Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prodaju se bonovi

HNB: Konzum krši zakon kada dugove plaća bonovima

konzum
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
27.02.2012.
u 14:15

Iz HNB-a su za Tportal upozorili da je u Hrvatskoj jedino kuna dopušteno sredstvo plaćanja te da su u prekršaju i Konzum, koji pokriva svoj dug izdajući bon, ali i tvrtka koja se dalje njime koristi kao sredstvom plaćanja.

Na Njuškalu je prije nekoliko dana osvanuo oglas u kojem nepoznati radnik pokušava prodati neželjene Konzumove bonove koje je dobio kao dio plaće.

"Nudim 5x100 kn Konzum bon za 450 kn keša. To jest, nudim popust od 50 kn. Da objasnim: Radim u firmi gdje se jedan dio plaće isplaćuje u bonovima, a pošto ja ne kupujem u KONZUMU, cilj mi je riješiti se bonova. Bonovi su s pečatom i potpisom i nisu nikakvi lažnjaci", navodi se u oglasu objavljenom na Njuškalu.

I radnici propalog Diokija, koji su bez plaće šest mjeseci, prošli su tjedan obradovani trgovačkim bonovima. Umjesto da Agrokor plati Diokiju plastiku, 180.000 kuna podijeljeno je radnicima u Konzumovim bonovima, piše Tportal i podsjeća da je Crkva pred Božić za 920 radnika propale sisačke Željezare uplatila 250.000 kuna Konzumu.

Iz Hrvatske narodne banke za Tportal komentirali su poduzetničku praksu plaćanja Konzumovim bonovima te upozorili da je u Hrvatskoj jedino kuna dopušteno sredstvo plaćanja i kako su u prekršaju i Konzum, koji pokriva svoj dug izdajući bon, ali i tvrtka koja se dalje njime koristi kao sredstvom plaćanja.

– Zabranjeni su pravnim i fizičkim osobama izdavanje i uporaba pisanih isprava (bonova i sl.) koje služe kao sredstvo plaćanja proizvoda i usluga te za isplatu plaća i naknadu troškova i ostalih materijalnih prava, čije izdavanje i uporaba nisu utvrđeni zakonom i drugim propisima na temelju zakona. Zakonom o čeku (NN74/94 propisane su i novčane kazne za pravne i fizičke osobe za kršenje ove odredbe – odgovorili su na Tportalov upit iz HNB-a. No napominju da sankcioniranje kršenja Zakona o čeku nije u njihovoj nego u nadležnosti Ministarstva financija.

– Radnik sam treba raspolagati svojom plaćom, a ne da se utječe na njegovu slobodnu volju i da ga se usmjerava da kupuje u trgovačkoj kući s kojom njegova tvrtka radi prijeboj – komentirao je sindikalist Krešimir Sever za Tportal.

>>CIjeli tekst čitajte ovdje

Ključne riječi

Komentara 81

Avatar atrpimir
atrpimir
18:06 27.02.2012.

u konzumu je sve poskupjelo 13 %!!! Koliko će tek poskupjeti kad pdv u ožujku bude 25 %

JA
james49
15:42 27.02.2012.

Sad bute vi Todoroviću govorili kaj je legalno a kaj nije. Kaj got

SA
swiss airbus a320
16:24 27.02.2012.

Papuk@umro bi ja od gladi da mi nije tebe i tvog Todorica hehehe....jesi li jeo ikada u zivotu nesto drugo osim tih bataka?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije