Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HREBAC O SBERBANCI:

'Moratorij nije bez razloga proglašen. Radi se o 3,8 milijardi kn osigurane štednje i oko 70.000 osiguranih deponenata

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/3
01.03.2022.
u 11:09

Moratorij je instrument sanacije, on je pozitivan indikator da Jedinstveni sanacijski odbor razmatra sanaciju kao opciju za rješavanje Sberbanke

Današnja gošća studija Večernji TV direktorica je Hrvatske agencije za osiguranje depozita (HAOD) Marija Hrebac

Emisiju vodi Petra Maretić Žonja.

Podsjetimo, Sberbanci Hrvatska nametnute su sankcije u obliku dvodnevnog moratorija na poslovanje.  

Večeras ističe dvodnevni moratorij za klijente Sberbanke. Je li poznato što će biti nakon toga?

– Moratorij je instrument sanacije, on je pozitivan indikator da Jedinstveni sanacijski odbor razmatra sanaciju kao opciju za rješavanje Sberbanke. Može se očekivati da će Sberbanka, nadamo se, završiti u sanaciji, a ne u stečaju. Sanacijski mehanizam je mehanizam kojim se očuva kreditna institucija koja je dovoljno značajna na tržištu. Drugi važan element jest da kreditna institucija koja ode u sanaciju u Hrvatskoj nikada nije završila u stečaju. 

Imaju li štediše razloga za brigu?

– Nemaju, i to zbog moratorija jer se razmatra sanacija. Ako to ne uspije, postoji i sustav za osiguravanje depozita koji u Hrvatskoj postoji više od 20 godina. Dosad je propalo oko 30 kreditnih institucija, a mi smo dosad isplatili više od 200.000 klijenata s 5,5 milijardi kuna štednje.

Ako banka propadne, u kojem razdoblju mogu štediše računati na taj novac?

– Mi to radimo najbrže i najbolje među EU osiguravateljima, imamo dovoljno sredstava na raspolaganju. HAOD je tu ulogu proteklih nekoliko godina izvršio u roku od sedam dana nakon postupka. Nema nikakvog razloga za brigu, mi smo to već napravili 31 put i stavit ćemo sva sredstva na raspolaganje. Pripremamo li mi isplatu za 7000 računa ili 70.000 računa, nama je isti posao. Sve članice će od 2024. godine morati to napraviti u roku od sedam dana, no mi to već radimo. 

Koliki je ukupni iznos štednih uloga u Sberbanci? 

– Radi se o 3,8 milijardi kuna osigurane štednje i nešto manje od 70.000 osiguranih deponenata. Moratorij nije bez razloga proglašen. Mi smo donedavno sami provodili sanaciju. Kako će Jedinstveni sanacijski odbor odlučiti, teško je reći, no za mene je moratorij pozitivan indikator koji je nama signal da će doći do dobre odluke i sanacija. 

– Ne bih ulazila u špekulacije koji će se instrument sanacije provesti. Koji god se primjenjuje, on je strogo pod nadzorom EK i Jedinstvenog sanacijskog odbora, a vjerujem da će svaki instrument biti dobar za Sberbanku i korisnike. Ako dođe do sanacije, za klijente se ne mijenja ništa. I ranije su klijenti mogli do svojih računa, a mi smo sanaciju u slučaju Jadranske banke završili prodajom i ništa se nije promijenilo. Ovdje smo u najcrnijem scenariju i mi garantiramo da će svi klijenti moći do svojih sredstava. 

Što je s onima koji imaju kredite u Sberbanci u slučaju stečaja?

– Ne prestaju obaveze klijenata prema banci, nema zamrzavanja. Ako banka ode u prisilnu likvidaciju, razlika je samo ta da će sredstva ići na račun banke u stečaju, ali i dalje unovčavaju imovinu banke i namiruju vjerovnike.

Jedan slučaj dogodio se kod djevojčice Kiare Goršić iz Šibensko-kninske županije. Oko 6 milijuna kuna prikupljenih za njeno liječenje zamrznuto je u Sberbanci. Hoće li se moći napraviti iznimka? 

– Ovdje se jednostavno radi o višoj sili. Upravo je moratorij taj mehanizam da ne bi panika prouzročila stvarne probleme banci. Ne može se napraviti iznimka jer to mora vrijediti za sve. Podsjetimo, nije stavljen moratorij na dva mjeseca, već dva dana i sigurna sam da se neće ništa dogoditi.

Komentara 13

SB
Sbking
13:02 01.03.2022.

Unicredit izlozen u rusiji, nastane li panika kod nas, moglo bi tu bit svasta

Avatar southman
southman
13:43 01.03.2022.

Propast je pitanje dana.

ST
stefj
11:21 01.03.2022.

Nema propadne li, već se mora izražavati - kada propadne... Pitanje je samo da li se kod nas ide u sanaciju ili likvidaciju. Nema drugog pitanja... Možda ju kupi neka druga banka i smiri situaciju. To bi još bila najbolja opcija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije