Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osam godina afere 'Bojanje tunela'

Hoće li tužitelji odustati i reći: Možda nismo trebali forsirati

19.02.2016., Split - MAXtv Prva HNL, 23. kolo, RNK Split - NK Zagreb. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
02.03.2017.
u 19:15

Nakon nedavne odluke suda tužiteljstvo mora odlučiti hoće li popraviti optužnicu ili nakon osam godina istrage odustati od svega

Koncem studenog 2009. u akciji Nesklad uhićeno je nekoliko osoba, a među njima i Slaven Žužul, vlasnik Skladgradnje. U onom što će kasnije postati poznato kao afera Bojenje tunela, osim Žužula, uhićeni su Jurica Prskalo, Marijo Lovrinčević, Goran Legac te Željko Kandija, a sumnjičilo ih se za niz koruptivnih djela, kojima je Žužulovoj tvrtki Skladgradnja omogućeno da dobije posao na bojenju tunela Sveti Rok i Mala Kapela, čime je, tvrdilo je tužiteljstvo onda i sada državni proračun oštećen za desetke milijuna kuna.

Vraćeno na doradu

Potkraj 2009. bila je to jedna od akcija koja je trebala pokazati hrvatsku odlučnost u borbi protiv korupcije na svim razinama, kako bi se zaradio pokoji plusić na hrvatskom putu za ulazak u EU. Osam godina kasnije ta je priča daleko od pravosudnog završetaka, no zato je otvorila niz neugodnih pitanja za tužiteljstvo. A prvo od njih je kako je moguće da se istraga u nekom predmetu vodi čak sedam godina, prije no što je u lipnju 2016. podignuta optužnica, koja još nije postala pravomoćna.

Pitanje je i hoće li, obzirom da ju je sud vratio tužiteljstvu na doradu, s nizom ozbiljnih opaski, poput one da se treba nedvojbeno utvrditi vrijednost izvedenih radova, kada je to već predmet optužbe. Nakon stava suda, tužiteljstvo se neizbježno našlo pred dvojbom: nastaviti progon Žužula i ostalih, iako obrane godinama tvrde da količina prikupljenih dokaza nije dostatna za daljnji kazneni progon ili odustati od svega uz priznanje da kaznenog progona možda i nije trebalo biti.

Odluka je to koju će tužiteljstvo morati donijeti te je, ma kakva bila, i braniti na sudu, ali i pred javnosti. Činjenica da im je optužnica nakon sedam godina istrage vraćena na doradu govori da s cijelom pričom, blago rečeno, nešto ne štima, a o tome da ovakve stvari urušavaju ionako poljuljano povjerenje građana u pravosudni sustav, i ne treba govoriti.

Blokiranje računa

Situaciju u kojoj se Skladgradnja nalazi već godinama – blokiran im je račun na kojem je 17,8 milijuna kuna kojima ne mogu raspolagati – Slaven Žužul nije htio komentirati upućujući na svoje odvjetnike Krešimira Vilajtovića i Matu Matića.

Oni su bili rječitiji pa je Matić kazao da je “vraćanje optužnice na doradu nakon osam godina istrage katastrofa za pravosudni sustav, odnosno one koji su postupak pokrenuli”, dok Vilajtović kaže da su “Žužulu grubo povrijeđena ustavna, zakonska i temeljna ljudska prava jer mu nije omogućeno suđenje u razumnom roku”. Obojica ističu kako iz onog što je prezentiralo tužiteljstvo proizlazi da dokaza za Žužulovu krivnju nema, a s obzirom na to da je neke od navoda obrane prihvatio i sud, tražeći objašnjena od tužiteljstva, bit će zanimljivo vidjeti kako će to u konačnici završiti. 

>> Afera bojanja tunela: Optužnica vraćena na doradu

Komentara 6

DU
Deleted user
19:44 02.03.2017.

A koliko kostaju ovi tuzitelji osam godina??? Oni bi jos bojali koju godinu??

SD
sdpesticid
19:37 02.03.2017.

ovo se zove ''bojanje pravosuđa'' a ne tunela.

AR
aristip
19:55 02.03.2017.

Braća Žužul pred oslobađanjem od optužbe, Sanader isto, Ivan Vrdoljak nije ni optužen. Sve sam uvjereniji da u policiji, DORH-u, sudstvu i posebno politici postoji određena kriminalna hobotnica ljudi podrijetlom iz dalmatinske zagore tj. Imotskog i okoline koja stoji iza svega toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije