Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Obrana traži da se iz spisa izdvoje analize telefonskih kontakata

Obrana je tražila da se analiza telefonskih kontakata i mejlova izdvoji iz spisa kao nezakonit dokaz
04. listopada 2016. u 17:15 1 komentara 593 prikaza
Jurica Prskalo
Foto: Tatjana Tadić/PD/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Je li analiza kontakata između Jurice Prskala i njegovih suoptuženika optuženih u aferi Bojanje tunela zakonit dokaz ili ne, optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda trebalo bi odlučiti 11. listopada. Naime, na sjednici u utorak obrana je tražila da se analiza telefonskih kontakata i mejlova izdvoji iz spisa kao nezakonit dokaz. U prilog svojoj tvrdnji priložili su i neke presude Europskog suda za ljudska prava iz kojih proizlazi da je za analizu telefonskih poziva i kontakata između optuženika potreban nalog suca istrage. Da je za tako što potreban nalog suca istrage kaže i postojeći Zakon o kaznenom postupku (ZKP). 

tunel mala kapela,portal afera nesklad Otac okrivljenika radi na učilištu koje je vještačilo bojenje tunela Tunel Sveti Rok bojenje tunela Mala Kapela i Sveti Rok Nakon pritvora, otkaza i optužnice dobio posao, ali i odštetu od 1,1 milijun kuna

No u ovoj priči problem nastaje zbog činjenice da je istraga protiv Prskala i ostalih vođena po starom ZKP-u iz 1997., u kojem nije bilo izričito navedeno da je za analizu telefonskih kontakata potreban nalog suca istrage. Stoga ga policija u trenutku provođenja izvida nije ni tražila, a obrana smatra da takav dokaz, s obzirom na recentnu sudsku praksu, ne može biti zakonit, pa traže da ga se izdvoji iz spisa.

Optužno vijeće zaključilo je da će prije odluke o pravomoćnosti optužnice, odlučiti o zahtjevu obrane za izdvajanjem dokaza kao nezakonitih. Osim Prskala još su optuženi Marijo Lovrinčević, Goran Legec, Željko Kandžija, Slaven Žužul i tvrtka Skladgradnja. Prema optužnici terete se da su od 2008. do 2009. tijekom bojanja tunela Sveti Rok i Mala Kapala preplatili te radove, čime je HAC oštećen za 17,8 milijuna kuna.

>> Sud na zahtjev tužiteljstva odblokirao 4,3 milijuna kuna tvrtki optuženoj zbog bojenja tunela

kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl