Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjedočenje

Fazekas na suđenju Sanaderu: Od Ježića nisam tražio povrat pet milijuna eura zbog skupih sudskih troškova

Ivo Sanader
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
07.06.2019.
u 18:59

Na upit sutkinje je li Ježiću dao uputu što treba učiniti s pet milijuna eura, Fazekas je rekao kako je krunski svjedok u ovom postupku "točno znao što treba napraviti".

Svjedočeći video vezom iz Budimpešte, naftni menadžer Imre Fazekas je na ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i hrvatskom pravosuđu nedostupnom direktoru MOL-a Zsoltu Hernadiju u petak na Županijskom sudu kazao da od Roberta Ježića nije pokušavao sudskim putem vratiti pet milijuna eura zbog visokih troškova suđenja u Švicarskoj.

"S Ježićem uopće nisam razgovarao o njegovom angažmanu. O lobiranju i planiranoj kupnji Ježićevog zemljišta u Omišlju na otoku Krku nisam razgovarao niti sa Stephanom Hurlimannom koji je zastupao Ježićevu tvrtku prilikom sklapanja ugovora", rekao je Fazekas odgovarajući na pitanja sutkinje Maje Štampar Stipić.

Na upit sutkinje je li Ježiću dao uputu što treba učiniti s pet milijuna eura, Fazekas je rekao kako je krunski svjedok u ovom postupku "točno znao što treba napraviti".

Upitan da objasni zašto je u raskidu ugovora navedeno da ugovorne strane nemaju međusobnih potraživanja, iako je pet milijuna eura plaćeno, a Ježić, prema Fazakaševim riječima, nije ništa napravio, svjedok je kazao kako se nadao da bi se projekt ipak mogao nastaviti.

"Kada sam shavtio da Ježić definitivno ništa neće učiniti, odlučio sam ići s tužbom za povrat novca u Švicarskoj nakon pokretanja kaznenog postupka u Hrvatskoj. Sastali smo se s Ježićevim odvjetnikom radi nagodbe, ali smo nakon neuspjeha odlučili ne ići u sudsko namirenje potraživanja zbog visokih troškova suđenja u Švicarskoj", rekao je Fazekas. 

Na novom suđenju za primanje mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini uz Sanadera je optužen i direktor MOL-a Zsolt Hernadi iako i dalje nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Iako je isprva govorio da će novac koji je navodno primio kao mito za premijera vratiti čak i ako Sanader ne bude osuđen, Ježić je kasnije promijenio priču. Nakon što je prva presuda Sanaderu od 8,5 godina zatvora postala pravomoćna iz Švicarske je poručio da mu ona nije dostavljena, a kada je presudu ukinuo Ustavni sud izjavio je da za povrat novca nema temelja jer nema pravomoćne presude.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Komentara 2

MO
moškov
20:10 07.06.2019.

Inu treba prodati i potpuno privatizirati i maknuti korumpirane vodece hrvatske politicare od kompanije..kao sto treba potpuno provatizirati sve drzavne firme onda ce hrvatska krenuti naprijed jer ovako se vrtimo u krugu kriminala...koji gusi i ugusit ce hrvatsku kao drzavu... .

VA
vadis
22:48 07.06.2019.

Ivo Sanader da je Hrvatska pravna bi trebao biti osudnjen na 15 godina robije i konfiskaciju pokradjene imovine uz kamate i kaznu. Sanader je kriminalac koji zasluzuje tesku kaznu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije