Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlatko Komadina:

HDZ ide sam jer ga nitko neće ni prije ni poslije izbora

Zlatko Komadina na redovnoj konferenciji za medije
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/7
29.06.2020.
u 17:52

Niz korupcijskih afera kojima nas je zasipao HDZ u cijelome mandatu veći su virus od svih virusa

S primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom, prvim na listi Restart koalicije u 7. izbornoj jedinici, razgovaramo o kampanji, neodlasku premijera u izolaciju, Davoru Bernardiću, postizbornim kombinacijama...

Raste broj novozaraženih koronom. Mogu li se sada izbori zaustaviti ili mislite da je to nepotrebno i nemoguće?

Sada se ne može natrag. SDP je upozoravao na vrijeme, ali očito su htjeli iskoristiti pozitivan efekt u borbi protiv prvog vala korone. HDZ je to planirao ne bi li profitirao na izborima. Kako stvari stoje, politiziranje korone obit će im se o glavu.

Prvo su uništili vjerodostojnost članova Nacionalnog stožera civilne zaštite, koje su dijelom stavili na liste za izbore i time potvrdili da je Stožer politički instrumentaliziran. Onda još i odbijanje odgovornosti samog premijera, koji se družio s COVID pozitivnima na Adria Touru u Zadru. Kolega Rajko Ostojić, kad je doznao da je osoba s kojom je bio u kontaktu pozitivna, otišao je u samoizolaciju. Kao i gospodin Capak, koji ga sada napada. SDP je otkazao sve skupove... To je odgovornost prema građanima. Je li posljednjim događajima srušena teza da Plenković signalizira sigurnost? Apsolutno. Ne samo zbog porasta zaraženih nego i sigurnosti u smislu povjerenja prema politici onih čija je dužnost voditi državu u interesu svih građana. To je povjerenje ne samo prokockano i iznevjereno nego i iskorišteno za niz korupcijskih afera koje su veći virus od svih virusa. HDZ je svojim postupcima pokazao paletu licemjerstva, ne zaslužuje novu priliku.

Video: Andrej Plenković i Davor Bernardić najizgledniji kandidati za hrvatskog premijera

Kako komentirate izjavu Gordana Jandrokovića da bi izbor Bernardića značio avanturizam i eksperiment?

Nagledali smo se puno HDZ-ovih eksperimenata, svjedočimo brojnim avanturama koje nose zajednički nazivnik - klijentelizam, korupcija i ksenofobija svih razmjera i oblika. Problem je što su njihovi eksperimenti na račun građana koji im zbog toga na izborima neće osigurati kartu za novu saborsku predstavu.

S druge strane, i u SDP-u je izbor Bernardića bio svojevrsni eksperiment u koji su u jednom trenutku svi sumnjali. Je li na kraju taj eksperiment uspio?

Davor Bernardić je pošten, vrijedan, obrazovan i ima petlju. Nije jednostavno preuzeti i voditi stranku pod teretom kritika s različitih strana, iz različitih razloga i s različitim, najčešće, malicioznim ciljevima. Pokazao je da zaslužuje povjerenje svojih SDP-ovaca i povjerenje svih građana Hrvatske zajedno s ekipom Restart koalicije koju je okupio zato da zajedno Hrvatskoj donesemo pozitivne promjene.

Dva ste puta birani u Sabor u 8. jedinici. Ovog puta i vi malo eksperimentirate pa ste prvi u 7. Što očekujete?

Vjerujem u podršku građana Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke i Primorsko-goranske županije. Kao potpredsjednik Stranke preuzeo sam odgovornost na prijedlog predsjednika i očekujem najbolji mogući rezultat liste broj 19 u 7. izbornoj jedinici. Svaki dio Hrvatske ima svoje potrebe, probleme, posebnosti. Ta je izborna jedinica raznolika baš kao i Primorsko-goranska županija, na čijem sam čelu niz godina. Izazov mi je i velika motivacija.

Pozdravljate li činjenicu da je i Vojko Obersnel prvi put do sada odlučio pomoći listi, 13. je u 8. jedinici?

Nikad nije kasno. Kolega Obersnel uvijek je nalazio način da pomogne stranci u izborima. I sam je rekao da je svako mjesto na listi dobro mjesto. Vjerujem da će SDP sa svojim koalicijskim partnerima i u 8. izbornoj jedinici postići najbolji mogući rezultat.

Bilo je dosta kritika na račun Bernardićevih lista. Vi ste osobno bili svojedobno za to da SDP samostalno ide na izbore. Jeste li dali previše partnerima?

Koalicijski partneri imat će mandata razmjerno svojoj političkoj snazi. Kad se slažu liste, nema mjesta političkoj taštini. SDP jest najveća oporbena stranka, ali svaka od stranaka iz Restart koalicije dat će svoj doprinos zajedničkoj pobjedi. U tome i jest snaga Restart koalicije, zajedništvo i želja da se Hrvatska makne s respiratora i da napokon počne disati punim plućima s jakim gospodarstvom i bez tereta korupcije i drugih malverzacija koje su upisane u osobnu kartu HDZ-a.

Zašto za neke mlade gradonačelnike i načelnike na listama nije bilo mjesta?

Politika se ne vodi samo u Saboru. Svi će mladi imati priliku pomoći i u ovim izborima i u mnogim sljedećim. Na listama ima načelnika i gradonačelnika koji su u pravilu s više mandata. Liste su temeljene na prijedlozima kandidatura gradskih i općinskih organizacija SDP-a.

Sva istraživanja daju vam blagu prednost u odnosu na HDZ. No, pitanje je hoćete li imati partnere za sastavljanje Vlade. Tko dolazi u obzir, a s kime nikako SDP neće i ne može?

SDP je dokazao koalicijski potencijal okupljanjem Restart koalicije lijevog centra, za razliku od HDZ-a, koji ide sam jer ga nitko neće ni predizborno ni poslijeizborno. Poslije izbora, za suradnju dolaze u obzir sve stranke ljevice i centra koje se bore za radnike, poštuju tekovine antifašizma na kojima je nastala Hrvatska i koji su zahvalni hrvatskim braniteljima koji su u Domovinskom ratu Hrvatskoj osigurali samostalnost. Stranke koje poštuju rodnu ravnopravnost i kojima je stalo do toga da Hrvatska postane država ugodna za život, a ne socijalno nesigurna jer građani nemaju posao, jer strahuju za svoje zdravlje... A stranke s ove druge, desne strane, odavno su se isključile iz bilo kakve kombinacije jer svjetonazorski ne prolaze kriterije Restart koalicije.

Komentara 29

Avatar Uhljeb25
Uhljeb25
18:02 29.06.2020.

Da su pametni i sdp bi išao samostalno od beljaka nikakve koristi samo šteta

Avatar Uhljeb25
Uhljeb25
18:10 29.06.2020.

HDZu se mora priznati da do sada nije izgubio ili prodao ni jedno saborsko mjesto

DU
Deleted user
18:03 29.06.2020.

O da, veliki je prosperitet tamo gdje vlada ovaj vječni. Toliko je velik (prosperitet), da mi ne pada na pamet pročitati niti slova. Šteta što nije u tandemu, s Obersnelom. To bi bio razgovor!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije