Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na koga računaju

HDZ pregovara i s Bandićem, a žele i Jurčića te Ružu Tomašić

'13.08.2011., Split - Premijerka Jadranka Kosor u sluzbenom posjetu gradonacelniku Splita, Zeljku Kerumu u Banovini.  Photo: Tino Juric/PIXSELL'
Foto: ''
1/7
10.11.2011.
u 08:30

Navodno su neki članovi Predsjedništva tek iz medija doznali o dogovoru s Kerumom, a pojma nisu imali ni u splitskom ogranku.

Potpuna promjena izborne strategije i napuštanje načela "HDZ je velika stranka i ide sama", iznenadila je sve. I oporbu, ali i hadezeovce, pa, kako se doznaje, i dio stranačkog vrha. Uzbuđenje je vidljivo i u dalmatinskom SDP-u, jer su reagirali ismijavanjem, premda Arsen Bauk, kao SDP-ov "kompjutor kojemu je D'Hondtova tablica u glavi", zasigurno zna da se računica oporbe za 9. i 10. izbornu jedinicu sada mijenja.

Tko hrvatski diše

Nakon što se predsjednica stranke Jadranka Kosor izgrlila sa Željkom Kerumom u Zadru te najavila nove korake ka koaliranju s još nekima s desnice i centra "koji hrvatski dišu", izborna scena kipi. Tko su mogući novi predizborni koalicijski partneri HDZ-a? Sve informacije govore da su J. Kosor i glavni tajnik stranke Branko Bačić krenuli s novim ponudama, osobito prema Ljubi Jurčiću i Milanu Bandiću. Jurčić, sa svojom koalicijom umirovljenika i stručnjaka, veliko je iznenađenje anketa, gdje dobiva i iznad 5-postotnu potporu u velikom dijelu Hrvatske. I logičan je HDZ-ov "cilj", premda analitičari drže da je njegov visoki rejting ipak "precijenjen". Dođe li do dogovora s Jurčićem, u nekoliko izbornih jedinica, HDZ bi mnogo dobio, pogotovu zato što Jurčić "zahvaća" više birača naklonjenih oporbi nego HDZ-u. Premda Jurčić negira takav scenarij, ne negira kontakte.

– Razgovarao sam prije s J. Kosor, no moji stavovi i uvjeti se znaju, HDZ mora promijeniti odnos politike prema ekonomiji, a i pročistiti se kroz izbore... Mene funkcije ne zanimaju – kaže Jurčić i odaje dojam da tu predizborne koalicije nema. Informacije iz HDZ-a kazuju da će se kontakti s Jurčićem, naprotiv, intenzivirati.

I dok J. Kosor i Bačić pregovaraju, izvori iz HDZ-a tvrde da nisu svi članovi Predsjedništva te stranke znali da će biti potpisana koalicija s Kerumom! Zbog toga u HDZ-u navodno vlada nezadovoljstvo, a zanimljivo je da su neki članovi Predsjedništva, barem tako tvrde, tek iz medija doznali da HDZ pregovara o predizbornim koalicijama i u drugim izbornim jedinicama. Jedan dio hadezeovaca iz vrha stranke pak tvrdi da su to "priče za malu djecu" i da su svi u vrhu "u toku". Izvori bliski stranci tvrde da je HDZ u kontaktu s Milanom Bandićem, Jurčićem, ali i s pravaškom koalicijom Ruže Tomašić. Nikakav dogovor, međutim, još nije postignut. R. Tomašić pak kaže da stoji iza svojih prethodnih stavova da koalicija s HDZ-om ne dolazi u obzir. HDZ, čini se, želi pregovarati s mnogima, tvrdi se da je dio hadezeovaca iz vodstva sklon čak i koaliciji s HDSSB-om, ali pod uvjetom da DIP ne dopusti da Glavaš bude nositelj lista. Toj se ideji, navodno, izričito protivi Vladimir Šeks. U HDZ-u, tvrdi naš izvor, svjesni su lošeg rejtinga i nije im mrska nikakva koalicija koja bi im mogla donijeti koji mandat više. HSS je i prije koaliranja s Kerumom signalizirao da je povrijeđen što HDZ nije želio koaliciju s njima. Na pitanje je li tvrdnja J. Kosor da će koalirati sa svima koji misle hrvatski poruka da HSS nije u toj grupi stranaka, Josip Friščić je odgovorio: – Stranka koja ima tradiciju od 107 godina i toliko toga iza sebe, svoje hrvatstvo ne mora nikome dokazivati. Jasno je, međutim, da bi HSS-u i te kako odgovaralo, tamo gdje imaju male šanse, ići s HDZ-om. Recimo, u 1., 3., 4., 5., 7. izbornoj jedinici. Bandić bi mogao biti koristan koalicijski partner HDZ-u u 1. i 2. izbornoj jedinici. No, sigurno bi Jurčić bio HDZ-u najvredniji, s obzirom na to da, prema rezultatima anketa, Jurčić vrijedi za koaliranje u svim izbornim jedinicama, osim, naravno u 9. i 10., gdje je HDZ već 'zakapario' Keruma. Gordan Jandroković, pak, za Media servis izjavljuje da koalicijske odluke "donosi HDZ", a na pitanje idu li i s Bandićem kaže da će "HDZ sve odluke donijeti na vrijeme". U splitskom HDZ-u, doznajemo, vlada šok i nevjerica jer o dealu s Kerumom nisu znali ništa.

Časnije izgubiti?

Predsjednik ogranka Duje Marasović ne javlja se, kao ni Sanja Bilač, najgorljivija HDZ-ova vijećnica koja je Keruma ironično nazivala doktorom za novac i prozivala ga za nepotizam. No neki hadezeovci kažu da je "Kosor pljunula u lice svim splitskim HDZ-ovcima koji su stranci uvijek donosili značajan broj mandata, na izbornu je listu stavila Keruma tik iza Bačića i D. Krstičevića, ispred svih splitskih HDZ-ovaca..." Bolje bi bilo časno izgubiti izbore nego ići s Kerumom – smatra dio njih. Drugi misle da je J. Kosor dobro posložila stvari. Kerum je riješio brige. Za Sabor kandidira sebe, Nevenku Bačić (svoju sestru) i bliskog mu Petroslava Sapunara. U sabornicu tako prvi put ulaze "Braco i Seka".

Komentara 517

DA
darko9
08:59 10.11.2011.

kukurikači nisu ni svjesni da u trečoj gube zbog čačića i najviše bude profitirao lesar i hdz

OB
-obrisani-
09:06 10.11.2011.

Nevenku Bečić.....za...Ministricu...Kulture . .a brata joj....Željka....za Ministra....Obrazovanja . pa neka nam se Svijet ...SMIJE....

AL
AlanFord
13:39 10.11.2011.

10.11.2011. u 13:38h Mater je napisao/la: ____ Zg-Sisak, koje su ono cijene po km?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije