Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVOTNE PRIČE BY DEA REDŽIĆ

Hassan Haidar Diab: Tukao sam se s Delijama, to je '90. bila čast! Za Hrvatsku bih išao u rat

10.06.2024.
u 18:57

Kako je završio u Hrvatskoj, zašto je odabrao baš nju za novi život samo su neke od tema koje Hassan u razgovoru s novinarkom Deom Redžić otkriva, ali otkriva pri tom i drugu stranu svog karaktera  - mladog revolucionara i pankera, koji je htio biti Che Guevara, a završio je na drugom kraju svijeta, kao ratni reporter Večernjaka.

Deset godina Hassan Haidar Diab odbijao je ideju o snimanju dokumentarnog  filma o svom životu, ali to je očito bio neizbježan scenarij. Iako je htio odustati u  trenutku koji će se kasnije nametnuti kao vrhunac dugometražnog filma nakon što se redatelj Robert Bubalo s dijelom filmske ekipe izgubio u logoru Shatila u Bejrutu, Hassanovi ratovi ugledali su konačno svjetlo dana. I danima nakn premijere koja je bila nabijena emocijama Hassanovi kolege raspravljali su o težini filma, a jedna misao bila im je zajednička. Iako su dugogodišnji suradnici i suborci, nisu znali poneki detalj o svom kolegi i njegovom životu. 

- Često smo razgovarali o obitelji, recimo, on ima jedanaestero braće i sestara, no i ja također imam jedanaestero braće i sestara. Jedan od njegove braće je poginuo, i moj je brat poginuo. Našli smo brojne sličnosti u biografijama, osim toga, obojica smo novinari. Obojica smo sudjelovala u ratovima, premda ja manje nego on. Tako smo s vremenom odlučili ispričati njegovu priču kroz puno razgovora s njegovom braćom i sestrama koji su pristali na sudjelovanje u filmu – rekao je redatelj Robert Bubalo Večernjakovoj novinarki Renati Rašović u razgovoru uoči premijere.

A nakon dirljive večeri, Hassana smo ugostili u emisiji Životne priče by Dea Redžić, gdje smo morali ispričati ono što nije stalo u film i opet se s glavnim likom vratiti na razrušene ulice njegovog Bejruta, u djetinjstvo u kojem mu je najdraža igračka bila puška, iz koje je pucao na avion misleći tada kako ga tim oružjem može i oboriti. Kako je završio u Hrvatskoj, zašto je odabrao baš nju za novi život samo su neke od tema koje Hassan u razgovoru s novinarkom Deom Redžić otkriva, ali otkriva pri tom i drugu stranu svog karaktera  - mladog revolucionara i pankera, koji je htio biti Che Guevara, a završio je na drugom kraju svijeta, kao ratni reporter Večernjaka.

Pogledajte Hassanovu životnu priču na našem YouTube kanalu i Facebooku .
 

VEZANE VIJESTI:

Komentara 19

Avatar Fraktura lubanje
Fraktura lubanje
19:12 10.06.2024.

To je nas dragi novinar koji romantizira teroristicku organizaciju hamas

MO
Moslavina
20:58 10.06.2024.

Nakon njegovog istupa u Otvorenom gdje je branio teroriste Hamasa i Hesobolaha ništa mu ne vjerujem.

Avatar Art of Noise
Art of Noise
19:30 10.06.2024.

Ako sam dobro pročitala nedavno dotični živi u Hrvatskoj već 40 godina. Mogao si ju braniti 1991. do 1995. Jesi li? A ne se sada isprazno busati u prsa riječima - "Za Hrvatsku bih išao u rat." (Ako su točne ove njegove riječi, s obzirom da su ovo hrvatski mediji, a s njima vezano za točan prijenos informacije/a uvijek treba biti oprezan.) Imao si priliku. Jesi li?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije