolara, a najgore, prema procjenama hitnih službi, tek slijedi.

Hrvati u Brisbaneu su dobro, kazao je za Večernji list Marko Sekulić koji živi u tom gradu.

Dva puta poplavljena

U trenutku dok smo razgovarali do njegove kuće još nije bio stigao vodeni val, ali je on sa svog prozora promatrao bujicu koja se prelila preko korita rijeke Brisbane te nosila brodove i čamce.
– Okreće ih kao ljuske oraha, a onda ih zabije u neki od mostova i skrši u sekundi. U srijedu su zatvorili središte grada. Ljudima koji tamo rade rečeno je neka ne dolaze na posao, a potom su tom dijelu grada isključili struju. Kako se vodeni val približava kojem naselju, tako im isključuju struju. I mi svaki tren očekujemo da ostanemo bez električne energije – kaže.

Za razliku od Brisbanea, masovne evakuacije je bilo u Ipswichu, Redbanku i Goodni gdje je voda na ulicama dosegnula dva metra.

– Poznajem Hrvaticu kojoj je ovo druga poplava. U prvoj poplavi, 1974., njezinu katnicu potpuno je pokrila voda, nije se vidio ni krov. Sad je ponovno morala napustiti dom – prepričava Marko Sekulić.

Ključne riječi

Komentara 27

KR
krilnik2
21:25 11.01.2011.

imaju premijerku i predsjednicu pa ih Bog kaznjava. No Bog ne voli lezbo-feministice!

AG
Agramer198
19:42 11.01.2011.

A valjda evanđelje po google translate...Oni tamo imaju towns i township pa očito u tom grmu leži novinar..

OD
ODzizsKrajst
19:32 11.01.2011.

gradić Toowomba ima 130 tisuća stanovnika. onda je Rijeka gradić, Osijek gradićak, Zadar selo, a Slavonski Brod seoce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije