Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Hrvat iz Brisbanea: Gledam iz kuće bujicu koja uništava grad

Poginulih je 36, više od 90 nestalih. Za sada nema podataka o stradalim Hrvatima koji dijele sudbinu ostalih stanovnika Queenslanda
11. siječnja 2011. u 19:11 27 komentara 7 prikaza
australija 3
Foto: reuters
Pogledajte galeriju 1/4

Rijeka Brisbane koja teče kroz prijestolnicu australskog Queenslanda dosegnula je večeras po hrvatskom vremenu vrh vodenog vala od 4 i pol metra. Ceste trećeg po veličini australskog grada zatvorene su, a inače vrlo ubrzani centar izgleda prilično sablasno. U strahu od bujice nekoliko tisuća stanovnika pohrlilo je u prihvatne centre. Tek će se danas tijekom dana utvrditi svi razmjeri štete koju je sa sobom donio vodeni val. Ostao je nešto niži od povijesnog vala 1974. koji je poplavio Brisbane, ali štete bi mogle biti veće, upozoreno je, jer je grad sada napučeniji.

Povijesna katastrofa

– Pripremamo se za najveću prirodnu katastrofu u povijesti zemlje – izjavila je za CNN premijerka Queenslanda Anne Bligh.

U trenutku pisanja ovoga teksta broj poginulih u poplavama popeo se na 36, a zasigurno će biti još i veći jer prijavljen je nestanak 92 Australca kojima se od početka poplava gubi svaki trag.

– Kada je voda počela nadirati, nastojali smo spasiti iz kuće što se spasiti dalo, no u samo nekoliko sati voda je prekrila cijeli donji kat kuće, sve je uništeno – kaže Australac Matt Corrigan. Već u ovome trenutku šteta se procjenjuje na oko 20 milijardi američkih dolara, a najgore, prema procjenama hitnih službi, tek slijedi.

Hrvati u Brisbaneu su dobro, kazao je za Večernji list Marko Sekulić koji živi u tom gradu.

Dva puta poplavljena

U trenutku dok smo razgovarali do njegove kuće još nije bio stigao vodeni val, ali je on sa svog prozora promatrao bujicu koja se prelila preko korita rijeke Brisbane te nosila brodove i čamce.
– Okreće ih kao ljuske oraha, a onda ih zabije u neki od mostova i skrši u sekundi. U srijedu su zatvorili središte grada. Ljudima koji tamo rade rečeno je neka ne dolaze na posao, a potom su tom dijelu grada isključili struju. Kako se vodeni val približava kojem naselju, tako im isključuju struju. I mi svaki tren očekujemo da ostanemo bez električne energije – kaže.

Za razliku od Brisbanea, masovne evakuacije je bilo u Ipswichu, Redbanku i Goodni gdje je voda na ulicama dosegnula dva metra.

– Poznajem Hrvaticu kojoj je ovo druga poplava. U prvoj poplavi, 1974., njezinu katnicu potpuno je pokrila voda, nije se vidio ni krov. Sad je ponovno morala napustiti dom – prepričava Marko Sekulić.

Hrvatski klub Rocklea United i dru&scaro

Hrvatski klub Rocklea United i društveni dom potpuno potopljeni
Veliki kompleks Hrvatskog društvenog i nogometnog kluba Rocklea United u Brisbaneu prekrio je val vode izlivene rijeke čija je razina dosegla izvan korita na nekim mjestima i tri metra visine. Zgrada Hrvatskog centra koja u svom sastavu ima veliku kuhinju, društvenu dvoranu, popratne prostore i suvremeno je podignuta na dva kata, gotovo je prekrivena nabujalim mutnim vodama nevjerojatne poplave kakva se ne pamti od 1974. godine.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
KONFERENCIJA BJELOVAR:„Kako transparentnost utječe na razvoj poduzetništva”
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • krilnik2:

    imaju premijerku i predsjednicu pa ih Bog kaznjava. No Bog ne voli lezbo-feministice!

  • Agramer198:

    A valjda evanđelje po google translate...Oni tamo imaju towns i township pa očito u tom grmu leži novinar..

  • ODzizsKrajst:

    gradić Toowomba ima 130 tisuća stanovnika. onda je Rijeka gradić, Osijek gradićak, Zadar selo, a Slavonski Brod seoce.