Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nakon 6,5 godina istrage podignuta optužnica zbog skupocjenog bojenja tunela

Optužnicom, koju je Državno odvjetništvo podignulo nakon šestipolgodišnje istrage, obuhvaćeni su bivši predsjednik Uprave HAC-a Jurica Prskalo, član Uprave Marijo Lovrinčević, direktor sektora za građenje Goran Legac i glavni inženjer poslovne jedinice Željko Kandžija te direktor Skladgradnje Slaven Žužul, čija se tvrtka u bojenju tunela okoristila za višemilijunski iznos
20. lipnja 2016. u 20:56 15 komentara 3084 prikaza
Član Uprave Marijo Lovrinčević i bivši predsjednik Uprave HAC-a Jurica Prskalo
Foto: Tatjana Tadić/PD/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv bivših čelnika Hrvatskih autocesta (HAC) i direktora Skladgradnje tereteći ih da su 2008. namjestili natječaj i preplatili bojenje cijevi tunela Sv. Rok i Mala Kapela, čime su HAC oštetili za 17,7 milijuna kuna.

Optužnicom, koju je Državno odvjetništvo podignulo nakon šestipolgodišnje istrage, obuhvaćeni su bivši predsjednik Uprave HAC-a Jurica Prskalo, član Uprave Marijo Lovrinčević, direktor sektora za građenje Goran Legac i glavni inženjer poslovne jedinice Željko Kandžija te direktor Skladgradnje Slaven Žužul, čija se tvrtka u bojenju tunela okoristila za višemilijunski iznos.

Petoricu i jednu tvrtku tereti se za kaznena djela protiv gospodarstva, to jest zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju ili poticanje na tu zloporabu, objavilo je u ponedjeljak Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama navodeći samo dob i dužnost okrivljenika.

Četvorica bivših čelnika HAC-a Prskalo, Lovrinčević, Legac i Kandžija optuženi su da su se od studenoga 2008. do kraja rujna 2009. na traženje Žužula dogovorili o načinu zajedničkog djelovanja s namjerom pribavljanja materijalne dobiti namještanjem i plaćanjem po višestruko većim cijenama poslova premazivanja bojom cijevi tunela Sv. Rok i Mala Kapela.

Kandžiju se tereti da je dopisom izvođačima izuzeo iz već zaključenih ugovora o dovršetku građevinskih radova na lijevim cijevima tunela Sv. Rok i Mala Kapela radove premazivanja bijelom bojom za beton i sastavili novi, skuplji zahtjev za nabavu.

Ujedno su, sumnjaju u Državnom odvjetništvu, bez opravdanja kao jedan od uvjeta odredili da ponuditelj mora imati najmanje 200 zaposlenih na poslovima antikorozivne zaštite, a sve kako bi šestookrivljena tvrtka ispunila uvjete natječaja.

Prskala se tereti da je donio odluku o početku postupka javne nabave s opisanim uvjetima prilagođenima Skladgradnji. Nakon toga prihvaćena je Žužulova ponuda za vrijednost radova od 35,5 milijuna kuna te je 26. veljače 2009. zaključen ugovor o premazivanju bojom tunela Sv. Rok i Mala Kapela na autocesti Zagreb-Split-Dubrovnik.

tunel mala kapela,portal afera nesklad Otac okrivljenika radi na učilištu koje je vještačilo bojenje tunela tunel,portal AFERA TUNELI Nemoguće je utvrditi je li bojenje Male Kapele i Sv. Roka preplaćeno

Skladgradnji je na temelju tog ugovora plaćen ugovoreni iznos, čime joj je na štetu HAC-a pribavljena nezakonita korist od 17,7 milijuna kuna, a razlika između plaćene cijene i stvarne vrijednosti izvedenih radova je oko 17,8 milijuna kuna.

Prskalo je i prije osumnjičen u više afera, a čak u dvije HAC je ostao bez više od 50 milijuna kuna. Najprije je, zajedno s Lovrinčevićem, uhićen u slučaju "Nesklad", u kojem se čelnicima HAC-a na teret stavljalo da su tu tvrtku oštetili za najmanje 22 milijuna kuna ugovorivši bojenje cijevi tunela Sv. Rok i Mala Kapela sa Skladgradnjom, tvrtkom u Žužulovu vlasništvu.

Prskalo i Lovrinčević u veljači su nepravomoćno oslobođeni optužbe da su HAC oštetili za više od 58,5 milijuna kuna izgradnjom odmorišta uz autocestu kod Ploča, koje nije bilo predviđeno. Prskalo i Lovrinčević optuženi su i u HAC-ovom kraku afere Remorker.

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • nibunika:

    Jadna je država i njezini građani s takvim odvjetništvom, koje istragu o gospodarskom kriminalu provodi 6,5 godina.

  • stric8:

    ....primiču se izbori , podižu se optužnice .... prođu izbori , padaju optužnice ..... pravDA.....

  • Fredy:

    Tuneli i opet tuneli. Mora da su lijepi jer su zavrseni sa dva sloja boja. Spustila se opet otprilike dvije milijarde Eura predizborna magla ispred i iza tunela. Tko mari za takav sitnis u Eurima.